«Happy Birthday» til retten

Et ferskt søksmål kan frata musikkselskap rettighetene til den svært innbringende bursdagssangen «Happy Birthday to You».

Den «internasjonale» bursdagssangen, «Happy Birthday to You» er en av tidenes mest velkjente låter, men den er fremdeles beskyttet av opphavsretten. Det innebærer at hvis man ønsker å fremføre låten på TV eller lignende, er man nødt til å betale en sum til Warner/Chappell, publishingselskapet som eier rettighetene til den populære sangen. Det rapporteres at musikkselskapet sanker inn omtrent 2 millioner dollar årlig.

Over hundre år gammel sang

Nå har det oppstått en situasjon som kan knipe igjen inntektsstrømmen. Et søksmål som ble levert inn hos en Manhattan-domstol i forrige uke, kan forandre opphavsbeskyttelsen. Regissør og filmskaper Jennifer Nelson har nemlig lagd en dokumentar om den verdenskjente sangen, med den foreløpige tittelen Happy Birthday. Hun bruker sporet i en scene i dokumentaren, men for å kunne bruke den ble Nelson fortalt at hun er nødt til å betale 1.500 dollar – cirka 9000 norske kroner – til nevnte selskap.

Pengene ble utbetalt, men i etterkant har filmskaperen levert et søksmål i et forsøk for å tilgjengeliggjøre «Happy Birthday to You» til allmennheten og frarive musikkselskapet rettighetene til den gamle sangen.

I 1893 skrev søstrene Mildred J. Hill og Patty Smith Hill sangen «Good Morning to You». I løpet av årenes løp har sangen blitt døpt til «Happy Birthday to You». I 1911 ble sangen publisert i opphavsbeskyttede sangbøker før Warner kjøpte opp rettighetene for 25 millioner dollar i 1988.

Søksmålet hevder at sangens opphavrett opphørte i 1921.

– Ikke eid av noen

– Det er en sang laget til allmenheten, den tilhører allmenheten og den trenger å vende tilbake til allmenheten, sier en av Nelsons advokater Mark C. Rifkin. Han får støtte fra professor Robert Brauneis som jobber hos George Washington University Law School:

– Det er tvilsomt om sangen fremdeles er opphavsbeskyttet. Jeg mener at sangen tilhører offentligheten og er dermed ikke eid av noen.

NPR har forsøkt å få ta i Warner/Chappell for en kommentar, men har ikke lykkes i forsøket.