– Forpulte putinister!

Tekstene til det fengslede, regimekritiske bandet Pussy Riot fra Russland er nå utgitt på norsk.

Mange har vist sitt sinne mot fengslinga av de tre i Pussy Riot, her representert ved noen av demonstrantene utenfor rettsbygningen i Moskva. Foto: NTB Scanpix / Wojtek Radwanski, AFP Photo.
Arrestasjonen av Pussy Riot har vakt motstand over store deler av verden. (Foto: NTB Scanpix / Wojtek Radwanski, AFP Photo)

– Hovedfokuset deres er at det russiske systemet er pill råttent, sier Russland-forsker Martin Paulsen ved universitetet i Bergen, som har oversatt Pussy Riots tekster til norsk, og nå gir dem ut i boka En pønkebønn for frihet.

Kritiserer regimet

Det er halvannet år siden jentene i det russiske punkbandet Pussy Riot tok seg inn i Frelserkatedralen i Moskva og spilte en låt som samme kveld ble lagt ut på Youtube under tittelen «Punk Prayer – Mother of God, Chase Putin Away!»

Dette ble gjort under valgkampen som senere førte til at Vladimir Putin ble gjenvalgt som russisk president.

Tre av medlemmene i bandet ble kort tid etter arrestert for ordensforstyrrelse, og ble etter et halvt år i varetekt idømt to år i fengsel. Hendelsen har fått verdenssamfunnet til å rette øynene mot det russiske rettssystemet og mangelen på ytringsfrihet i landet.

Se Youtube-klippet her:

Utgir tekstene på norsk

Nå utgis tekstene til bandet på norsk.

Martin Paulsen (Foto: UiB)
Martin Paulsen (Foto: UiB)

– Tekstene handler i stor grad om individets rett til å utvikle seg og stille spørsmål ved systemet, i stedet for å bare godta etablerte sannheter den politiske ledelsen gir deg, sier forskeren.

Pussy Riot ble dannet i 2011 og gjorde seg fort bemerket med sine fargerike finlandshetter og en musikk som både var regimekritisk og som manet til å gå ut og prøve å gjøre en forskjell.

– Med musikken evnet de både å sette fokus på grunnleggende problemer i dagens Russland, samtidig som de har tilført noe nytt i den politiske debatten der borte, sier Paulsen.

Hør radioreportasje og intervju med forskeren her:

Pussy Riot

«Putin har pissa på seg»

Han forteller at tekstene i stor grad handler om de uheldige bindingene mellom den russiske sikkerhetstjenesten FSB og den politiske ledelsen.

Les utdrag fra Pussy Riot-tekstene, oversatt av Martin Paulsen og hentet fra boka En pønkebønn for frihet:

Den enkeltes vilje til makt, uten de forpulte førerne
Direkte handling er menneskehetens framtid
LHBT, feminister, beskytt fedrelandet!

(«Død over fengselet, slipp protesten løs!»)

Opprør i Russland – protestens karisma
Opprør i Russland – Putin har pissa på seg
Opprør i Russland – vi eksisterer
Opprør i Russland – Riot Riot

(«Putin har pissa på seg»)

Til helvete med sexistene, de forpulte putinistene!

(«Kropotkin-vodka»)