Folket har talt: Denne julesangen er tiårets aller beste

Leserne har talt. Se hvilke låter som topper listen.

– Jeg må ha gjort noe skikkelig bra i forrige liv for å fortjene dette!

Det er Maria Menas første kommentar når hun får beskjeden om at hennes «Home for christmas» fikk 42 prosent av stemmene i kåringen av 2010-tallets beste julesang. Avstemmingen ble holdt på P3.no, og ifølge leserne er Menas sang en soleklar favoritt. Hvem som endte på 2. til 5. plass leser du lenger ned i saken.

Hør «Home for christmas» øverst i saken!

– Hvert vers betyr noe for meg

Sangen ble opprinnelig skrevet til sluttscenen til julefilmen «Hjem til jul» som er laget av filmskaper Bent Hamer. «Home for christmas» ble skrevet på sommeren sammen produsent Martin Sjølie, og ideen var løst inspirert av «La meg gå», en låt Mena hadde hørt som barn.

– Jeg tenkte det var et fint bilde. Det å be om å få lov til å slippe noe som er vondt. Å få slippe et forhold som er over. Hvert vers betyr noe for meg. Bent elsket låta, men lurte på om jeg kunne gjøre teksten mindre konkret, husker jeg. Da sa jeg at han ikke burde ha spurt akkurat meg, haha, forteller Mena om det folkekjære sporet.

VANT OVERLEGENT: Maria Mena - «Home for christmas» er kåret til 2010-tallet beste julesang av leserne av P3.no og NRK.no. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
VANT OVERLEGENT: Maria Mena – «Home for christmas» er kåret til 2010-tallet beste julesang av leserne av P3.no og NRK.no. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Hva betyr jula for deg? Hvilke planer har du i år?

– Jula for meg er, og har alltid vært, like fin som den er trist. Akkurat nå skal jeg gjøre meg ferdig med jobb. Det tar seg opp med spillejobber før jul. Og så gleder jeg meg til kos, ro og mat og drikke med gode, gode venner og bonusfamilier. Ja, i flertall!

Men hvilken julesang er viktigst for deg og hvorfor?

– Det er vel min egen det, da. Jeg liker å synge den, selv etter ti år. Og det er vel pensjonen min. 😉

På pallen er…

På 2. til 5. plass finner du flere norske utgivelser.

2. plass: Radioresepsjonen – «God jul» (54 stemmer)

3. plass: Coldplay – «Christmas lights» (40 stemmer)

4. plass: Eva Weel Skram – «Selmas sang» (27 stemmer)

5. plass: Sia – «Snowman» (23 stemmer)

Bonus: Maria Menas julehit på norsk!