– Et feilsteg ville hatt dødelige følger

Norske Shining var de første i verden til å spille konsert på Trolltunga – over et 700 meters stup. Se videoen til “Last Day” her!

Det kritikerroste bandet Shining, som i grove trekk blander jazz og metal, har gjort noe som ingen andre har turt å prøve seg på.

Bandet, som består av Jørgen Munkeby, Tobias Ørnes Andersen, Håkon Sagen, Eirik Tovsrud Knutsen og Ole Vistnes, spilte en livekonsert for 300 personer oppe på Trolltunga, en norsk fjellhylle som henger i løse luften over et 700 meters stup midt på fjellet i Norge.

Bildet fra Trolltunga gikk viralt

– Det hang både helikopter og filmdrone over hodene våres, fallskjermhoppere tok saltoer, og det faktumet at et lite feilsteg eller et sekund mangelfull konsentrasjon ville ha dødelige følger satte en ekstra piff på spilleopplevelsen, sier frontfigur Munkeby til P3.

Rett og slett et vilt opplegg. Foto: Frode Røe
Rett og slett et vilt opplegg. Foto: Frode Røe

Etter å ha lastet opp et bilde av seansen på sosiale medier spredde nyheten seg veldig fort. Dagen etter hadde bildet blitt sett omtrent tre millioner ganger på Imgur, og nyhetssendinger i Frankrike, Spania og Polen sendte bilder og video fra konserten.

– Det var tydelig at dette var noe verden aldri hadde sett før, forteller Munkeby som brukte en god uke på å lande fra adrenalinsjokket.

Den første videoen, som er regissert av Munkeby, fra denne unike konserten heter “Last Day” og er løftet fra Spellemannvinnernes forestående album International Blackjazz Society.

Se videoen øverst!

Jørgen Munkeby fra Shining. Foto: Jarle Hovda Moe
Jørgen Munkeby fra Shining. Foto: Jarle Hovda Moe

– Den mest sinnsyke dagen i mitt liv

P3 får vite at “Last Day” handler om å gå sin egen vei og gi beng i hva andre måtte ønske eller forvente av deg.

– Og hvilket annet sted og aktivitet i verden formidler dette bedre enn å spille en livekonsert oppe på en norsk fjellhylle som vitterlig henger i løse luften over et 700 meters stup midt på fjellet i Norge? forteller Munkeby og tilføyer:

– Denne dagen på Trolltunga var helt klart den mest sinnsyke dagen i mitt liv. Planen var hele tiden å prøve å få konserten filmet og tatt opp, og ikke minst komme fra det med livet i behold. Hardisker kan hoppe, himmelen kan åpne seg og ødelegge for mikrofoner og pedaler, og man kan bli svimmel av tynn luft, snuble på en liten stein og så ville hele historien endt ganske så brått. Vi var til og med usikre på om Trolltunga selv ville tåle alt utstyret og de høye bassfrekvensene. Men alt gikk etter planen, sier en glad Munkeby.

23. oktober lanseres International Blackjazz Society, og bandet drar på en 27-konserters Europaturné om et par uker, og avslutter med to konserter i Norge på Parkteatret i Oslo 28. november og Hulen i Bergen 3. desember.

Shining nyter utsikten på Trolltunga. Foto: Jarle Hovda Moe
Shining nyter utsikten på Trolltunga. Foto: Jarle Hovda Moe