– Dette er den perfekte poplåta

Hva skal til for å lage den perfekte poplåta? En ekspert på låtskriving mener en kanadisk artist har funnet oppskrifta.

De fleste som har drevet med popmusikk en stund vet at det finnes oppskrifter som fungerer for å komponere gode låter. Den mest kjente er oppskrifta er vers-refreng-vers-refreng-bro-refreng og et viktig prinsipp er «don’t bore us, get to the chorus».

Den britiske tenketanken Music Think Tank har intervjuet David Penn, grunnleggeren av nettstedet HitSongsDeconstructed.com, som spesialiserer seg på låtskriverfaget. De er også på leting etter den beste oppskriften for å lage den perfekte hitlåta.

Carly Rae Jepsen, her på American Music Awards der hun ble kåra til Årets Nykommer, har ifølge David Penn den perfekte poplåta i "Call Me Maybe". Foto: NTB Scanpix / Jonathan Alcorn, Reuters.
Carly Rae Jepsen, her på American Music Awards der hun ble kåra til Årets Nykommer, har ifølge David Penn den perfekte poplåta i «Call Me Maybe». Foto: NTB Scanpix / Jonathan Alcorn, Reuters.

Enkel, smart, smittsom og minneverdig

På spørsmål om hvilken låt Penn mener kommer nærmest når det gjelder å treffe perfekt, legger han sine egne, subjektive meninger til siden og er klar i sin tale.

– Carly Rae Jepsens «Call Me Maybe» er et eksempel på den perfekte poplåta, mener Penn.

– Den er enkel, smart, smittsom og minneverdig på alle plan. I skrivende stund er den på førsteplass i 17 land og har vært topp 5 på over 30 lister.

Låteksperten sier at Call Me Maybe var en av de låtene han har likt aller best å analysere, siden han hadde så mye å lære av den, til tross for at den låter så enkel.

– Og det er det som gjør den så brilliant, mener David Penn.

– Må fenge umiddelbart

I sin analyse av låta skriver han blant annet at «folk skulle ikke trenge å jobbe for å komme seg inn i låta (og tro meg det trenger de ikke)».

Adam Levine og Maroon 5 blir også trukket fram som eksempel på et band med noen låter som nærmest er «perfekte». Foto: NTB Scanpix / Wong Maye-E, AP Photo.
Adam Levine og Maroon 5 blir også trukket fram som eksempel på et band med noen låter som nærmest er «perfekte». Foto: NTB Scanpix / Wong Maye-E, AP Photo.

– Låter må fenge umiddelbart for publikum og holde dem engasjert. Dette er spesielt viktig for suksess på radio og i et digitalt miljø. Ønsker du et perfekt eksempel på det trenger du ikke se lenger enn til «Call Me Maybe».

Penn slår fast at 41 prosent av låta består av det svært smittsomme refrenget.

– Når du legger til «broa» og andre sammenbindende elementer får du voldsomme 66 prosent av låtas totale komposisjon. Ønsker du at folk skal få låta på hjernen og huske den? Da har du svaret ditt der, sier David Penn.

– Bare en del av svaret

Han nevner også andre eksempler på artister som er nære på å treffe blink med sine låter, som Katy Perry og Maroon 5, med låtene «Last Friday Night», «Wide Awake» og «Moves Like Jagger», som han også mener er svært nære det perfekte.

Låter som tar i bruk de beste redskapene når det gjelder allerede uttesta prinsipper fra kjente hitlåter, paret med originalitet, friskhet og litt kreativt kraft har den beste sjansen for suksess, mener Penn.

– Men det er bare en del av svaret. Rått talent, dedikasjon, øving, lidenskap og utholdenhet er like viktig og gjelder for låtskrivere på alle nivåer.

– Hvis låtskrivere som Max Martin og Dr. Luke ikke fortsetter å skrive sine unektelig sterke låter, kan de bare glemme å jobbe for folk som Britney Spears og Rihanna.

Den gode nyheten for unge, lovende låtskrivere som virkelig vil noe, er imidlertid at de aller fleste av deres konkurrenter aldri tar seg tida til virkelig å finslipe håndverket sitt.

– Det er de som gjør det som har den største sjansen for et gjennombrudd. Det kan jeg garantere, sier Penn.

Hør den «perfekte» poplåta «Call Me Maybe» her: