Disse vil prege musikkvåren

Bli kjent med et knippe artister og band P3-folket tror vil sette sitt preg på 2014.

Året er fortsatt ferskt, og med blanke ark kommer også muligheten til å føye nye favorittartister til 2014-spillelisten. Og allerede nå er det en bunke ferske navn som dominerer i hodetelefonene og de åpne kontorlandskapene hos oss som jobber med musikk på radio og nett i P3.

Enten du er på jakt etter brutale utblåsninger, breial rap, svevende lydlandskaper eller uimotståelig pop: Under kan du lese deg opp på artistene og bandene P3s musikkfolk har størst forventninger til det neste halvåret.

Har du noen personlige favoritter du tror vil sette sitt preg på 2014? Bruk kommentarfeltet til å utbasunere din kjærlighet!

Fay Wildhagen

Parallelt med at det blir spennende å følge de fem Urørtfinalistene – Shy For Shore, The Wolves, Carnival Kids, Farao og Sigurd Julius – videre i 2014, er det flere unge talenter fra Urørt-universet jeg tror kommer til å prege våren. 20 år gamle Fay Wildhagen har fengslet meg totalt med sine to demoer på Urørt, og hun overbeviste til de grader på Slottfjell i sommer.

Det låter allerede så mektig, rått og lovende at når hun først får sluppet et par offisielle utgivelser tør jeg love at det fort kan smelle. Like skjørt, magisk og vakkert som om Bon Iver hadde samarbeidet med Ane Brun.

Mari Garås Monsson

Troy Ave

Troy Ave, 85-modellen fra Brooklyn, leverer 90-tallets østkystrap i ny innpakning uten slitsom staffasje, senest dokumentert med debutalbumet New York: The Album. Jeg har for så vidt savnet rapmusikk fra New York som maner til hodenikking mens jeg sitter og driver med mitt.

Hipsterrappere kommer og går, men ukompliserte skildringer om oppvekst og dopsalg over granittharde beats med en fattelig rapper som demmer opp gapet etter 50 Cent i all sin enkelhet, er forfriskende utrendy og mer enn velkomment.

Ali Soufi

Angel Olsen

Denne amerikanske singer/songwriteren er vanskelig å få has på. Hun har vært en skrålende del av Will Oldhams backingband og gitt ut et stillfarent, nedpå album i 2012 – men skal vi tolke singlene fra hennes kommende Burn Your Fire For No Witness (slippes 18/2 som hennes første utgivelse på Jagjaguwar), kan man få litt av hvert.

Førstesingel «Forgiven/Forgotten» er en arrig punkrocker, mens nyeste smakebit «Hi-Five» en skranglete fuzz-americanalåt. Sentralt er uansett Olsens røst, som både har noe farlig og sensuelt over seg. Chicago-artisten kan fort vise seg å ha årets skive inne allerede i årets andre måned.

Jørgen Hegstad

Gallant

Listen over artister som pusler med narkotisk, drømsk og elektro-/indieflørtende r&b begynner etterhvert å bli komisk omfattende. Men det er fortsatt noen få plasser igjen på lagoppstillingen som teller Active Child, How To Dress Well, James Blake, inc. og The Weeknd, og min stemme går til den enigmatiske LA-artisten Gallant.

Ikke allverden vites om hvem (eller hva) som skjuler seg bak artistnavnet, men en nærmest usunn interesse for Snapchat og produksjoner fra det nesten like ukjente bysbarnet Felix Snow er er blant smulene av informasjon som er å oppdrive om Gallant på nettet. Dermed er det desto større grunn til å forsvinne inn i musikken, som hovedpersonen selv med en viss treffsikkerhet har beskrevet som «xanax&B».

Marius Asp

Hjerteslag

Bergen-kvintetten er ikke alene om det de gjør. Derimot mestrer de kunsten å ivareta gode tradisjoner, om det er bysfrendene John Olav Nilsen & Gjengens livsbejaende asfalteufori eller svenske Broder Daniels frihetspop.

De kan få deg til å minnes begge, men har vist mer enn glimt av egen identitet siden de begynte å romle i Urørt-universet. Måtte de slippe flere låter og dele flere låter fra garasjen sin i løpet av året.

Ruben Gran

Sam Smith

Er det noen jeg har trua på og gleder meg til å se mer av i 2014, er det helt klart 21-åringen Sam Smith. Han har allerede hatt stor suksess med blant annet Disclosures danselåt ‘’Latch’’, og med samarbeidet til Naughty Boys nummer én låt ‘’La La La’’. Jeg kommer aldri til å glemme ansiktsuttrykket til Smith da han i fjor kom ut på scenen på Coachella. Han hadde åpnebart aldri trodd så mange mennesker skulle samles i teltet for å oppleve Disclosure live – for ikke å snakke om klikke i vinkel da han kom for å synge ‘’Latch’’.

Han har allerede gitt ut en håndfull sololåter, som blant annet den dansbare og rytmefylte ‘’Money On My Mind’’, og jeg sier meg enig med BBC som kåra han til årets mest lovende artist. Jeg tror 2014 vil bli preget av Smiths lidenskapelig stemme, så det er bare å vende seg til det. High five!

Mina Knudsen

SOHN

SOHN lager melodiøs postdubstep som bør treffe alle som har sans for James Blake. Briten gjorde seg godt bemerka i 2013 med produksjoner for Lorde, Banks og Kwabs, remikser for blant andre Disclosure og konsert på Øyafestivalen.

Hans 800 000 følgere på Soundcloud indikerer at han allerede på sett og vis har fått gjennombruddet sitt, men han kan fort bli en stjerne for alvor når han senere i år slipper første album på det legendariske plateselskapet 4AD.

Amund Grepperud 

Painted Palms

Selvsagt kan man få nok av retrofisert, semi-psykedelisk popmusikk fra Australia eller San Francisco i løpet av 2014. Det har ikke vært mangelvare de siste årene.

Denne San Fran-duoens debutalbum har imidlertid klart å gjøre starten på 2014 betydelig lysere enn antatt. Med hint til både Animal Collective og Tame Impala vil de sannsynligvis kunne risikere å sjarmere og lyse opp tilværelsen til enda flere fremover.

Ruben Gran

Linkoban

Fra Skandinavia er jeg veldig nysgjerrig på danske Linkoban. Jeg ble først oppmerksom på henne via en remiks på Urørt av Antichrist og har lenget savnet en norsk rapper med samme tæl og trøkk som Linkoban.

Mens vi venter på at vi skal få vår egen, heier jeg litt ekstra på den danske grime-versjonen. Se henne på by:Larm – det skal jeg!

Mari Garås Monsson

MNEK

Nitten år gamle MNEK kan ikke shotte tequila lovlig i baren engang, men han synger likevel som om han skulle ha opplevd både de mange følgene av å gjøre nettopp dét og en hel del annet i livet. MNEK skriver, synger, produserer og remikser – alt i en helt særegen og nyskapende stil, et sted mellom deilig R&B, fremoverlent elektronika og ung soul.

Stemmen til londenseren er rett og slett en av nåtidens mest spennende. Jeg er sikker på at 2014 blir et stort år for MNEK (som for ordens skyld uttales «emmenikei»).

Adiele Arukwe

Eagulls

Det er fortsatt velkomment å ta det skranglete sjangerutgangspunktet tilbake fra flokken som har gjort klinisk stadionbisniss ut av postpunken over de siste femten årene (Interpol og Editors, for å nevne noen). Men de nihilistske og støyende hissigproppende i københavnske Iceage fikk, spør du meg, ufortjent mange klaps på skulderen da de albumdebuterte for tre år siden.

For der Iceage er en humørløs gjeng med grinebitere, tar ikke bare Leeds-femspannet Eagulls seg bryet med å skrive låter, men det er også mulig å spore sarkastiske glis i munnviken når de snøvler om at livet er fullstendig blottet for mening og verdi. Har man hatt mye glede (eller, rettere: vrede) av å lytte til kanadiske Metz ypperlige, tilsmussede hardcore, er det helt lov å være spent i påvente av debuten Eagulls som kommer i starten av mars.

Kim Klev