– Brutalt ærlig

Ukas Urørt: Elektropop-duoen Snö fra Tromsø skriver musikk om livet, døden, kjærligheten og havet.

Da Snö var små. Foto Privat
Da Snö var små. Foto Privat

I 1989 ligger to tilblivende mødre og fleiper sammen på fødeavdelingen i Tromsø. 25 år senere starter sønnene deres duoen Snö. Kompisene Hallvar Agersborg og Martin Hotvedt henter inspirasjon fra ishavsbyens stolte elektronikatradisjon, og kommer surfende på den nordnorske popbølgen som har herjet landet de siste årene.

– Vi ble først nære venner da vi begynte å spille fotball på videregående. Da vi senere flyttet sammen i kollektiv startet vi å jamme og fusjonere våre individuelle musikkinteresser.

 

Urørt mener:

Snö viderefører de sterke elektronikarøttene fra Tromsø, og viser samtidig nok en gang at nord-Norge dominerer norskspråklig kvalitetspop om dagen. Låta «Krig» viser muskler, og bør gjøre at mange fler for øynene opp for Snö.

 

Går til krig for kjærligheten

– Vi beskriver en nordnorsk sensommernatt, når landsdelen er på sitt vakreste og sola lyser opp himmelen hele døgnet. Jeg-personens tvil og maktesløshet i et skrantende forhold bunner ut i et siste desperat forsøk på å overbevise motparten om at de hører sammen. Han vil gå til krig for forholdet.

«Krig» er produsert av Hallvard Vaaland og Erik Magnus Olseng. Hallvard har blant annet også produsert, «Majesteten» og «Knuste Hjerta».

Sandra Kolstad. Skjermdump, NRK P3
Sandra Kolstad. Skjermdump, NRK P3

-Vi var på besøk hos dem i mars, spiste pizza og snakka skit. Så viste de oss et utkast av prosjektet, og vi ble så stormforelsket i låten at vi laget tekst og melodi ganske umiddelbart.

Tommy Tee fant sin Urørt-favoritt i Wonder the Boy forrige uke og Röyksopp lot seg begeistre av Ponette. Denne uka har elektropop-artist, Sandra Kolstad, latt seg imponere av Snö:
– «Krig» er en skikkelig poplåt, med en tematikk som er brutalt ærlig og som jeg tror at de aller fleste som noen gang har vært i nærheten av å være forelska, kan kjenne seg igjen i. Superfint, fengende hook og et enkelt, men effektivt vers. Det bygger seg opp til noen skikkelig breiale synthlinjer utover i låta, og en eggende rytmikk som både funker på gåtur i skogen og på dansegulvet.

 

– Vi er veldig nære!

Snö skriver energisk elektropop med tekster om livet, døden, kjærligheten og havet, og forteller at de prøver å lage fengende hooks og refreng som frister til gjenlytt. De er begge sterkt involvert i prosessen og den ideelle settingen er å være i et rom med skriveblokk, akustisk gitar og piano, skjermet fra støy og omverdenen. Gutta innrømmer også at de er veldig nære i det tekstlige arbeidet.
– Det går ikke an å komme utenom kjærlighet, det er en så stor del av livet. Og å skrive om kjærlighet krever at vi er åpne med hverandre. Vi heller livene våre ut på blanke ark, da får man jo en viss kontakt.

I tillegg til å la seg inspirere av minner, fantasier og situasjoner, har Klovner i Kamp og Tungtvann vært viktige for valget om å skrive på norsk. Samtidig mener Snö det er lettere å formidle noe ordentlig på eget språk og dialekt. Historiene skal være relaterbare, enten man har opplevd noe lignende eller ikke.
– Vi har fått meldinger fra folk som sier at låtene betyr noe for dem, og det finnes ikke bedre tilbakemeldinger enn det.

Sjekk også ut Snö sin musikalske inspirasjonsliste nederst i saken, med låter fra blant annet Oasis, Drake og Sondre Justad.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jHTQjLu9e0k&w=560&h=315]

 

-Det aller viktigste er å få låten med i en episode av Skam!

Gutta hadde også likt om noen av byens store musikkhelter som Espen Lind, Lene Marlin og Röyksopp, hadde lagt merke til musikken deres. De er stolte av Tromsøs musikktradisjon! For tiden jobber Snö med nytt materiale og planlegger enda et låtslipp før jul, noe live-spilling blir det også, men drømmekonserten har de faktisk oppnådd allerede.

– Vi spilte på Trænafestivalen i sommer. Den arrangeres på en naturskjønn vakker liten øyperle midt i havgapet i nord. Å både kunne kose seg på festival, og så få spille selv i et fullstappet telt var en drøm!

Snö håper på flere festivaljobber til sommeren, men først skal de gjøre sin aller første solo-konsert i desember. Førstkommende torsdag er de klare for Urørt-kveld under P3aksjonene i Tromsø.
– P3aksjonen blir kult! Den nye musikkscenen i Tromsø er engasjert og det er gøy å være på samme plakat som blant annet Kajander og rapperen Viljar Broks. Viljar er litt av en type. Han lager fet musikk og har stilen og innstillingen som skal til for å lykkes. I tillegg er det ekstremt givende å bruke musikken sin for en god sak. Håper givergleden blir stor, Tromsø må vise muskler!

Arrangementet finner du her.

Sjekk ut Snö-favoritter i Spotify: