– Eim av «hipt» musikkprogram

Den fiktive dokumentarserien «Hit for hit» ser du rett over nyåret.

Du kjenner humorkollegaene Fridtjof Stensæth Josefsen og Jakob Schøyen Andersen fra bøttevis med musikkparodier på skjermen: «Grøtete vokal», «Jazzmannen» og «Hold kjeften på deg» er blant øyeblikkene som har fått seere til å trekke på smilebåndene.

Nå er duoen klare for nye utfordringer. På nyåret vises «Hit for hit», en fiktiv dokumentarserie om musikk og musikkbransjen i dag, pakket inn med tull og tøys, på NRK.

Se første smakebit øverst i saken!

Jakob Schøyen Andersen og Fridtjof Stensæth Josefsen skal levere musikkparodier med "Hit for hit". Foto: Erlend Westnes
Jakob Schøyen Andersen og Fridtjof Stensæth Josefsen skal levere musikkparodier med «Hit for hit». Foto: Erlend Westnes

Ikke en parodi på Beat for beat

– Vi spiller alle karakterene – dette er vårt forsøk på en «Spinal Tap» og «Boyzvoice the Movie», men i denne serien møter vi mange forskjellige artister og band, ikke bare ett. Tittelen «Hit for Hit» har en eim av «hipt» musikkprogram på NRK, så da ble det slik, forklares det.

Og de avkrefter myten først som sist: «Hit for hit» «er ikke en parodi på Beat for Beat med Jakob i rollen som Atle Pettersen og Fridtjof i rollen som Trond Nagel Dahl», får vi vite.

Sketsjer om pretensiøse artister, sleipe managere, barnestjerner i puberteten, DJ-er med knirkete skinnjakker, et rapcrew som tar jobben som crew meget alvorlig og masse musikk i forskjellige sjangere er noen eksempler på hva man kan forvente når serien ruller.

DJ-er med knirkete skinnjakker. Foto: Tarjei Krogh
DJ-er med knirkete skinnjakker. Foto: Tarjei Krogh

På grensen mellom ekte og tull

Både Stensæth Josefsen og Schøyen Andersen har bred musikksmak, og føler at det skjer mye i rap og r&b om dagen. De syns det er kult at det både er plass til inderlige, såre låter som «Håper du har plass», samtidig som «Bængshot» og «42» også blir hits. Og de synes at det er kult at det er såpass «lett» å lage musikk nå, da kan det oppstå nye sjangere over natta.

– Selv om innholdet i låtene er fjas, er vi opptatt av å ta musikken på alvor. Vi komponerer og produserer musikken selv, med et par hederlige unntak i denne serien. Noen har sagt om musikken vi har laget tidligere at «det høres ekte ut, men så er det bare tull!», men det er nettopp i det landskapet vi syns det er gøy å jobbe.

Det går rykter om at dere tar temperaturen på dagens popmusikk i serien. Får dere til oppgaven? I så fall, hvorfor?

– Ja, vi forsøker det til en viss grad, men vi har vært veldig åpne på hva som kan få plass i serien. Det er både sketsjer inspirert av aktuelle artister, men også innslag om en skrekkfilmkomponist og en pukkelrygget ringer med store drømmer, som kanskje faller mer innunder å ta temperaturen på dagens kirkemusikk. Får vi til den oppgaven? Det gjenstår å se.

Ting skjer i "Hit for hit", åpenbart. Skjermdump, NRK
Ting skjer i «Hit for hit», åpenbart. Skjermdump, NRK