Disse bør du sjekke ut på Trondheim Calling

Tre dager. 60 artister. 100 konserter. Trondheim Calling er snart i gang, dette er artistene du bør få med deg.

Musikkfestival er ikke nødvendigvis synonymt med sola i ansiktet og gummistøvler dekket i gjørme. Det kan også bety å skli rundt på glatte vinterveier fra en konsert til en annen i håp om å oppdage sin neste favorittartist. Slik man ofte gjør på showcase-festivaler som Trondheim Calling.

Årets utgave er like rundt hjørnet og finner sted i… ja, Trondheim! Plakaten er stappa med både nye og etablerte artister fra omtrent alle sjangre, og det burde ikke være noe problem å finne noe man liker.

Likevel kan det være litt overveldende å skulle velge blant nesten 60 artister og over 100 konserter. Derfor har vi plukka ut de vi tror det blir verdt å få med seg under årets festival:

Pom Poko

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N1NXqAr4KQI&w=560&h=315]

Drøyt to år etter at Pom Poko fikk sneket seg med som en av demoartistene på Trondheim Calling i 2017, med demoer spilt inn i øvingslokalet dagen før søknadsfristen, returnerer indierock-bandet til festivalen der alt starta. Det gikk ikke lang tid før Pom Poko fikk seg manager, internasjonal oppmerksomhet og en velfortjent plass i Urørt-finalen 2017. De har også gjort seg bemerket på livefronten og ikke uten grunn. Deres sjangeroverskridende og gitartunge indie-rock er som skapt for liveformatet, spesielt med en så energisk vokalist som Ragnhild Fangel i front. Konsertene på Trondheim Calling blir en passende oppvarming til debutalbumet som kommer 22. februar.

Jouska

Jouska imponerer med med mektige produksjoner og spektakulært lysshow live. Foto: Privat

Jouska har tidligere blitt beskrevet som lavbudsjetts-elektropop, men man får absolutt ikke følelsen av lavbudsjett på konsert med denne produsentduoen. Lysshowet kan ikke beskrives som noe annet enn spektakulært med både LED-lysstaver og hypnotiserende animasjoner. De klarer på mesterlig vis å gjenskape sitt mektige lydlandskap live, ved hjelp av blant annet blåsere og en liveproduksjon som beviser at å spille elektronisk musikk live ikke bare er å trykke på noen knapper. Anbefales varmt!

Combos

Combos spiller sine aller første konserter på Trondheim Calling. Foto: Privat

Hvordan rockkvintetten Combos kom sammen er litt av en solskinnshistorie. Gitarist og låtskriver Thomas Antonsen hadde en visjon om å skape noe direkte og ukomplisert, trommis Andreas Kjøl Berg, fra det gamle progrock-bandet 22, digget låtideene, og da Axel Møller Olsen, best kjent fra Company Ink, bidro med sine nevrotiske tekster og frampå vokal begynte ballen å rulle ganske kjapt. Bandet debuterte med «Cookies and Crack» i november og fulgte opp med en selvtitulert EP rett etter jul. Det er bare å gire opp headbang-muskelen i nakkeregionen før disse gutta spiller deres aller første konserter på Trondheim Calling, for det blir mest sannsynlig energisk og rått.

Konradsen

Konradsen byr på fløyelsmyk, alternativ pop. Foto: Sara Angelica Spilling

Konradsen består av Jenny og Eirik, som lager låter på et soverom fylt av planter på Grønland i Oslo. Høres jo veldig hyggelig ut, og etter musikken å dømme er det minst like hyggelig på konsert med Konradsen. Duoen har kanskje bare én låt ute, i form av dødsfine «Never Say A», men de fløyelsmyke tonene, melankolske pianolinjene og praktfulle blåserne er nok til å overbevise om at det er verdt å få med seg disse på Trondheim Calling.

Eirik Aas

Eirik Aas er et sterkt tilskudd til den norske rap-scenen. Foto: Sebastian Bjerkvik

Det er nok ikke lenge til Eirik Aas ikke lenger blir beskrevet som «Eirik Aas fra Hester V75», men bare «Eirik Aas». Soloprosjektet til den 22 år gamle Bergensrapperen er et sterkt tilskudd til Norges rap-scene og låtkatalogen byr på alt fra frampå «ESON» til personlige og avslappede «Knust Glass», begge produsert av Vetle Junker fra Softcore untd. og Verdensrommet. Uansett om du digger syngerap-stilen eller ikke, blir nok Eirik Aas et høydepunkt på årets festival.

Chain Wallet

Chain Wallet varmer opp til albumslipp med konserter på Trondheim Calling. Foto: Øyvind Halsøy

Om snaue to uker slipper indierock-bandet fra Bergen sitt andre album No Ritual og etter de første singlene å dømme er det solide greier som venter oss. På Trondheim Calling får vi nok høre enda mer fra albumet som kommer og hvis 80-tallsinspirert indierock stappfull av nostalgiske gitarlinjer er din greie, bør du notere Chain Wallets konserter i kalenderen.

Sara & Arash

Sara & Arash lager energiske raplåter om vanskelige temaer. Foto: Lasse Fløde

Ikke bare tar søskenparet Sara & Arash opp sårbare temaer som sosialt utenforskap og personlige traumer i musikken sin, de pakker det også inn i solide raptekster og fete produksjoner som tidvis er inspirert av deres iranske opphav. Det er aldri kjedelig, og om ikke tekstene gir deg kampvilje, så gir hvert fall rytmene deg danselyst. Slippkonserten til miksteipen Smiler Tårer på Revolver i Oslo i fjor var stappfull og det håper vi konsertene deres på Trondheim Calling blir òg. Det er bare å glede seg!

TØFL

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=51ljmpNxpbc&w=560&h=315]

Stavangerbandet har bevist gang på gang hvorfor de er et «tight» liveband det er gøy å være på konsert med. I fjor solgte TØFL ut flere konserter på sin første Norgesturné og sikra seg den siste plassen på Biblioteket-scenen på Øyafestivalen, til stor glede for publikum. Med sin lekne, gitarbaserte indie-pop og relaterbare tekster bringer bandet en helt unik energi til scenen. At de spiller i pysj gjør det jo ekstra gøy, og det skal godt gjøres å ikke danse på en TØFL-konsert.