Filmatisk elektronika og brutale vers

Ukas Urørt, metalcorebandet Gravediggers, lager musikk for å få ut følelser. Urørtredaksjonen mener singelen «Scarred» viser at duoen vil nå langt.

– Vi har begge vært gjennom en del vanskelige ting det siste året, og vi ville skrive en tekst hvor vi kunne få ut noen av de følelsene vi hadde bygd opp gjennom denne perioden, forklarer Gravediggers om låta Scarred.

– Låta handler i bunn og grunn om at vi alle vil falle og gjøre feil flere ganger i livet, men det er viktig å komme seg opp på beina igjen og prøve på nytt. Det er disse feilene som gjør oss til mennesker, sier de.

P3 Urørt mener:

Gravediggers’ metalcore er frodigere enn bandets likemenn, og de manøvrerer sømløst mellom filmatisk elektronika, brutale vers og skamløst refreng. «Scarred» viser en duo som vil nå langt og bredt.

Hør mer fra Gravediggers på Urørt her!

Gravediggers består av Tom Snellingen, som komponerer det instrumentale i låtene, og Kristian Lindkjenn på vokal. De startet å lage musikk sammen for syv år siden, da de var elleve og fjorten år gamle.

Når og hvordan startet dere å lage musikk?
– Vi gikk på samme skole, Kristian i tiende klasse og Tom i syvende, og fant plutselig ut at vi begge hadde en stor interesse for musikk. Siden vi begge spilte instrumenter bestemte vi oss for å jamme litt en dag, og det ene førte til den andre.

Hva er bakgrunnen for at dere kaller dere Gravediggers?
– Før vi het Gravediggers gikk vi under navnet As They Wander. Med dette navnet slapp vi et album, men det var ikke helt hva vi ville det skulle være. Så vi bestemte oss rett og slett for å starte fra scratch og prøve igjen. Så navnet Gravediggers handler om at man begraver fortiden sin og de feilene man har gjort der, og fokuserer på fremtiden.

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?
– Som oftest starter det med at Tom har en idé til en ny låt. Etter en del arbeid vises låta til Kristian, før det bærer inn i studio igjen. Dette gjentas helt til begge to er 100 prosent fornøyd med det instrumentale. Når det er i boks går Kristian løs på tekst og vokaler, og så jobber vi med det til vi begge er helt fornøyd med låta i sin helhet.

Duoen Gravediggers er Ukas Urørt (Foto: Valkyrie Photos)
Duoen Gravediggers er Ukas Urørt (Foto: Valkyrie Photos)

Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager?
– Vi henter inspirasjon fra mange forskjellige sjangere, og vi gjør det vi kan for å unngå å bli låst til faste rutiner. Vi liker å skrive musikk som kommer rett fra hjertet, og som virkelig forteller lytteren hva vi føler. Derfor vil også hvert album vi gir ut være litt forskjellig fra det forrige, og hver utgivelse vil ha sin egen stemning.

Hva er deres inspirasjonskilder?
– Innenfor metall-sjangeren er det nok Attila. Det er budskapet de deler som inspirerer oss. De snakker mye om hvor viktig det er å være seg selv og ikke la andre kontrollere livet ditt. Innenfor den mer melodiøse sjangeren er det nok Dayshell som inspirerer mye av musikken vår. De bringer noe nytt til markedet, og de setter sammen toner og skaper musikk man sjeldent kommer over.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
– Dette! Det å bli plukket ut som Ukas Urørt er helt utrolig for oss.

Hva gjør dere til vanlig?
– Det går forutsigbart nok mye i musikk, men utenom det så er vi mye med venner og liker å ta oss en tur ut på byen. Jobb og studier er også en del av hverdagen vår.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?
– Før den første konserten vi hadde med denne gruppa, riktignok under navnet As They Wander, hadde vi ikke nok tid til å få øvd noe særlig. I tillegg var det mange andre hendelser rundt den konserten som gjorde at helhetsopplevelsen ble ganske skuffende for både oss og tilskuerne.

Tom står for det instrumentale i låtene til Gravediggers (Foto: Valkyrie Photos)
Tom står for det instrumentale i låtene til Gravediggers (Foto: Valkyrie Photos)

Hva skjer fremover?
– Vi har jo først og fremst en ny EP på vei, Valkyrie EP, og den er akkurat nå i finpuss-stadiet. Vi har også startet arbeidet på vår første musikkvideo med Gravediggers. Det blir nok en utrolig morsom opplevelse.

Har dere andre favoritter på Urørt?
– Det må nok bli Atena. Disse gutta leverer noe av det beste innen metall og de er en gjeng med utrolig talentfulle musikere. Utviklingskurven deres er også ut av en annen verden, så det blir spennende å se hvor de ender opp.

Hvordan ser drømmegigen ut?
Warped Tour er mekka for de fleste metalband, så det må vel være øverst på listen over drømmegiger.

Har dere noen låter dere blir inspirert av?
– It Must Belong Somewhere av Of Machines. Denne låta har sine tunge partier, melodiøse partier og den har også elektroniske sekvenser. Så dette er en låt vi kjenner oss igjen i og kan relatere til.

Når hører dere ikke på musikk?
– Når telefonen er tom for strøm og det ikke er noen andre elektroniske enheter i nærheten.

Når danser dere?
– Vi danser for det meste når vi er på fest. Da skal det ikke stort mer til enn en catchy låt, god stemning og litt innabords før vi er ute på gulvet.

Kristian Lindkjenn har vokalen i Gravediggers. (Foto: Valkyrie Photos)
Kristian Lindkjenn har vokalen i Gravediggers. (Foto: Valkyrie Photos)

Hva er deres første musikalske minne?
– Vårt første minne er første gang vi spilte improvisert sammen. Men hver for oss så er det for Kristian da han som liten spilte på et elektronisk orgel hos beste foreldrene sine. For Tom var det da han fikk sitt første miniatyr trommesett som 5-åring.

Hvordan skjønte dere at dere skulle bli musikere?
– Det har alltid vært litt i oss. Men det at vi skulle bli musikere skjønte vi nok først når vi begynte å spille instrumenter, og så at vi klarte å produsere noe som ikke var helt uhørbart.