Først i voksen alder, forstår Arif valget faren gjorde

– Hver gang jeg ser meg selv i speilet, ser jeg han.

I 2013 fikk artisten Arif en uventet telefon. Det var hans egen far som tok kontakt etter flere år i stillhet: Han ville møte sin sønn igjen.

– Han ringte altså på selveste nasjonaldagen? spør programleder i P3X Abiel Tesfai i intervjuet med artisten.

At Arif er glad i nasjonaldagen og glad i landet sitt Norge, var kanskje noe faren var klar over da han foreslo at de to skulle møtes utenfor Café Sara i Oslo på 17. mai. Selv hadde han flyttet til Skottland og stiftet en ny familie – og hadde ingen kontakt med den gamle. På spørsmål om hvordan forholdet til faren er i dag, svarer Arif vagt:

– Det er et forhold der, det er egentlig alt jeg kan si.

De to har fortsatt kontakt. Faren får oppdateringer om hvordan det går med Arif og hva han gjør, fra venner han har i Norge. Noen ganger ringer han, for å slå av en prat eller for å spørre hvordan han kan høre det nye albumet til sønnen.

– Han ringte meg i går, faktisk. Han ville høre den nye skiva mi og lurte på hvordan han kunne finne den, sier Arif og ler.

Opptatt av familie

– Familie og nære venner er veldig viktig for meg, og det har nok mye med mitt forhold til faren min å gjøre. Da jeg var yngre var det veldig viktig for meg å ikke bli som han.

Under oppveksten slet faren med rus og alkohol, og selv om Arif også har mange gode minner av sin far, er det de mørke tidene som henger mest igjen.

– Han var ikke til stede, og selv om det var mye godt i han, veier det negative tyngre enn det positive. Måten han levde på gikk ut over de han brydde seg mest om, og jeg tror følelsen av empati minsker jo dypere man kommer inn i et misbruk av alkohol og tyngre stoffer, sier Arif.

Se og hør hele podcasten:

– Forstår valget han tok

Selv om det har vært viktig for artisten å stifte sin egen familie, bli en god pappa og ikke bli som sin egen, ser han ofte farens trekk i seg selv.

– Hver gang jeg ser meg selv i speilet, ser jeg han. Jeg har tatt meg selv i å bli litt som han. Det handler om å ikke bry meg like mye om de som betyr mye for meg, og ikke være like mye til stede som jeg har ønsket å være, forteller Arif.

Som barn skjønte ikke Arif hvorfor faren gjorde som han gjorde. Han trodde det kom av at han ikke brydde seg om familien.

– Jeg var litt naiv som barn og ungdom og mente at hvis han egentlig hadde brydd seg om oss, så ville han valgt annerledes. Nå skjønner jeg at det er flere grunner til at han tok de valgene som han gjorde, sier Arif.

Arif, her på Rådhusplassen-showet, kan man se opptre i flere byer med VG-lista. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Arif har bekymret seg for at han ser farens trekk i seg selv. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Gleder seg til å selv bli far

Nå gleder Arif seg til å stifte sin egen familie og selv bli far, men han er forberedt på at det ikke bare blir lett.

– Det er mye ansvar. Ansvar er et nøkkelord, sier Arif.

Tidligere denne måneden slapp Arif sin femte utgivelse Arif i Waanderland. Som også tidligere utgivelser handler mange av tekstene om oppveksten og forholdet til sin far.

P3 har forsøkt å komme i kontakt med Arifs far, men han har ikke svart på våre henvendelser.