En ny start

Sjelevennene i Kindred Fever fikk en ny musikalsk start da de fant hverandre i Haugesund.

– Tabula Rasa er teorien om at barn blir født uten et mentalt innhold, og at deres kunnskap og personlighet blir bygget opp av erfaringer og opplevelser av verden rundt dem. Å gjøre Tabula Rasa betyr en ny start med blanke ark, noe dette prosjektet representerte for oss begge, forklarer trommis og trompetist Linn Sofie Hagen Olsen og gitarist og vokalist Jarle Langåker.

–  For oss er teksten en personlig metafor for vårt eget tabula rasa hvor vi gikk inn i ny musikalsk periode i livet, og la det gamle bak oss. Andre får nok garantert andre assosiasjoner når de hører låta.

De to 22-åringene fra Haugesund utgjør bandet Kindred Fever, som er Ukas Urørt med låta «Tabula Rasa».

P3 Urørt mener:

Store riff og tunge trommer vekker urinstinktet i oss – Kindred Fever maler bluesrock med mørke farger. Vestlandets White Stripes lager dystre, dypt suggererende låter med høy energi

 Mer om: Kindred Fever

Sjelevenner

Kindred Fever ble dannet i februar 2012. Jarle hadde i lengre tid vært på utkikk etter medlemmer til et nytt band, og fortvilt over mangelen på trommiser i hjembyen. Da fotografkjæresten hans en dag kom hjem og fortalte at hun hadde tatt bilder av en modell som  også spilte trommer, lot han ikke sjansen gå fra seg.En melding på Facebook resulterte i en avtale om å møtes for å øve.

– På denne øvingen ble også vår første låt, «Holden Caulfield» til. De første øvingene gikk mye på å sitte å prate og bli kjent med hverandre. Vi planla først å finne en bassist, men etterhvert ble idéen drept ettersom vi trivdes med den friheten det å kun være to musikere med hvert vårt ansvarsområde gir. White Stripes-sammenligningene forberedte vi oss på, sier de.

Bandnavnet er et ordspill på «Kindred Spirit», som betyr sjelevenn.

-Da vi begynte å øve sammen, oppdaget vi at vi har mye av den samme mentaliteten når det gjelder musikk og hvordan vi lager den. Personlig var vi også like når det gjaldt interesser og slikt.

– «Fever»-delen kommer fra at Jarle først ville kalle bandet «Cabin Fever» uten særlig begeistring fra Linn Sofie, forteller de.

Kindred Fever (Foto: Anne Marthe Widvey)
Sammenlikningen med The White Stripes er uunngåelige. (Foto: Anne Marthe Widvey)

Rett på sak

Begge bandmedlemmene har drevet med musikk i mange år. Linn Sofie kommer fra en musikalsk familie og begynte å spille trommer da hun var 13 år, samtidig som hun begynte i et jenteband. Trompet lærte hun i korps på barneskolen.

Første gang Jarle sang på egenhånd var da moren spilte «A Boy Named Sue» av Johnny Cash på gitar og han satt ved siden av og sang teksten. Da var han omtrent ti år.  I tolvårsalderen lærte han seg gitar på egenhånd ved å spille etter Ramones-låter.

De to lager all musikk i studioet til Jarle.

– Siden vi kun er to medlemmer, trenger vi ikke mye plass for å øve og skape musikk. Derfor øver vi alltid i studioet til Jarle hvor vi kan spille inn låten med en gang.

– En sang kan komme fra en trommetakt Linn Sofie spiller, som på en måte fungerer som et blankt ark Jarle kan tegne på med hvilke farger han vil. «Immolation Song», som vi har på Urørt-profilen vår ,er et eksempel på et resultat av denne fremgangsmåten.

– Andre ganger kan Jarle ha skrevet en hel låt på forhånd, så finner Linn Sofie ut hvordan trommene blir. slik f.eks låta vår «Fidelity» på Urørt ble lagd. Vi liker å komme rett til poenget i låtene våre, og drøyer ikke låtene våre ut med lange introer og gitarsoloer.

Se Kindred Fever spille «Fidelity» i studio:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=av2HGTECITY&hl=nb_NO&version=3]

 

Oktavrock

I en allerede sjangerforvirret verden har haugesundsduoen valgt å kalle musikken sin oktavrock.

– Vi har for moro skyld kalt musikken vår oktavrock ved forskjellige anledninger på grunn av den hyppige bruken av oktavpedaler til gitaren for å feite den litt opp i mangel på bassist. Det karakteristiske med vår musikk kan nok være blandingen av både surfete gitarer og tunge fuzz riff, krydret med spirituelle undertoner.

– Musikken vår har nok i bunn og grunn et dystert og tungt preg, men vi liker å hoppe litt mellom ulike sjangere samtidig som vi prøver å beholde det mørke lydbildet.

– Vi har blitt sammenlignet med alt fra D-A-D til Nirvana, så det er morsomt å se at folk danner sine egne assosiasjoner som vi selv ikke har.

Håper på spillejobber

Musikken tar mye tid, men duoen har også tid til andre ting; Linn Sofie jobber som mediegrafiker og trener crossfit flere ganger i uken. Hun liker også å eksperimentere på kjøkkenet og lage sunn og god mat. Jarle går på lærerskolen og jobber som vikar på barneskole. Når han ikke spiller med Kindred Fever, jammer han med andre venner eller roter i studio. Han duger nemlig ikke til noe annet. Begge i bandet elsker å reise, og håper det blir reising med bandet fremover.

– Det er uten tvil et nytt høydepunkt for oss å bli Ukas Urørt. Det første kom da vi ga ut debutplata vår helt på egenhånd. Forhåpentligvis vil oppmerksomheten bringe med seg flere muligheter for oss. Vi sliter nemlig med å booke konserter rundt i landet utenfor Stavanger og Haugesund, så er vi heldige får vi noen nye tilhengere!

– Utrolig moro å bli spilt på P3 og ikke minst bli oppringt når jeg har undervisning i femteklasse, sier Jarle.

Den gode nyheten kom like etter en liten nedtur.

– Den største skandalen skjedde rett før helgen. Vi måtte avlyse tre konserter vi skulle ha samme helg i Bergen, Haugesund og Stavanger. Det var det tyngste vi noen gang har måttet gjøre i bandet. Grunnen var at Linn Sofie skadet seg under trening og ikke var i stand til å spille.

Studiosommer

Selv om det bare er gått et drøyt år siden de ga ut sin første plate, er Kindred Fever godt i gang med nummer to.

– Mye av sommeren blir nok brukt i studio! Etter sommerferien skal vi  spille på Folken i Stavanger 17. august, noe vi gleder oss vanvittig mye til.

Kindred Fever håper på mange spillejobber fremover. (Foto:  Anne Marthe Widvey)
Kindred Fever håper på mange spillejobber fremover. (Foto: Anne Marthe Widvey)

De to forteller om et bredt felt av inspirasjonskilder.

– Mellom oss  har vi nok dekket hver eneste sjanger når det gjelder hva slags musikk vi liker. Musikken vi spiller i bandet er mye inspirert av Nouvelle Vague, The Cramps, Nick Cave & the Bad Seeds og The Dead Weather. Jarle er også svært inspirert av gamle countryartister som Hank Williams og Tex Ritter, noe som alltid påvirker låtskrivingen hans. På Urørt er vi begeistret for våre venner i Yuma Sun.

Duoen håper flere vil oppdage musikken deres fremover.

– Sjekk ut plata vår på Spotify og Wimp, og bestill fysisk eksemplar gjennom vår Facebook-side! Vinyl kommer.

Hva synes du om Kindred Fever? Legg gjerne igjen en kommentar under.

Hør også intervju med Kindred Fever i Urørt på P3, onsdag klokka 21 – 23.