Forbyr medbragt øl

Dansk festival går nye veier for å tjene penger – forbyr publikum å ha medbragt øl på campen. Det skjer trolig ikke i Norge.

Det er mange festivaler som sliter med økonomien. Det gjelder også i vårt blide naboland Danmark. Der var det bare så vidt at en av deres større festivaler, Skive Festival, overlevde 2012.

Det har ført til at festivalen har gått nye veier for å skape inntekter.

Kaizers Orchestra spilte på Skive Festival i 2011. Foto: Foto: Thomas Rosenstand Køser.
Kaizers Orchestra spilte på Skive Festival i 2011. Foto: Foto: Thomas Rosenstand Køser.

Får ikke bringe medbragt

Under årets arrangement, som går av stabelen mellom 4. og 8. juni, får publikum ikke bringe medbragt alkohol til festivalcampen. Det ga festivalen denne uka beskjed om på sine Facebook-sider.

«De senere år har mengden medbragte drikkevarer nærmest eksplodert, og mange har hatt store mengder drikkevarer med seg. Vi har i år valgt å endre på reglene for medbragte drikkevarer, siden vi som festival blant annet er avhengig av salget av drikkevarer på campen for å kunne lage en bærekraftig festival i årene fremover», heter det blant annet.

Nyheten førte til noe av et sosialt nett-opprør, og et par dager etterpå kom en presisering fra festivalen som hadde lyttet til kritikken.

Kort oppsummert bestod endringene i at man kunne kjøpe sprit og ta med, men ikke øl og rusbrus.

– Helt utenkelig

Gaute Drevdal, presseansvarlig for Hovefestivalen. (Foto: NRK)
Gaute Drevdal er presseansvarlig for Hovefestivalen. Foto: NRK.

I Norge har vi ikke hatt de samme harde økonomiske tidene som har preget mange europeiske land. Men man vet aldri hva framtida vil bringe. For landets største festival med camping er dette likevel et fullstendig utelukka tiltak.

– Det vil være helt utenkelig for en festival som Hovefestivalen, sier pressesjef Gaute Drevdal til P3.no.

–  Det å være på festival bør være en slags sammensmelting av privatlivet, campen og det mer regulerte livet på festivalområdet. Det er dette som skaper festivalopplevelsen, mener han.

Han innrømmer at også deres festival er avhengige av inntekter fra mat og drikke, men tror ikke det danske tiltaket noen gang kommer i Norge.

–  Hver eneste økonomiske faktor er en bit av puslespillet, så vi også er avhengige av inntekter på mat og drikke for å få det til å gå rundt. Men jeg har ikke noe tro på et slikt tiltak i Norge, blant annet på grunn av de store forskjellene på alkoholprisene i butikk og i bar.

– Kan tvinge seg på

Dag Inge Langbakk er daglig leder i den noe mindre festivalen Raumarock i Åndalsnes. Han tror festivalene på sikt må gjøre noe med inntektene sine, men at det først og fremst vil gå ut over billettprisene.

– Umiddelbart tenker jeg at campen er et tilleggssted på en festival, så i Norge høres det rart ut å gjøre noe slikt. Men dette er jo for å få opp omsetninga. Band som kostet 100.000 for noen år siden koster en halv million i dag, mens billettinntektene har stått stille, forteller Langbakk.

–  Så billettprisene vil stige i framtida?

– Det kan tvinge seg på, eller kanskje vi kommer på noe lurere. Men noe må vi finne på for å dekke inn de økte kostnadene på artister.

Raumarock går ikke med overskudd, men klarer seg likevel godt.

– Vi klarer oss greit, med litt minus de siste to årene, men ikke noe som velter oss. Det handler mye om idealisme.