– Går an å kvotere jenter inn i hiphop

Kvinner er underrepresenterte i norsk hiphop. Bransjen erkjenner problemet, men har ingen tydelig løsning.

Hiphop-musikk har siden den spede starten vokst til å bli en av verdens mest populære sjangere, men kvinner er fremdeles underrepresenterte både på mikrofonene, bak miksepultene og i produsentstolene.

Møtt med skepsis

Maria "Lotus" Karlsen er godt bevandret i det norske hiphop-miljøet. Foto: NRK
Maria «Lotus» Karlsen er godt bevandret i det norske hiphop-miljøet. Foto: NRK

Et panel bestående av utøvere og andre i musikkbransjen samlet seg under By:Larm for å diskutere om norsk hiphop mangler kvinnelige forbilder.

– Vi trenger flere damer i hiphop, slo danser og artist Maria «Lotus» Karlsen fast og fortalte om hvordan hun selv ble møtt med skepsis av menn da hun begynte å fokusere på musikk.

– I starten følte jeg motstand, men det var en styrke for meg. Det er ingen som gir deg plass i hiphop-miljøet, man må ta den.

Elisabeth Larsen i DJ-kollektivet Oh Mama! Crew mener også norsk hiphop mangler gode, kvinnelige forbilder. Det har hun blant annet erfart gjennom sine reiser rundt i Norge for å holde kulturelle workshops for tenåringer.

– Jeg møter en del jenter som sier de har lyst til å rappe, men som tror at de må være som Nicki Minaj eller Iggy Azalea og vise rumpene sine. Der kan media bli bedre på å dra frem de gode, kvinnelige rollemodellene som faktisk finnes.

Må være gode nok

Tommy Tee blir ofte omtalt som "gudfaren av norsk hiphop". (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Tommy Tee blir ofte omtalt som «gudfaren av norsk hiphop». (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Tommy Tee er blant annet hiphop-produsent og programleder for National Rap Show på NRK P3. Han synes også det i jobben hans er viktig å trekke frem kvinnelige rappere.

– Selvfølgelig går det an å kvotere. Det er allerede sånn at hvis vi oppdager en jente som er litt over gjennomsnittet god, da synes vi det er veldig stas og er flinke til å vise dem frem, sier Tommy Tee.

Han er enig i at det kan være vanskelig, også for kvinner, å slå igjennom.

– Hiphop er verdens mest ærlige kultur, da blir det brutalt innimellom. Hvis du ikke er flink nok så er du søppel, uansett kjønn eller hudfarge.

Mathias Rødahl, redaktør i hiphop-magasinet Kingsize, mener at det allerede har skjedd en utvikling i riktig retning, og at ting vil gå seg til.

– Vi vil ha dem inn, men det må være fett og like bra som det andre. Ingen kommer til å nekte en flink jenterapper. Vi venter ennå på det.

Mer fra by:Larm