En fillesak?

– Et lite gjennomtenkt innfall – en impulsiv handling som såret flere, skriver P3s musikksjef Mats Borch Bugge etter Bieber-fadesen.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Justin Bieber avsluttet i går sin promoturné med å storme av scenen på lille Chateau Neuf i raseri over vann som var sølt ut. At han selv velger å ta filla i egne hender og tørke opp vannet fra scenen, er overraskende og interessant. Betyr det at han lette etter et påskudd for å kunne forlate scenen og Norge? Han forlot i alle fall lokalet med en tynn forklaring, «I’m not doing the show», og en lengre forklaring til alle sine følger på Instagram. «Det har vært en lang dag og lite søvn.» Tilbake satt og sto et skuffet publikum med mange spørsmål.

At en av verdens største artister, med verdens mest lojale fans, bruker nettopp fansen som skyteskive for å projisere egen mangel på overskudd og energi, er urovekkende og uproft. Når man i tillegg har en fanskare bestående av unge folk, er det regelrett flaut å oppføre seg på den måten. Ingenting ved det som skjedde på Chateau Neuf i går var fansens skyld. Svarteper er en 21 år gammel artist med lav impulskontroll, under middels god vurderingsevne og høyt aktivitetsnivå.

Flere har spekulert i hvorvidt opptrinnet var en del av en større strategi for å få ytterligere oppmerksomhet rundt den siste singelen «Sorry» og det kommende albumet (slippdato 13. november). Bieber får unektelig mer omtale ved å agere som han gjorde – noe en rekke internasjonale oppslag er et bevis på, men den type oppmerksomhet vil ikke gagne karrieren. Jeg mener at dette utelukkende var et lite gjennomtenkt innfall – en impulsiv handling som såret flere. Fra Biebers ståsted, kan man sikkert si at 900 personer er et lite antall. Han spilte tross alt for 24.000 (x3 sist han var i Norge). Men fans er fans.

Vel har vi alle våre begrensninger, men Bieber fremstår som en forvokst baby når han velger å opptre slik overfor dem som har løftet ham dit han er i dag (for det er nok dessverre ikke Gud som har sørget for den enorme suksessen). Reisen fra barnestjerne til voksenartist går ikke via infantil oppførsel á la den som fant sted i Oslo i går.

Våre forventninger til artister i verdensklasse, er at de leverer. Og vi tar for gitt at de har et apparat rundt seg som fungerer. Det må sørges for at både artistene, strategien og publikum ivaretas på rett vis. Når Bieber for andre gang i forbindelse med norgesbesøk møter på utfordringer (sist var det sikkerhetsutfordringer ifm spillingen på Operataket), så bør det være en vekker for apparatet rundt Bieber. Fans i tenårene skal i alle fall aldri klandres for at den som står i spotlighten er trøtt som følge av stramme tidsplaner.

Så ble altså bokstavelig talt en fillesak det som skulle til for å redefinere vårt inntrykk av og forhold til den tidligere vitale stjernen Justin Bieber…

Mats Borch Bugge