Disse bør du sjekke ut på Bylarm

Tre dager. 200 konserter. Årets Bylarm er snart i gang. Dette er artistene fra inn- og utland du bør få med deg.

Det er snart tid for Bylarm, Skandinavias største showcase-festival, der rykende ferske og lovende artister får vise hva de er gode for på både små og store scener over hele Oslo.

På plakaten i år finner man alt fra drømmepop, til hard metal, til tung elektronika – noe for enhver smak med andre ord. Noen konserter planlegger man å se i god tid før, andre ramler man inn på ved en tilfeldighet. Uansett kan det være vanskelig å velge hva man se, dette er P3s anbefalinger på Bylarm i år:

Brenn (NO)


Den morsomste rocken er ofte den som er mest rufsete, minst selvhøytidelig og er blottet for diva-nykker. Akkurat som duoen Brenn. Vokalist Edvard Smith og trommis Rémy Malchère har etter musikken å bedømme funnet selve kilden til vital garasjerock. I en tidsalder der selv de ferskeste artister høres ut som de kommer rett fra de dyreste platestudioene, er det forfriskende med to kompiser som våger å spille garasjerock slik den skal være. Om artister som Mac Demarco, Fidlar eller Death By Unga Bunga får hjertet ditt til å banke litt ekstra bør du uten tvil sjekke ut Brenn på Bylarm.

Shikoswe (NO)

Shikoswe skal fylle Krøsset med atmosfærisk indiepop på Bylarm. Foto: Xin Li.

Shikoswe gjorde seg først bemerket i 2016 og ble da Ukas Urørt med den vanvittig vakre låta «This Here». To år senere kom de første smakebitene på debutalbumet som slippes i år, og etter dem å dømme er det bare å glede seg til mer musikk fra denne kanten. Den Bergensbaserte artisten har en sårbarhet i stemmen som skiller seg ut og treffer deg hardt i hjertet på den gode måten. Gåsehud-alarmen blinker allerede bare av tanken på hvor fint det sannsynligvis blir når hun fyller Krøsset med sin atmosfæriske og relaterbare indiepop på lørdagen under Bylarm.

Safario (NO)

Safario sørger for energisk liveshow. Foto: Dev Duhnsi.

Etter å ha sørget for kollektiv hoppefest på Slottsfjell og Vill Vill Vest i fjor, er det ingen tvil om at Safario kan å levere varene live. Den 19 år gamle rapperen lager energisk hip hop med lekne produksjoner og det skal godt gjøres å bli i dårlig humør når man hører på debut-EP-en Kapiskate, hvor selveste Rejjie Snow gjester avslutningssporet. Hvis du tåler å bli varm på ryggen og ikke har noe imot moshpits, enten som deltaker eller observatør, er en av Safarios to konserter på Bylarm noe du bør få med deg.

Mall Girl (NO)

Mall Girl har flere musikalske perler på lager når de spiller live. Foto: Hilde Tunge og Ingrid H. Kvamstø.

Mall Girl slapp sin første (og hittil eneste) offiselle singel i fjor høst i form av «Slay Queen», en krysning mellom indierock, jazz og noisepop, som virkelig lever opp til tittelen sin. Live har de enda flere musikalske perler å by på, og etter flere stappa konserter på festivaler som Øya og Trondheim Calling kan man trygt si at kvartetten er et av de mest spennende, norske live-bandene nå om dagen. Mall Girl har dessuten en imponerende evne til å samspille og samtidig la hvert enkelt medlem skinne. Det blir nok trangt om plassen på Revolver og Krøsset under konsertene deres på Bylarm.

Master Oogway (NO)

Master Oogway kan gjøre hvem som helst litt jazz-frelst. Foto: Jan Tore Eriksen.

Til tross for faktumet at de bærer navnet til den gamle, vise skilpadden fra Kung Fu Panda, oser det både rå energi og ren spilleglede av Master Oogways låter. Kvartetten spiller energirik jazz inspirert av storheter som Ornette Coleman, Miles Davis og diverse rockeuttrykk. Med sine fengende grooves, snertne soloer og tydelige “gønne på”-attitude er Oogways konserter det som skal til for å gjøre hvem som helst litt jazz-frelst.

Jezebel (NO)

Jezebel leverer sexy, soul-inspirert pop om kjærlighet og seksualitet. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Da Jezebel ble oppdaget for stemmen sin av bransjefolk for noen år siden valgte hun å heller trekke seg tilbake for å lage ting selv. Slik ble Jezebel-prosjektet til, som lever opp til navnets historiske forstand: en jente du ikke «fucker med». Jezebel leverer sexy, soul-inspirert pop om kjærlighet og seksualitet direkte fra soverommet, men på Bylarm blir hun å se på Revolver og Verkstedet. De intime konsertstedene passer lydlandskapet til bergenseren perfekt, og det er all grunn til å tro at hun kommer til å fylle rommet med sine avkledde tekster og dype røst.

Fakethias (NO)

Fakethias lager musikk som låter som en fest du aldri vil forlate. Foto: Fredrik Austad.

Brumlende bass, tighte komposisjoner og trang til å danse er nøkkelord til Fakethias’ musikk. Låtene er tidvis så energiske og repetitive at man frykter man skal gå inn i en slags groove-transe. Den spellemannsnominerte klubb-artisten er også kjent fra å blant annet spille med Sushi x Kobe og pop-gruppa Softcore Untd. Han opererer innenfor flere sjangre, og kombinerer mørk og dunkel klubbmusikk med små, fragmenterte vokal-partier i det som helhetlig låter som en fest du aldri vil forlate.

Off The Meds (SWE)

Svenske Off The Meds spiller opp til fest på Bylarm. Foto: Privat.

Klubbmusikk skal være gøy. Derfor passer det perfekt at sjangersjonglørene i Off The Meds spiller opp til fest både fredag og lørdag under årets festival. Med et bredt nedslagsfelt, fra dyp, nærmest suggerende klubbmusikk til hiphop på brei Johannesburg-slang er det svenske kollektivet nære det man kan kalle det komplette klubbkonsept. Selv mener de artistnavnet er beskrivende for egen musikk – noe som bør virke forlokkende for selv den gjengse festdanser.

Westerman (UK)

Det blir intimt og hyggelig med britiske Westermans minimalistiske produksjoner og myke stemme. Foto: Bex Day.

Britiske Westerman startet opp som en lavmælt, folk rock-orientert musiker, og har i løpet av det siste året slått seg opp som en slags hybrid av Nick Drake, Metronomy og hva som kan minne om norske Gundelach. Gjennomgående for katalogen til briten er neddyssa trommemaskiner, enkelt gitarspill og bassgitar i minimalistiske produksjoner. Det føles intimt og hyggelig, og Westermans karakteristiske, myke stemme gir det hele en drømmende dimensjon.

Small Feet (SWE)

Small Feets konserter under bylarm er et folk-rock-eventyr du neppe vil gå glipp av. Foto: Lisa Mattison.

Man kommer godt på vei med god stemning, glimt i øyet og en uhøytidelig væremåte. 37 år gamle Simon Stålhamre fra Stockholm, bedre kjent under artistnavnet Small Feet har en upolert og leken stil i hva som ved første lytting høres ut som Radical Face- og Edward Sharpes barskere storebror. Small Feets konserter under Bylarm er et folk-rock-eventyr du neppe vil gå glipp av, og som trolig kommer til å være med deg lenge.