Føler han blir sett på som en bakterie

Hkeem lurer på om noe egentlig har endret seg siden drapet på Benjamin Hermansen for 17 år siden. I dag slipper han en låt om fremmedfrykten han selv føler på.

«Ghettoparasitt». Om du slår opp dette ordet i ordbøkene eller hos Store Norske Leksikon, får du ingen treff. Kanskje det forandres med Hkeem sin nyeste låt, som heter nettopp det, med hans egen definisjon på ordet:

– Det er en med minoritetsbakgrunn som blir sett på som en bakterie, enten det er en taxisjåfør eller lege. Det er en som dømmes og ikke aksepteres fordi han eller hun snakker et annet språk, har en annen kultur, eller ser annerledes ut, sier han.

Slippes 17 år etter Benjamin-drapet

Abdulhakim Hassane, som han egentlig heter, skrev låta for ett år siden. Den ble skrevet i frustrasjon over det han så i sosiale medier og leste i kommentarfelt om nordmenn med minoritetsbakgrunn, eksempelvis i forbindelse med Mahad-saken. Resultatet er sangen han har gledet seg aller mest til at folk skal høre.

– Jeg vil se hvordan folk reagerer på den, og jeg tror det kommer til å være blandede følelser. Noen vil nok mene at det ikke er som jeg beskriver, og at jeg overdriver, sier Hkeem.

Låta slippes 26. januar. Det er 17 år etter det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo. Ifølge Hkeem er det helt tilfeldig at det ble planlagt at «Ghettoparasitt» skulle slippes på denne dagen.

– Jeg fikk sjokk da jeg innså det. Men jeg tenker også at det er perfekt timing, at det kanskje er ment for noe. At jeg slipper en slik låt nå sier kanskje noe om at samfunnet ikke har forandret seg på 17 år. Vi har kanskje ikke kommet så langt likevel, når noen alltid må dømme eller ha noe på deg, eller ha fordommer, sier han.

– Derfor føler jeg det har vært viktig å skrive denne låta hvilket syn og hvilke følelser jeg og andre har om dette.

– Landet mitt er landet ditt

20-åringen føler seg selv som en «ghettoparasitt», som når han setter seg på bussen og merker at de ved siden av flytter seg, eller at han får blikk. Men låta handler ikke bare om ham. Den er også inspirert av andres historier, og han føler nå at han har fått en offentlig stemme som han kan bruke til å snakke om denne tematikken.

– Jeg skriver denne sangen for alle, og jeg vil at folk skal se at det å dømme noen ikke er bra, og at vi ikke må sette hverandre i bås. Vi skal ikke splittes, men være et samfunn, sier han, og legger til:

– Jeg vil vise de som har fordommer mot oss at vi er som dem. Landet mitt er landet ditt.

Se musikkvideoen til «Ghettoparasitt» her: