Disse konsertene bør du se under by:Larm

Vi har spurt et knippe musikkfolk om hva de bare MÅ få med seg i år.

Det finnes så mange konserter å gå på, men så man dessverre velge ut de man har aller mest lyst på. Det er fort gjort å gå seg vill i jungelen av konserter i Oslo under by:Larm, så vi tenkte dette kunne hjelpe deg med prioriteringene dine:

Vi har nemlig prata med flere musikkfolk, og i kartet over har vi samla de viktigste konsertene de skal få med seg i løpet av festivalen.

Hvis du følger planen vi har lagt opp, kan du kanskje få med deg alt sammen (litt knepent med tid blir det nok kanskje innimellom, men – gi det en sjanse!)

Tips til kartet i toppen: Trykker du på den lille pila øverst i venstre hjørne på kartet, får du opp kartforklaringa. Her har du full oversikt over alle konsertene i kronologisk rekkefølge, og kan huke av den dagen som er mest aktuell for deg å sjekke ut. Klikk deg inn på hver enkelt konsert og les mer om hvorfor dem vi har prata med skal sjekke ut akkurat disse konsertene!

Helt i bunn av denne saken har vi samla noen tips til deg med trangere budsjett, men som har skikkelig lyst til å kjenne på by:Larm-livet likevel.

P3-programleder Ruben Gran. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Ruben Gran, programleder i “Ruben” på P3:


Das Body

Jeg må se så mange band som mulig, som jeg ikke allerede vet at er bra. Oslo-bandet Das Body er et av dem. Skal man dømme etter de få minuttene musikk de har delt, høres det ut som de både har popteften på rett sted og evnen til å gjøre det med egensnekra palett. Da blir jeg jo nysgjerrig.

Ånon
Hei, han er 14 år, høres ut som The Stooges og spiller alle instrumentene selv. Det er klart jeg må se ham:

Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway:

ARY
Jeg gleder meg til å se ARY igjen. Hun gjorde et solid inntrykk på by:Larm allerede i 2014, men med mer erfaring og flere låter blir det kult å se henne gjøre by:Larm igjen. Jeg tror og håper hun overbeviser oss nok en gang.

Billie Eilish
Det er også gøy at internasjonale talent blir inspirert av våre egne popstjerner. Billie Ellish, som jo alle snakker om, er kanskje årets Sigrid (men vi vet jo at det bare finnes en Sigrid…)

Ånon
Jeg må også få lov til å nevne 14 år gamle Ånon, årets sjarmøretappe og et rått talent. Han skal spille med tre kompiser, det kan bli årets by:Larm-konsert. Det er i hvert fall lov å håpe!

Eirik Høsøien Havelin, programleder for Urørt på P3:

Company Ink
På tross av fett uttrykk ga de billige synthlydene i Trondheims-duoen Company Inks eneste låt en stor usikkerhet om hvilken retning de ville ta det live. Frykten om to usikre musikervenner med mikrofon bak hver sin data, slapp vi heldigvis. I stedet fikk vi et tight band, flere gode låter, nydelig energi og en frontfigur som frontfigurerer med en trap-rappers energi og en britisk rockers ølmarinerte ustabilitet.

Farveblind
På SPOT festival i Århus sist år var det én overraskelse som skilte seg ut for min del. Jeg var ikke der på jobb, og programmet ble mest fulgt ut i fra flokken og ølpriser, noe som viste seg i at høydepunktet ble en dansk elektro-duo med live trommis. Aldri før har det funket så bra som det klubba, ganske harde settet Farveblind ga, hvor rockens live-energi ga fest sånn fest skal

Tete Lidbom, programleder i «Tete» på P3:

Atena
Det er godt gjort å tilføre metalcoresjangeren egenart. Men med fjorårets Possessed vevde Atena inn både stormannsgale symfonisamples og konfronterende tekster med knusefete riff og blytunge breakdowns. At de også har en urovekkende, ja nesten skremmende intens tilstedeværelse på scenen gjør de til et av landets mest interessante metalband akkurat nå.

Zeal & Ardor
Hvordan kan man takke nei til et sveitsisk band som blander black metal, afroamerikansk slavesang og elektronika på en måte som gjør at man skulle ønske at Kanye West og Fenriz hadde skrevet soundtracket til Django Unchained? Det vet ikke jeg, men det jeg faktisk vet er at Z&A et av det mest fascinerende og underholdende livebandene jeg har sett i år.

Claes Olsen, bookingsjef for Øyafestivalen:

Lost Girls
Hva Jenny Hval gjør live er umulig å forutsi, men det er det som også gjør det interessant. Jeg er veldig spent på denne nye duoen hennes!

Sassy009
Jeg så Sassy009 for første gang på Jaeger i fjor, og har siden den gang hørt masse på dem. Trestemt, masse fløyte og bass. Det blir magisk på Blå på fredagen når de spiller.

Mats Borch Bugge, musikksjef i P3:

Superorganism
Konsertformatet er tidvis nærmest reaksjonært. Derfor er det befriende å oppleve et på flere måter ukonvensjonelt band som etterlater oss i en blanding av forundring og ekstase. Superorganism leker med sjangre, farger, visuals og programvare. Band 2.0. Konsert 2.0.

Superorganism – Røkla: 2-0.

Virkelig
Med ny og mer tettsittende sound, fornyet selvtillit og sterke låter i bagasjen kan det bli …..ajajajaj…..virkelig sterkt å se de unge nordlendingene i aksjon. Første singel, «Ballettdanseren» vitner om at vi kan ha et kommende stadionband på trappene!

Psst! Virkelig og Sassy009 er blant de fem banda vi i P3 tror vil prege 2018 – les mer om dem her!

Janne Monsen Tveit, redaktør i 730.no:

Billie Eilish
Man trenger ikke hete Lilli Bendriss for å se at det blir smekkfullt på Sentrum Scene torsdag 1. mars. Musikken til den 16 år gamle LA-jenta Billie Eilish får deg til å kjenne på alle følelsene dine på en og samme gang, samtidig som hun fremstår som litt av en luring på Insta og i intervjuer. Kom tidlig, så får du sett Halie og Fanny Andersen også.

Lil Halima
19 år gamle Lillian fra Troms har ikke sluppet debutsingelen ennå, men er likevel en av de jeg gleder meg aller mest til å se. De små telefonsnuttene hun har lagt ut på Soundcloud og Insta viser at hun har en guddommelig stemme, låtskrivertalent + kler en rekke sjangre. Og den videoen hvor hun spiller fletta av en fiolin?? Jeg gleder meg VELDIG til å se hvor langt hun har kommet nå.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/319602296″ params=»color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Anab Ayan Suleiman, musikkprodusent NRK P3:

Rina Sawayama
Den London-baserte japanske sangeren slapp hennes debut-EP i fjor høst, ‘Rina’. Her hjemme gikk den under radaren, selv om den ble inkludert i flere end-of-the-year-lister. Rina Sawayamas låter som «Cyber Stockholm Syndrom» og «Take Me As I Am» er en fersk vri på tidlig 00s pop med et hint av japansk idol-R&B, tenk Spice Girls møter Akina Nakamori. I tillegg ser den rødhårede dama jævlig kul ut, bare sjekk ut instaen hennes.

https://www.instagram.com/p/BeuOE0tHl_1/?hl=nb&taken-by=rinasonline

Stramt budsjett, men gira på konsert?

Under by:Larm skjer det faktisk også veldig, veldig mye som ikke nødvendigvis er offisielle by:Larm-arrangementer, men likefullt er fine greier.

Baren Tilt har for eksempel overlatt scenen til forskjellige plateselskap fra onsdag til lørdag. Da får plateselskapa vist fram sine artister og du får gå på konsert gratis. Fysisk Format og Jansen Records er blant plateselskapa som har konserter i løpet av by:Larm-helga.

Verkstedet Bar har også såkalte offlarm-arrangementer som er helt gratis, og her kan man blant annet få se Urørtfinalistene Kald Flamme og Hanne Mjøen, i tillegg til Jimi Somewhere, Larsiveli og Makko Makeba, blant annet.

Det er også umulig å ikke nevne Brylarm under dette punktet: Det har gått fem år siden Oslo Ess starta Brylarm i samarbeid med stiftelsen Erlik. I løpet av tre timer på lørdagen under by:Larm kan du oppleve flere kjente, norske artister i Kulturkirken Jakob, i tillegg til diktopplesning fra gatemagasinselgerne fra =Oslo. Det hele er helt gratis, uten aldersgrense, og alle som har lyst får lov å komme. Fine greier?