Deilig å ha noen å hate

Den kristikerroste filmen om Amy Winehouse vant i år Oscar for beste dokumentarfilm. P3s programleder Ruben Gran gir deg fem gode grunner til å se filmen.

amy«Denne er for fansen, Amys fans. Som elsket henne gjennom tykt og tynt» sa produsenten av filmen Amy, James Gay, da filmen om den britiske popstjernen vant Oscar for beste dokumentarfilm. I filmen får vi et innblikk i livet til «Rehab»-stjernen Amy Winehouse, som døde i 2011.

Filmpolitiets Birger Vestmo har allerede belønnet filmen med terningkast fem. P3-programleder Ruben Gran er også tilhenger av filmen, og gir deg de fem beste grunnene til å se filmen.

1. Det er deilig å ha noen å hate

Alle gode filmer har et par superskurker. Eller i hvert fall en del gode filmer. Amy har to skurker. Amys far, Mitch, som mente hun ikke trengte rehab, og som på et seinere tidspunkt kommer drassende med et tv-team da hun endelig har funnet roen fra rus, britisk media og oppmerksomhet på en øy i Karibien. Om hun hadde havnet på kjøret uten ektemannen Blake Fielder? Ikke nødvendigvis, ifølge denne filmen.

2. Det er gøtt å le

Amy hadde en skarp tunge og like skarp humor. Man ante det mens hun fortsatt var blant oss, men her får vi bekreftet det flere ganger takket være mangfoldig arkivmateriale.

3. Forelskelse er bra for deg

Når du forelsker deg kan du utsettes for både fenyletylamin og dopamin, som er bra for både sinnet og helsen din. Du skal være en ganske kald type for ikke å falle for Amy (igjen) her. Filmen fremstiller henne i hvert fall som en søtere og smart utspekulert person enn man hadde inntrykk av fra før. Vinnerkombinasjon, det.

4. Musikken hennes

Vi visste at mye av musikken hun rakk å gi ut er bra. Ved å gå spesielt mange av tekstene etter i sømmene kommer du imidlertid garantert til å høre noen av slagerne hennes med nye ører. Og sannsynligvis få deg noen flere favorittlåter.

5. Ambivalens er pirrende

Filmen gir media og paparazzi mye pepper for Amys skjebne, men benytter seg i rikt monn av nettopp slikt materiale i tillegg til klipp fra langt inn i privatsfæren hennes. Amy fremstår som lite sugen på mediaoppmerksomhet, som er smått ironisk idet hun har blitt en helaftens film. Ville hun egentlig velsignet denne filmen?

Mandag er Ruben tilbake på P3 med sitt musikkprogram fra kl.19-22.