Fulle av sjel og melodi

– Man skal føle noe og vi håper det låter ekte, understreker Ukas Urørt Autonaut.

– Autonaut er et fiktivt begrep. Det kan være tilstanden som mennesker havner i når livet blir rutine. En dvale om du vil. Noe som vi prøver å unngå.

Urørt mener:

«Med bankende hjerte for catchy powerpop kommer Autonauts «Amelia» som en sommerbris, like deler lekker og varm.»

MER OM: Autonaut på Urørt

– Låta «Amelia» er inspirert av flygeren Amelia Earhart som forsvant sporløst da hun som første kvinne skulle fly jorda rundt i 1937. Amelia blir et bilde på gnist, gnisten til å skrive låter og det å ha det bra. Så den handler litt om alt mulig, forteller Vegard Haram Klykken.

Autonaut oppstod i kjøvannet etter bandet LU:D som var Ukas Urørt for noen år tilbake. Planene om å starte et nytt band og dra i en annen retning begynte under innspillingen av debutskiva til dette bandet.

– Vegard og Marius slutta i LU:D, Peter var med som livemusiker og hadde vist oss idéer i pausene. Marius visste om en fyr fra Kragerø som var god på gitar, så han ble med han også. Vi øvde i kjelleren i et gammelt industribygg som var utrolig varmt, på sommeren øvde vi ofte i trusa.

Bandet ble et faktum og de gjennomførte sin første konsert på et litt uvanlig sted.

– Vi holdt konsert i Bredtvedt kvinnefengsel høsten 2006. Det var uventet positiv respons! Det kan kanskje også ha vært andre faktorer til det enn kun musikken, ler gutta.

Idag består bandet av Peter Power (tanger, kor), Marius Wang (trommer, kor) og Vegard Haram Klykken (bass og vokal). De er for tiden på leiting etter ny gitarist.

Autonaut kan være tilstanden man havner i når livet blir rutine. En dvale, noe som de prøver å unngå.
Autonaut kan være tilstanden man havner i når livet blir rutine. En dvale, noe som de prøver å unngå.

– Bowie er grunnen til at vi driver med musikk

De har en forkjærlighet for band som Wilco, The Beatles og Motorpsycho. XTC trekker de frem som et lekent band og en stor inspirasjonskilde, og David Bowie er selve grunnen til at de driver med musikk. Uttrykket til Autonaut befinner seg i den lekne og skranglete delen av popmusikken, og de er opptatt av sjel og melodi i hver eneste låt.

– Vi håper musikken vår er melodisk, drivende og full av sjel. Sjel trengs. Man skal føle noe, det er jo hele poenget. Vi håper det låter ekte. Alle i bandet har forskjellige musikalske bakgrunner, og det er er helt klart et element av friksjon i musikken.

– Kall det et konstruktivt kulturklæsj. Vi er glade i rare akkorder, men alle låtene fungerer på kassegitar. Det håper vi at vi låter som – et band som spiller låter.

Gode ører

Låtskrivinga starter ofte med at Vegard eller Peter har et riff, en idé, et vers eller refreng. Deretter møtes de og prøver å lage en låt ut av det. Et bra triks er å bruke flest mulig instrumenter i låtskrivingsfasen.

– Instrumenter man ikke behersker har en egen evne til å gi deg originale ideer. Bortsett fra det handler låtskriving mye om sortering. En låt er jo det endelige resultatet av sortering. Man spiller, spiller litt annerledes, bytter en akkord, stryker en takt og bytter melodi. Prøver å sortere ut det som er bra. Hvis man er god til å sortere, blir det ofte bra. Såkalte gode ører.

Ukas Urørt slipper snart debutskiva si.
Ukas Urørt slipper snart debutskiva si.

Debutalbum i Normandie

Bandet har vært i Frankrike og spilt inn debutskiva som snart skal slippes. Studioet lå på landsbyga i Normandie og der holdt de til i tre intense uker. Etter endt innspilling feiret de med brask og bram.

– Vi dro til Rouen for å feire. Stikkord for denne kvelden er jukseabsint, gratis drikke og casino i tillegg til å skryte på oss kjendisstatus. Etter å ha fortært de noe dyrere taxfree-varene satt to igjen. Det endte i et knekt ribbein, blåveiser og en liten blodforgiftning.

Massive Attack remix

Denne uka slipper de en akustisk EP på Juba (Platekompaniet), og snart kommer debutskiva. Men de har også flere ess i ermet. De har blant annet jobbet med Tim Simenon fra Bomb The Bass, og resultatet legger de snart ut på Urørt. I tillegg har det engelske produksjonsselskapet deres Last Suppa forespeilet at Massive Attack har planer om å remixe en av låtene deres! Ikke værst bare dét! Nå legger de også ut en konsert på Finn.no.

– Så om du liker det du hører kan det fort være at vi om kort tid sitter hjemme i din stue og spiller en intim konsert for deg og dine venner.

De nevner Per og Kristian og Mork’s Medicine som favoritter på Urørt, og understreker samtidig at de er veldig takknemlige for å være Ukas Urørt.

– At Norges viktigste fora for ukjente band setter pris på oss er utrolig hyggelig. I tillegg håper vi jo at flere sjekker ut låtene våre og bestemmer seg for å komme på konsert.

– En siste appell til folket?

– Den må jo bare være: Don’t look into the sun if the sky is crying.

Hør også intervju med Autonaut i Urørt på P3, onsdag mellom klokka 21 og 23.

Hva syns DU om Autonaut?