En satans opptur

Fremføringa av «Satan» i Trygdekontoret ga Stephen Ackles en skikkelig opptur.

I september 2012 sa Stephen Ackles til VG at det nederlandske plateselskap hadde sett verdien i ham som artist og fortsatte; «det er det ingen i Norge som gjør». Men etter hans opptreden i Trygdekontoret på NRK3 i høst har han fått en real opptur.

Fredag slapp han første single fra sitt kommende album. «For More Than Only Tonight» er første låt ut etter at han ga ut Trygdekontoret-versjonen av “Satan” som single. 19 april kommer albumet, utgitt av det nederlandske plateselskapet 31days records.

Ackles' framføring av "Satan" ble gitt ut på vinylsingle, kun i 250 eksemplarer. Foto: Freebird Records.
Ackles’ framføring av «Satan» ble gitt ut på vinylsingle, kun i 250 eksemplarer. Foto: Freebird Records.

Enorm respons

Ackles har sjøl uttalt at «Satan» var «en gave fra himmelen» og at «dører som har vært lukket noen år nå er åpnet». Hans framføring av låta i Trygdekontoret 19. september i fjor ga en enorm respons og blant andre lurte VG journalist Anders Giæver på om dette var det «beste musikkinnslag på NRK noensinne?»

Programleder Thomas Seltzer er sjøl fornøyd med at flere har fått øya opp for mannen med den mørke stemmen.

– Stephen Ackles er en av de store norske stemmene, Norges egen Jerry Lee Lewis, om du vil, og det har han aldri fått nok cred for. Det synes vi er for gærent, derfor ville vi koble ham opp med en ur-fet låt som nesten ingen har hørt, men som alle burde høre.

– Han covret Satan så bra at jeg nesten ble redd

– Vi i redaksjonen er selverklærte hipstere, men til motsetning fra andre hipstere – som ofte er ekskluderende – så er vi INKLUDERENDE hipstere, som vil at flest mulig skal kunne få høre en ukjent, men sinnssykt fin låt.

Julie Forchhammer er miljøsjef for Øyafestivalen. Foto: Halina Sjuve.
Julie Forchhammer driver den lille labelen Freebird Records som ga ut «Satan» som vinylsingle. Foto: Halina Sjuve.

– Kasta meg over mobilen

«Satan» ble gitt ut i et begrensa opplag på 250 7-tommere på Freebird Records og platedirektør Julie Forchhammer sier det gikk fort da hun bestemte seg for å gi ut låta.

– Jeg hadde sett kanskje et minutt av Ackles opptreden på Trygdekontoret før jeg kastet meg over mobilen, smset redaksjonen og spurte om jeg kunne gi ut låta på vinylsingel. Heldigvis sa de, og ikke minst Stephen Ackles selv, ja.

Hun mener var var femti prosent låtvalg og femti prosent Ackles som skapte magien i låta.

– Han covret «Satan» så bra at jeg nesten ble redd. Det var skummelt og fett på samme tid, sier Forchhammer som er oppgitt over hvordan musikk i dag oftest presenteres på tv.

– Musikk på TV har blitt kuppet av middelmådige amatørkonkurranser. Da slår det ekstra hardt når man endelig får se noe ordentlig bra.

– Hadde vært på lista lenge

Aage Wolff er prosjektleder for Trygdekontoret og forteller at det er vanskelig å sette fingeren nøyaktig på hva de er ute etter når de velger musikk til programmet.

– Det må være kvalitet i alle ledd – og vi jobber ganske hardt med å matche artist og sang. Ofte velger vi låt før artist, i tilfellet «Satan», så visste vi at vi skulle lage en sending om «ondskap» og vi tenkte at «Satan» kunne være en bra sang å avslutte med. Stephen Ackles hadde da vært på lista vår over artister vi kunne tenkt å ha med, ganske lenge, og vi skjønte fort at Stephen var den vi måtte spørre først. Han var heldigvis ikke vond å be, sier Wolf til P3.no.

– Man kan også få en følelse av levd liv ved ham, som vi er svake for.

Stephen Ackles har vært i musikkbransjen i over 30 år. Han har gitt ut omtrent et dusin album, turnert i Norge, Europa, USA og jobbet med artister som Johnny Cash, Kris Kristofferson, Waylon Jennings, Jerry Lee Lewis og Sir Elton John. Han hadde sin mest populære periode på 90-tallet, da han blant annet også tre ganger var med i Melodi Grand Prix.

Låta Ackles framførte i Trygdekontoret heter opprinnelig «Killing for Satan» i original Paul Wibier-tapning. Wolff forteller at Trygdekontoret ønsker å drive med litt musikkmisjonering.

– Vil spre skatter

– Vi ønsker å spre skjulte musikalske skatter og personlige favoritter, og ofte – men ikke alltid – ønsker vi at musikken skal ha en viss form for tilknytning til temaet for sendinga. Men det viktigste er at man sitter igjen med en følelse av å ha sett noe bra, mener han.

– Hva er det med Ackles som gjorde at han passa inn hos dere?

– Stephen er en artist med en lang karriere med sine ups and downs og vi følte nok han kanskje var litt underkjent. Man kan også få en følelse av levd liv ved ham, som vi er svake for, også har han jo selvsagt en helt RÅ stemme. Så vi visste jo at han kom til å levere bare vi fikk overtalt ham og fant rett låt til ham.

Se Ackles gjøre «Satan» her:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mqPRQsTX7FE&hl=nb_NO&version=3&rel=0]