En guide til Inferno

Vi gir deg lydløypa til påskens mest brutale musikalske feiring – Inferno i Oslo.

Påske er ikke en helt enkel høytid for de av oss som ikke drømmer vått om friluftsliv med ski på beina og KvikkLunsj i sekken, glidende innover vidda med sol i røde kinn. Det finnes heldigvis alternativer, og få av dem lukter tydeligere av anti-appelsiner-og-afterski enn Inferno, ekstremmetalfestivalen som har blitt arrangert på Rockefeller og John Dee i Oslo hver bidige påske siden 2001.

I kveld starter landets største metalfestival på ulike klubber i Oslo, og den fortsetter i nabolokalene Rockefeller og John Dee fra torsdag til lørdag.

Fullt program, scener og spilletider for Inferno ’13 finner du her!

Inferno gjør et poeng ut av at ingen av konsertene går samtidig, men å se alt blir likevel i det mest utmattende laget for de fleste av oss. Så hva skal man velge?

Her finner du anbefalinger til de ulike Inferno-konsertene, håndplukket av journalistene, bandene og entusiastene som tilbringer påsken i stormens øye. Kill the bunny & god påske!
Torgrim

Torgrim Øyre, journalist i Dagbladet og arrangør av Beyond The Gates-festivalen i Bergen:

Det var sabla irriterende at Ghost kastet inn pavekappen i siste sekund, men jeg regner med at  Witchcraft serverer elegant, mystisk, bluesa hardrock som plaster på det åpne såret. Ellers blir det artig å få med seg bergensfavoritten Taake for n’te gang. Ingen kan si ”ugghh” som Høst, og jeg regner med det blir en del av dem i løpet av torsdagskvelden.

Og når vi først er i gang, blir det nok artig å se om ikke annet halvparten av Deicide igjen. Bandet har gjort relativt gode plater i det siste, selv om de selvsagt ikke når opp mot debuten og Legion. Satser på at de byr på litt av hvert.

Ellers blir det fint med litt ondskap fra Finland, både i form av Behexen og Baptism. Skulle ønske førstnevnte spilte nede på John Dee seint på kvelden i stedet for å være første band ut på Rockefeller, men sånn har det altså blitt. Uansett – begge leverer prima ortodoks retro-black metal.

Av gamle travere gleder jeg meg til gjensyn med både Purified in Blood, Satyricon og stoner-pensjonistene Saint Vitus.

Ellers er vel klubbprogrammet på onsdagen det som egentlig er mest spennende om man skal være litt oppsøkende, men jeg når ikke hovedstaden før på torsdag.

Totto Mjelde, programleder i Pyro på P3 og journalist i P3 Musikk:

Det er som vanlig mye godt å velge i både av store og mindre navn, og selv om det kanskje skorter litt på de helt store navnene i år, ser Inferno 2013 veldig bra ut på papiret. Av de mindre bandene vil jeg trekke frem norske Krakow, som jeg fremdeles ikke har sett etter slippet av den svært gode platen Diin i fjor, mens de amerikanske dødsmetal-traverne i Suffocation bør være obligatorisk av hovedattraksjonene. Purified In Blood er også alltid utmattende og staselig.

helleHelle Stenkløv, programleder i Jernverket på Radio Rox:

Jeg er meget spent på hvordan Deicide leverer i dag. Dem har jeg aldri sett før, men jeg har forhåpninger om at det blir som under Amon-navnet i 1988, haha! Det blir også trivelig med et Behexen-gjensyn.

Stian Fossum fra Devil, som slapp sitt andre album Gather The Sinners i forrige uke:

Årets høydepunkt for meg blir Saint Vitus på lørdag. Et band som har holdt doomfanen høyt siden sent på 70-tallet og nylig har levert et supert album.To av doomens grand old men, Dave Chandler og Wino, kommer til å sprenge John Dee til fillebiter!

Devil spiller på Victoria onsdag 22.30.

http://youtu.be/fnsjhcVHZg0

Frode Kilvik fra Krakow, som slapp den svært kritikerroste platen Diin i fjor:

Jeg gledet meg enormt til Ghost, et fantastisk liveband… Meeeen, det gikk jo ikke. Ser frem til Taake, de skuffer aldri live! Ellers må jeg trekke frem Helheim og Vulture Industries.

Krakow spiller på Blå onsdag klokken 21.

svelaTommy Svela fra Purified In Blood

Først og fremst gleder jeg og resten av Purified in Blood oss til å spille for første gang på Inferno Festivalen. Vi har alltid vært fans av festivalen, og det er en ære å endelig bli en del av den.

Vi er nok ikke i byen før torsdag, men ser at vårt eget plateselskap Indie Recordings har en labelkveld allerede idag. Den anbefales. Skulle vært spennende å sett Blood Tsunami igjen. Regner også med at Altaar smelter en del tryner denne kvelden.

Skal bli digg å endelig få sett Taake gjøre låter fra Noregs Vaapen. Krysser fingrene for banjo live på «Myr». Gleder meg også til å bli smadret av legendariske Glen Benton og Deicide. Jeg hørte mye på det melodiøse The Stench of Redemption-albumet da det kom ut, og håper det blir spilt en del derfra under Inferno. Ukristelig tung dødsmetal og episke powermetal-gitarsoloer i samme band.

Etter vår egen gig blir det å løpe opp for å sette de siste spikrene i kista til ørene mine. Da skal nemlig Suffocation avslutte fredagen. Det ser jeg frem til. Det er typisk Inferno å få has på et så ettertraktet metalband. Bra booking. Perfekt for ekte headbangere.

Om jeg overlever fredagen er jeg sikker på at Wongraven og Satyricon har satt sammen en überfet setliste til lørdagens konsert. Deretter satser jeg på å bli vugget i søvnig transe (på den gode måten) av legendene i Saint Vitus. Flere i Purified har fått øynene opp for dette bandet bandet i nyere tid og gleder seg til denne konserten.

Purified In Blood spiller på John Dee fredag klokken 24.

Pete Evil fra Blood Tsunami, som nettopp slapp albumet For Faen:

I år er det de små banda som appellerer mest til meg. Nidingr, Devil, Diskord, Helheim, Mion’s Hill, Krakow og Solstorm. Det blir også spennende å se om Hades Almighty fortsatt sparker ræv. Det tror jeg. Høydepunktet blir nok Saint Vitus. Det gleder jeg meg til. Hvis jeg gidder får jeg vel kanskje med meg Suffocation og Deicide også.

Blood Tsunami spiller på John Dee onsdag klokken 22. 

slapgardEspen Nørvåg Slapgård, journalist i Metal Hammer Norway:

Torsdag har jeg en liten outsider-favoritt i danske Horned Almighty, som leverer skitten og søplete blackened death metal med innslag av punk. Like deler Venom, Celtic Frost, Slayer og Motörhead, der altså. I tillegg har de en av mine favorittalbumtitler med sin forrige utgivelse, Necro Spirituals(!).

Fredag blir Witchcraft en høyst verdig erstatter for Ghost, selv om de imagemessig representerer det totalt motsatte av våre utkledde favorittskrømt. Deres 2012-album Legend var lett en av fjorårets beste plater innenfor 70-tallsinspirert hårdrock, med mørke undertoner og en av de beste vokalistene ever!

Lørdagen topper det seg fullstendig med Saint Vitus. Disse legendene blir mektige saker! Jeg elsker at Inferno avslutter hele ballet med et band som er alt annet enn ekstremmetal, men som med sin mektige og tunge doom garantert har inspirert flere av bandene på plakaten, og som fremdeles leverer flotte ting.

Martin Kvam, Dark Essence Records:

Siden Dark Essence Records har flere band som spiller i år, blir det mest å følge opp dem. Labelkveld på onsdag med Krakow, Cor Scorpii, Vulture Industries og Helheim, mens Taake, Aeternus og Hades Almighty spiller de andre dagene. Jeg gleder meg enormt til det, selvsagt, og gleder meg over stor representasjon fra Bergen på årets festival.

Ellers har Inferno et bra og variert program i år, og jeg er spesielt spent på nykommeren From The Vastland. Har heller ikke sett Solefald før, så spent på dem også. Ellers kommer nok Witchcraft, Diskord og Saint Vitus til å gjøre strålende konserter, som vanlig.