– En hyllest til verdens feteste vanngevær

Synthpopbandet Supersoaker fra Stavanger er Ukas Urørt.

– Det absolutt viktigste i en låt etter vår mening, er stemningen i låta. Derfor jobber vi mye med å skape gode stemninger i låtene våre. Dere i urørtredaksjonen beskrev musikken vår som motsolspop, og det synes vi egentlig er en god beskrivelse for mye av musikken vi lager, sier kvartetten Supersoaker fra Stavanger, som er Ukas Urørt.

P3 Urørt mener:

Med Supersoaker har Stavanger fått et melodisterkt popband med bredt nedslagsfelt. «RNBW» har brusende synther og store hooks i alle regnbuens farger.

Profil: Supersoaker på Urørt

Supersoaker teller fire medlemmer:

Sveinung Fjermestad (26 år)- vokal/synth/gitar
Eirik Eik (25 år) – gitar/synth
Daniel Asprusten (20 år) – bass
Samuel Nimoson (22 år) – trommer

Når og hvordan startet dere å lage musikk?
– Vi begynte å spille sammen for ca et år siden. Sveinung flyttet fra sine tidligere bandprosjekt i Oslo og var gira på å starte noe nytt. Vi hadde spilt sammen før i andre sammenhenger, og fant dermed hverandre ganske fort. Daniel begynte nettopp i bandet ettersom vår tidligere bassist, Onkel Frank, flyttet til Laos for å drive med humanitært arbeid med School Support Laos.

Teksten handler om at vi må våge å være oss selv

Hva er bakgrunnen for at dere kaller dere Supersoaker?
– Det er vår hyllest til verdens feteste vanngevær.

Hva er historien bak låta «RNBW»? Hvordan ble den til? Hva handler teksten om?
– Første versjon av «RNBW» kan dateres tilbake til 13. juni 2006, så det er en låt som har vært med lenge i forskjellige former og faktisk også i et av Sveinungs tidligere bandprosjekt. Da Supersoaker ble dannet ble låta gjort om ganske kraftig, med ny melodi og nye akkordprogresjoner. Vi tok med låta inn i studio hos Kristian Harnes og Erik Aldenheim-Nerheim (Supermale, Pony the pirate), og der ble låta til det den er i dag, Kristian og Erik gjorde en meget god jobb og fikk ut låtas fulle potensial, mener vi. Teksten handler om at vi må våge å være oss selv, det er ikke feil å være annerledes.

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?
– Frem til nå har låtene begynt med skisser som Sveinung har laget og viser til bandet. Vi jobber videre med disse skissene på øvelsene, noen låter ender opp helt annerledes enn utgangspunktet, mens andre blir rimelig like.

Et syntpopband fra Stavanger, byen som vanligvis fostrer frem hardtslående rockeband. Hvordan ble det denne sjangeren?
– Det var en sjanger vi alle likte og var gira på å spille. Grunnen til at vi valgte Kristian og Erik som produsenter var at vi ville jobbe med noen som kunne sjangeren godt, og kunne dytte oss i riktig retning. Samtidig er det verdt å nevne at noen av låtene våre er mer gitar-baserte, vi er veldig glad i gitarer også. Vi er egentlig rockegutter som spiller synthpop.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

– Å bli Ukas Urørt. Det er en super bekreftelse på at vi er på vei i riktig retning.

Hva gjør dere til vanlig?
– Nokså vanlige ting. Vanlige studier og jobber. Samuel driver med musikk på fulltid.

Vi liker store rom og fine harmonier.

Hva er deres inspirasjonskilder?
– Mange. For å nevne noen: M83, Radiohead, Sigur Rós, Coldplay, Kings Of Leon og Bon Iver. Det er vel ikke en fellesnevner for alle, men vi legger ikke skjul på at vi liker store rom og fine harmonier.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?
– Skandalefritt så langt. La oss komme tilbake til det neste gang vi prates.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?
– Vi skal ha vår første konsert på Folken i Stavanger 31. mars. Det gleder vi oss veldig til. Ellers blir det flere konserter utover våren og sommeren, og en tur i studio en gang i løpet av høsten. Kanskje en musikkvideo, vi får se.

Supersoaker (Foto: Eivind Horne)
Supersoaker (Foto: Eivind Horne)

Har dere andre favoritter på Urørt?
– Det finnes enormt mye bra musikk på Urørt. Noen av våre favoritter er Supermale, General Forsamling, Ekkolodd, Leonov, Scooba Divin, The Regent, Fleur de lis og Kid Astray for å nevne noen eksempler. Alle er band som får til unike ting innenfor sin sjanger.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Definitivt utendørs, gjerne en sen og varm sommerkveld. Og så er det ekstra gøy å spille for folk som vi ikke kjenner og som liker musikken vi spiller.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av. Hvorfor?
– Det er mange låter vi kunne nevnt her, men «Don’t let it break your heart» av Coldplay er en låt vi liker godt. Den har et stort og deilig lydbilde.

Når hører dere ikke på musikk?
– Når «fest setebeltet» lampen på flyet lyser, da er det ikke lov.

Når danser dere? Hva skal til for å få dere ut på gulvet?
– Ytterst, ytterst sjeldent, men Daniel danser når han er alene.

Hva er deres første musikalske minne?
– Eirik sin barndom var preget av å snike seg inn på rommet til den eldre broren for å sniklåne CDer fra han. Da gikk det stort sett i Guns’n’Roses, Oasis, Lenny Kravitz, Weezer, Blur, Nirvana og den slags 90-tallsrock. Sveinung husker bilturer med Toto Greatest hits på kassett. Daniels første minner går mye i gamle korplater på vinyl og farens pianospilling. Samuels første musikalske minne var under en kamp på FIFA 98. Blur – «Song 2».

Hvordan skjønte dere at dere skulle bli musikere?
– Både Eirik og Samuel hadde for dårlige karakterer til noe annet, mens Sveinung og Daniel på den andre siden hadde et behov for å kanalisere all galskapen.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.