Galopperende indiehester

– Vi anser det å spille i band som en mytologisk øvelse. Det er historien om oss selv vi vil formidle; historien om I See Horses.

Urørt mener:
”Med et av de beste anslagene Urørt har hørt i år, galopperer gjengen i I See Horses rett inn i langtidsminnet. Judas er en låt inspirert av oldtidens hungerkunstnere, og etter å ha hørt den er du selv sulten – på mer. En av årets store appetittvekkere!”

MER OM: I See Horses på Urørt

I See Horses består av David «Stitch» Coyle (vokal og bass), Arvid Falch (vokal og gitar), Kasper Anthun (vokal og gitar), Jonas Wøien Olsen (tangenter og vokal) og Kristian Langlien (trommer). De kan takke kjærligheten og en rekke musikalske impulser i og utenfor Norges land for at de ble et band.
– David hadde flyttet fra Glasgow til Oslo, slikt en kan finne på å gjøre for en jente, hvis jenta er den rette.

En sen norsk høstkveld snubla han innom en konsert hvor Arvid fremførte noen låter alene. Etter konserten ble de enige om å starte et nytt band. De resterende bandmedlemmene ble fletta inn i prosjektet og I See Horses spilte sammen for første gang i begynnelsen av 2008.

Vagt litterær indierock
De er inspirert av band som Television, XTC, Roxy Music og Orange Juice. Selv hevder de musikken kan beskrives som et sammensurium av de individuelle musikalske erfaringer alle fem har med seg inn i bandet. Den indieestetiske elegansen David har med seg fra Glasgow, klassiske bastante rytmer fra Kristian, velklingene pianoserenader fra Jonas, de uslettelige inntrykkene Arvid fikk fra Beijings rockescene og Kaspers modernistiske tilbøyelighet, paradoksalt like rotfestet i avantgarde som i fransk visetradisjon.

– Det er disse individuelle erfaringer som karakteriserer oss som band. Alle sanger gir kanskje ulikt utløp for disse erfaringer, men alt er å finne hvis en hører godt etter. Vi likte også veldig godt beskrivelsen Jørgen Hegstad (musikkprodusent i Urørt Red.Anm) ga oss; «vagt litterær indierock».

Ut i offentligheten
Det mest interessante som har skjedd for bandet så langt er valget om å spille live. Når de begynte å spille sammen var det kun for egen forlystelse; ønsket om egenhendig å skape noe unikt.
– Når vi så tok bandet ut i offentligheten og spilte for andre mennesker var det rett og slett omveltende hvorledes folk reagerte på musikken. Vi innså at selv om prosessen var nokså introvert innledningsvis, var vår egentlige misjon å dele, å spille for mennesker. Forsøke å gi publikum et lite innblikk i den musikalske jungelen vi hadde skapt nede i den skitne kjelleren som er vårt kjære øvingslokale.

Sjekk ut flere av låtene til I See Horses her

Hungerkunstnere
Låta Judas er inspirert av hungerkunstnere. Buret inne til allmuens åsyn, faster hungerkunstneren for kunstens skyld.
– Vi var ute etter en akkord hvis fire intense og monotone slag ville følges av en kontrasterende flyktighet. Det kan kanskje virke som vi har en matematisk angrepsmåte i skapelsen av sangen, men det hele grunner heller ut i hva som føles rett.

Gutta i I See Horses er kritiske til det meste bortsett fra hva som føles rett, og da særlig hva som føles rett innenfor musikken.
– Når alt kommer til alt, grunner Judas ut i en slik følelse. Da låtens elementære bestanddeler var snekret sammen føltes det altså; veldig rett.

Ulvehyl
Den merkeligste opplevelsen de har hatt som band skjedde under innspillingen av første del av utgivelsen Knektfolk Sessions. De spilte inn låtene på et øde småbruk på den svenske delen av Finnskogen i midten av februar.
– En av nettene vi gjorde opptak, mente vi å kunne høre en spøkelsesaktig uling i bakgrunnen. Selv om det kanskje drukner i musikken ligger denne ulingen bak på innspillingen av Judas. Neste morgen oppdaget vi at det hadde gått et ulvetrekk igjennom gårdsplassen. Vi liker å tro at det er kommet med litt ulvehyl på opptakene.

I høst blir I See Horses blant annet å se i Trondheim, Bergen og Oslo. Planen er også å spille inn noen nye låter i Sverige snart, men de venter til ulveflokken er i nabolaget igjen.

Andre favoritter på Urørt?
The Slow Painters, fordi selv om ingenting er lagt ut ennå tyder det lille som finnes på myspace at vi har storheter i vente. Og Simon Says No!

-En siste appell til folket?
– Spill og vær glad!

Hør mer om I See Horses i onsdagens Urørtsending, mellom klokka 21 og 23.

I See Horses (Foto: Foto: Linda Holst)
I See Horses (Foto: Foto: Linda Holst)