Fargerikt og moll-befengt

– Låta handler litt om oppgjørets time i et kjærlighetsforhold. Det gjelder å få ut gufsen, forklarer Ukas Urørt Bernard Briis Band.

– Hvis man klarer å skrive noe som er sant, så kan det være så trist og begredelig som overhodet mulig – men det er i hvert fall en vei ut av gjørma, forklarer låtskriver Henrik Werenskiold.

Urørt mener:

«Rull deg en sigarett! I miksen blander du de mørke stemmene til Mark Lanegan og David Eugene Edwards. Tilsett tangenter, gitarer og melankolske melodier – og du får Bernard Briis Band. Throw Your Smoke blåser ut seige og ekstremt behagelige røyk-ringer det er deilig å inhalere.»


MER OM: Bernard Briis Band på Urørt

– Da Henrik Werenskiold begynte å skrive om Bernard Briis var det den store romanen han hadde i tankene. Etter en gjennomgang av de første tekstene kom han frem til at de fleste ordende var overflødige. Slik kom sangene ut i naturlig verseform som han etterhvert lærte seg å sette melodi til og synge. Dermed startet Bernard Briis sin vandring inn i oslonattens underbevissthet, som en sang sunget ved kjøkkenbord etter stengetid.

Og det var i slike lag Werenskiold plukket opp sine våpendragere. Først steelgitarist og effektmaker Kai Skogheim og Morten Midre på bass, senere trommis Tobias Eide Larsen og keyboardist Vincent Welur. I begynnelsen av 2006 var bandet et faktum.

Snekrer låter i fellesskap

– Det er ikke ment for å gjøre folk triste, det er heller ment for å sukre de bitre pillene. At det anes et lite håp er viktig, forklarer Ukas Urørt-gutta i Bernard Briis Band.

Sangene blir skrevet av Henrik som presenterer materialet på kassegitar i bandets studio. Deretter utvikles arrangementet i plenum og øves inn for å spilles live.

– Opptakene er også live, og låta «Throw your smoke» har kun fått litt flere keyboard og noen ekstra cymbaler. Den ble mikset i Berlin av Jarle Stenhovden og sluppet på bandets første utgivelse, en dobbel syvtommers vinyl, i februar. EP’n kan lastes ned fra Urørt.

Oppgjørets time

Låta de er Ukas Urørt med handler om oppgjørets time i et kjærlighetsforhold. – Det gjelder å få ut gufsen, starte en slags dialog, forklarer Henrik.

– Men en sangtekst er jo ikke nødvendigvis et dikt. Den er  helt avhengig av melodien. Jeg håper folk kan lese sin egen historie ut av teksten, og de de sitter igjen med kan være like sant som min intensjon i utgangspunktet.

Rett etter EP-utgivelsen pakket de med seg studioet og flyttet det til en hytte i ytre oslofjord. Der tilbrakte de en måned med innspilling av et nytt album som planlegges utgitt til høsten, og spilte også inn denne  videoen til låta «Carry Me».

– Stor kunst å gjøre ingenting

– Når vi ikke lager musikk lager vi ikke-musikk. Vi anser det som stor kunst å gjøre ingenting, og selv om det er en lang vei å gå, høres dette allerede ganske tydelig i våre produksjoner.

De har latt seg inspirere av en rekke artister, alt fra  Donna Summer til The Residents, King CrimsonMiles Davis og Tom Waits.

– Men vi likner ingen av disse. Bortsett fra når vi ikke-spiller. Silence is sexy.

Liker radio

– Vi håper Ukas Urørt kan være et springbrett for videre radiospilling. Vi liker radio nesten like godt som vi liker vinyl. Vinyl på radio er optimalt.

Av andre band de liker på Urørt nevner de spesielt The Captain and Me og DU.

Innelåst i Tallin

Av merkelige opplevelser de har opplevd forteller de spesielt om da de var på turne i Østersjø-landene.

– I Tallin ble vi innkvartert i en møblert leilighet som klubbeieren eide, men ikke bodde i. Der ble vi låst ut til konserter, men kjørt tilbake og låst inn igjen etterpå. Hver morgen kom kjæresten til klubbeieren, de var begge vegetarianere, og stekte en kilo bacon og et brett egg til oss. Det var ikke til å unngå at vi lurte på om de noen gang ville slippe oss ut. Det var en lang uke.

Førstkommende lørdag spiller de på musikkefest i Oslo, og holder konsert på Hausmania. I juli kommer de til å reise på skjærgårdsturne med band-sjarken deres.

– Vi har spesialdesignet maritime instrumenter og lydutstyr, og kommer snart til en havn nær deg.

Hør også intervju med Bernard Briis Band i Urørt på P3, onsdag mellom klokka 21 og 23.

Liker DU lyden av dette?