– Et resultat av Stortingsvalg, homofilidebatt og mye dritt i verden

Se videopremieren på bestillingsverk med medlemmer fra Highasakite, The Fjords og Trondheim jazzorkester.

Kristoffer Los har skrevet bestillingsverk for Trondheim Jazzorkester (Foto: Eivind Stuevold)
Denne gjengen bidrar på Kristoffer Loss bestillingsverk for Trondheim Jazzorkester (Foto: Eivind Stuevold)

Til årets Moldejazz skrev Kristoffer Lo, som til daglig spiller gitar og flugabone i Highasakite og har bakgrunn på jazzlinjen ved musikkonservatoriet i Trondheim, et bestillingsverket hvor han har med seg blant andre Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik, Susanne Sundførs faste trommis Gard Nilssen, Petter Vågan fra The Fjords og Ola Kvernberg.

Laget på stipend

– Prosjektet ble til da jeg fikk Midtnorsk Jazzsenter og Sparebank1 SMN sitt JazZtipendiat for 2013/2014, forteller tubaisten. 

Som resten av Highasakite har han de siste årene levd et hektisk liv med stor suksess for bandet. Men innimellom to bejublede albumutgivelser og tett med spillejobber, rakk han å skrive sitt eget verk. Det ble jobbet frem i en periode der det skjedde mye også i verden utenfor Highasakite, og hadde ufremføring under Moldejazz i juli i år.

– Prosjektet er jobbet fram i løpet av hele året, som stort sett har vært fylt med Highasakite-turneer. Musikken ble nok som det ble som et resultat av alt som skjedde rundt meg i perioden jeg skrev. Stortingsvalg, homofilidebatt i den Norske Kirken og generelt mye drit i verden. Musikken er et resultat av alt jeg liker av musikk og av musikerne rundt meg som inspirerer meg veldig, sier Lo.

Anmeldelse: Highasakite, Hove 2014 (5/6)

Anmeldelse: Highasakite – Silent Treatment (5/6)

En unik mulighet

Han fikk frie tøyler til prosjektet, og forteller at det har vært en fantastisk opplevelse for han som musiker.

– Jeg fikk muligheten til å sette sammen mitt helt eget Trondheim Jazzorkester, velge akkurat de musikerne jeg ville og gjøre akkurat det jeg ville. En helt fantastisk og unik mulighet.

Den hektiske musiker-tilværelse har medført mye skriving i busser og fly. I tillegg hadde de involverte en øving i desember og en i mai før de spilte i Molde.

Les: Sommerens travleste band

I videoen i toppen av saken kan du se videoopptak av de to siste låtene i bestillingsverket, «Savages II» og «Make Fame». All tekst og musikk er skrevet av Kristoffer Lo.

Verket fremføres også på Nasjonal Jazzscene i Oslo 13. september, dagen før Kristoffer Lo, Ingrid Helene Håvik og resten av Highasakite reiser på turné i Australia.