Har fått hatmeldinger og drapstrusler

VIDEOPREMIERE: Razikas nye musikkvideo gir flyktningkrisen et ansikt.

Marie Amdam fra Razika synes det er viktig å bruke musikken til å ta standpunkt. (Foto: NRK)
Marie Amdam fra Razika synes det er viktig å bruke musikken til å ta standpunkt. (Foto: NRK)

Razika har fått både hatmeldinger og drapstrusler for å ta politiske standpunkt. Det stopper ikke poprockerne fra Bergen.

Se også: Razika live på Øya 2015

– Vi har fått meldinger hvor folk sier de skal slutte å høre på oss og kaller oss naive stalinister og IS-elskere. Da vi gikk i 1. mai-tog sammen med Palestina-komiteen fikk vi til og med drapstrusler, sier Marie Amdam, vokalist og gitarist i Razika.

Bergensbandet har sett mot artister som Honningbarna, Karpe Diem og Lars Vaular. Nå bruker også de det de kan best til å ta opp saker de brenner for.

– For oss føltes det helt naturlig å engasjere oss i flyktningdebatten. Vi var nødt til å si noe, fordi det finnes så mange ekle holdninger blant folk. Jeg tror det er viktig at noen tør å snakke om det, sier Marie.

Ideen til musikkvideoen fikk Razika allerede da de skrev teksten til låta “Se deg ikke tilbake”.

– Vi brøt ned hele temaet og stilte oss selv spørsmålet: Hvem handler dette egentlig om? Det handler om de som sitter på mottak med livet på vent, de som ikke aner hvordan fremtiden kommer til å bli, sier Marie.

Alltid vært engasjerte

Bergensbandet ville gi flyktningsaken et ansikt og tok kontakt med en transittmottak i Bergen. Planen var å filme et beskjedent antall på mottaket, men responsen var så god – og beboerne så ivrige – at de gikk for langt flere fjes og skjebner.

– Budskapet i låten er litt utydelig og pakket inn med ironi. Desto viktigere var det at videoen viser at dette er mennesker som kommer fra krig og prøver å få en ny hverdag, forteller Marie som sier at det var svært spennende å møte flyktningene.

Hør også: Razika spille live hos Ruben

Jentene i Razika har alltid vært politisk engasjerte, men har holdt det utenfor musikken. Nå tror de det er viktig at man bidrar med det man kan.

– Vi er musikere og vi kan skrive en låter om det. Jeg tror det er viktig at alle går i seg selv og tenker gjennom hvordan man kan bidra på sin måte.

Bandet håper nå at videoen og låta kan gjøre en forskjell.

– Vi snakker jo mye om flyktningene, men mange har ikke noe forhold til hvem de egentlig er. Dette handler jo bare om enkeltskjebner som har gått gjennom ting som vi ikke engang kan forestille oss, avslutter Marie.

Se P3 Spanderer med Razika: