Disse låtene ble mest spilt på P3 i 2017

Tre norske artister tar pallplasser.

Det hersker nok liten tvil om at norsk musikk fortsetter å ha sterk vind i seilene. For eksempel begynte det nye året med nyheten om at Sigrid, Kygo, Aurora og Alan Walker er booket til Coachella, én av verdens største og heteste festivaler. Derfor er det kanskje ikke altfor overraskende at nordmenn tar både gull, sølv og bronse i flest spillinger på P3 i 2017.

Les også: De mest spilte låtene i 2015
Les også: De mest spilte låtene i 2016

Rap-yndling på topp

I løpet av fjorårets 365 døgn ble det spilt 12 184 forskjellige låter av 7431 ulike artister og band, og utmerkelsene har stått i kø for årets mest spilte låt. Den vant P3 Gull for nettopp Årets låt, ble hyllet av en rekke norske kjendiser, er kåret av P3s musikkredaksjon til 2017s nest beste låt, og har på toppen av det blitt Spellemann-nominert:

Cezinandos «Håper du har plass» har blitt spilt over 700 ganger i P3s programmer, og på andre- og tredjeplass følger Arif med «Alene» og Sigrids «Plot Twist».

– Inspirerende

P3s musikksjef, Mats Borch Bugge, mener at oppsummeringen er et tydelig vitnesbyrd om at ny, norsk musikk er veldig viktig for kanalen.

P3s musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: Erik Waage, NRK
P3s musikksjef Mats Borch Bugge. Foto: Erik Waage, NRK

– Det er også gøy at tre av de fem mest spilte sangene er på norsk. Norsk rap har aldri stått sterkere og heller aldri vært bedre enn nå. Og det er vanvittig gøy å registrere at det er nærmere 300 norske artister som har blitt spilt ti ganger eller mer på P3 i 2017. Landet renner over av bra musikk, og heldigvis danner lyden av den elver ut til resten av verden, forteller han.

At over 12 000 mer eller mindre nye låter har blitt spilt i løpet av ett år, mener Bugge at er et tegn på en mangfoldig og levende ungdomskanal. Han synes også det er veldig inspirerende å se at en 21-åring har den mest spilte låta på P3. 

– Cezinando har etablert seg som én av de viktigste norske artistene gjennom å kontinuerlig lage musikk som treffer bredt. Andre grunner til at han treffer så mange er, i tillegg til radiospilling, at han fremstår ærlig og ekte i alt han foretar seg.

Heier på norsk urbanmusikk

VGs musikkekspert Sandeep Singh synes det er spesielt bra at det er tre norske urbanlåter blant de fem mest spilte låtene.

Musikkekspert i VG, Sandeep Singh. Foto: Trond Solberg, VG

– Det sier jo noe om hvor sterkt fotfeste denne tidligere marginale sjangeren har fått her til lands, men også hvor mye flinkere urbanartistene har blitt til å lage ren popmusikk, sier han.

Selv om han savner å se Unge Ferraris «Ashanti» og EMIRs «Faller» høyt oppe på listen, er han fornøyd med toppen.

– «Håper du har plass» og «Alene» er to av årets desidert sterkeste popsingler, fra to av landets beste rappere, så jeg er lettet over å se at de okkuperer de to øverste pallplassene. For oss som har heiet fra tribunen i 20 år, føles jo dette som en seier for god norsk urban.

Arif sin «Alene» er fjorårets nest mest spilte låt på P3. Den ble nominert til P3 Gull, og er også nominert til Spellemann for «Årets låt». Her utkledd som Batman i Oslo Spektrum, desember 2017. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Glad kulturminister

Kulturminister Linda Hofstad Helleland forteller at hun er imponert over måten P3 aktivt fremmer unge, norske artister, blant annet gjennom Urørt.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Kulturminister Linda Hoffstad Helleland. Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor

– Jeg blir veldig glad av å høre at flere norske låter og artister er på toppen av lista over årets mest spilte låter på P3. Det viser også at kanalen og lytterne i stor grad velger norsk musikk, sier Helleland.

Hun synes dessuten det er morsomt at to av de tre norske artistene som er mest spilt skriver og fremfører låter på norsk.

– Det fint at NRK på denne måten viser at de følger opp sitt samfunnsoppdrag å fremme norske musikk og stimulere norske produksjonsmiljøer, sier hun, og merker seg at det er ekstra gledelig at artistene på toppen av lista, som Sigrid, også har nådd et internasjonalt publikum.

– En sterkere norsk bransje gir våre talenter større muligheter, både ute og hjemme.

Og de mest spilte låtene på P3 i 2017 var:

1. Cezinando – «Håper du har plass»

2. Arif – «Alene»

3. Sigrid – «Plot Twist»

4. Hkeem + Temur – «Fy Faen»

5. Miley Cyrus – «Malibu»

6. Kygo + Ellie Goulding – «First Time»

7. Portugal. The Man – «Feel It Still

8. Dagny – «Wearing Nothing»

9. Jax Jones + RAYE – «You Don’t Know Me»

10. Martin Solveig + Ina Wroldsen – «Places»

11. Burak Yeter + Danelle Sandoval – «Tuesday»

12. French Montana + Swae Lee – «Unforgettable»

13. Imagine Dragons – «Thunder»

14. The Chainsmokers + Coldplay – «Something Just Like This»

15. Anna of The North – «Fire»

16. Ed Sheeran – «Shape of You»

17. Lorde – «Perfect Places»

18. Astrid S – «Breathe»

19. Justin Bieber + Bloodpop – «Friends»

20. Alan Walker + Gavin James – «Tired»