Feiret 17. mai på stappfull New York-klubb

Vi traff den norske metalsensasjonen Kvelertak da de feiret nasjonaldagen med sin 20. spillejobb i USA siden slutten av april.

– Jeg synes det er en bra måte å feire 17. mai på, det å spille en utsolgt gig i New York, sier Kvelertak-vokalist Erlend Hjelvik fornøyd.

Vi traff bandet idet nasjonalromantiske tilbøyeligheter krenget mot et av konserthøydepunktene på deres intense rundreise i USA.

– Det er helt sprøtt. Vi pleier aldri å selge ut disse kveldene.

Resepsjonisten på New York-klubben Webster Hall er overrasket over at det ikke finnes en eneste billett igjen til det norske bandet hun aldri har hørt om.

– Pågangen har vært uvanlig stor, sier Ella til NRK.

Turnétrøtthet

Hjelvik sitter i Kvelertaks turnébuss, der bandet og tre andre mennesker har tilbragt nettene den siste snaue måneden.

Siden 21. april har bandet spilt 20 spillejobber. Før det var bandet på en intensiv turné i Europa. Ytterligere fem jobber må unnagjøres før Kvelertak kan ta en velfortjent ferie.

– Ja, nå begynner jeg å bli sliten. Jeg er trøtt hele dagen. Sånn turnétrøtthet. Man lever jo i en boble. Man får en slags rutine på dagene, men det blir jo til å sove til man kommer frem til spillestedet, bære inn utstyr og spise litt, og så skal man liksom spille som om det står om livet. Så er det å bære inn utstyr igjen og gå og legge seg. Og så begynner dagen igjen.

USA-fansen synger med

– Hvordan har turneen vært?

– Det har vært jævlig bra. De største byene har gått dødsbra. Texas, L.A. Vancouver. Det har vært noen småbyer innimellom der det har vært litt småglissent, men det har stort sett vært mye folk.

Det ble stilt store forventninger til Kvelertaks andre album, Meir. Skal man tro kritikerne, og publikum, innfridde bandet forventningene til de grader. Det har gitt effekt både inn- og utenlands.

Les vår anmeldelse: Kvelertak – Meir (5/6)

– Vi har masse fans i USA. De kjenner låtene og synger med. Det pleier å ta ganske greit av. Det er kulere å turnere nå, for nå har vi en del låter vi kan velge mellom. På forrige albumet måtte vi bare spille alle sangene vi kunne.

Kvelertak i det store eplet. Foto: Daniel Eriksen, NRK
Kvelertak i det store eplet. Foto: Daniel Eriksen, NRK

 Turné med Metallica?

Hypen rundt bandet har også ført til at bandet får en del kjendisgjester på spillejobbene sine, noe man kunne lese om da Kvelertak spilte i Los Angeles og møtte både det norske kronprinsparet og og vokalist i Metallica, James Hetfield.

– Jeg synes jo det var kulere å møte James Hetfield enn å møte kronprinsen. Men det føles jo helt utrolig å bli intervjuet av NRK om at kronprinsen liker Kvelertak, og han står der og legger ut om at han digger musikken.

Hjelvik forteller at han ikke trodde på nyheten om at Metallica-vokalisten hadde bedt om å bli satt på gjestelisten, da kokken på spillestedet fortalte han det. Men som sagt, så gjort. Hjelvik fikk til og med snakket litt butikk med Hetfield.

– Jeg snakket litt med han etterpå, og sa at han måtte ta oss med på turné, ler rogalendingen.

– Han snakket om at han hadde prøvd å booke oss til en festival, men vi kunne ikke. Så jeg lovet at vi skulle være med neste gang. Det hadde vært kult, så vi får prøve å få det til.

 Kaizers “ødela” 17. mai-feiringen

Kvelertak finner også tid til å være sammen med gamle kjente. 16. mai spilte Kaizers Orchestra konsert på The Metropolitan Museum of Art, verdens nest største kunstmuseum. Der fikk de selvsagt selskap av noen medlemmer fra et annet Stavanger-band.

– Meg, Vidar og Frank var på gigen i går, så det ble fest. Det var jo tross alt 16. mai, smiler Hjelvik.

Det førte til at nasjonaldagen ikke ble feiret slik Kvelertak planla.

– Vi hadde egentlig tenkt å stikke på en norsk deli-sjappe i Brooklyn, som blir drevet av to jenter fra Kvinesdal. De lager komler og lefse og sånt. Jeg hørte til og med at de går i tog og sånt. Men det ble ganske sent i går.

En overkommelig skuffelse, skal man tro Hjelvik.

– Vi går alltid glipp av syttende mai hjemme også.

Kvelertaco

Gjengen begynner å glede seg til å komme hjem til gamlelandet.

– Nå savner jeg egentlig bare å ligge på sofaen med dama, se på tv og lage mat selv. Helt basic ting.

Det innebærer kvelertaco-planer, ifølge Hjelvik.

– Jeg har til og med kjøpt en tortillapresse, så jeg kan lage skikkelige lefser når jeg kommer hjem.

Bandet får ikke mer enn et par dager fri før den hektiske festivalsommeren begynner. Når den er over skal bandet – hold deg fast – ut på turné.

– Fremover skal vi bare turnere mer. Vi snakker om en turné i Japan, det hadde vært fett. Forhåpentligvis får vi litt fritid også.

Jobben med bandets tredje album har ikke begynt ennå, men Hjelvik lover at det ikke blir så fryktelig lenge til.

– Det har vi bare så vidt begynt å snakke om. Men jeg tror ikke det kommer til å ta like lang tid som mellom det første og det andre.