Har hun mista grepet?

Før Madonna igjen inntar Oslo er det mange som mener hun har mista grepet, mens andre sier hennes evne til å skape overskrifter er en indikasjon på at hun er høyst aktuell.

Mats Borch Bugge er musikksjef i NRK P3. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
Mats Borch Bugge er musikksjef i NRK P3. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Onsdag kveld står Madonna på scenen i Telenor Arena. Konserten er ikke utsolgt, noe den var forrige gang hun var i Norge og flere «eksperter», som NRKs egen Mats Borch Bugge mener Madonna på mange måter er «ferdig» som artist.

– En god indikasjon

Blant annet har ikke P3 spillelista noen av låtene fra hennes siste album – MDNA.

– Madonna er en provokatør mer enn en popartist i dag. Hun har alltid vært god på å provosere – ved siden av å lage bra musikk. De siste årene har vært utforbakke for henne, rent musikalsk, mener Bugge.

Til dagens konsert skal det være solgt 21.000 av 22.000 billetter i Telenor Arena. Da hun var i Norge forrige gang, i 2009, fylte hun Valle Hovin to ganger og den første konserten ble utsolgt på 34 minutter.

Johannes Brun ble Kvitt eller dobbelt-mester i temaet Madonna da han stilte opp i konkurransen i 2010. Foto: NRK.
Johannes Brun ble Kvitt eller dobbelt-mester i temaet Madonna da han stilte opp i konkurransen i 2010. Foto: NRK.

– Madonna bør slutte å tviholde på ideen om at hun kan definere musikkscenen ved å dra med seg det som er av «hippe» produsenter og artister når hun slipper nytt materiale. Hun treffer ikke nye fans ved å lage det andre allerede gjør bedre enn henne, sier musikksjefen

Johannes Brun er Kvitt eller dobbelt-vinner i temaet Madonna og fan på sin hals. Han har blant annet skrevet et teaterstykke om om identitet og der står Madonna sentralt. Det blir satt opp i januar eller februar, men det er ennå ikke sikkert hvor det blir.

– Tredje mest innbringende

Han forsvarer sin helt, blant annet med noen harde fakta.

– Det er solgt 21.000 av 22.000 billetter, så det er ikke så mange som mangler. Turneen hun er ute på nå ser ut til å bli den tredje mest innbringende gjennom historien etter Stones og U2, hun ble nummer én i 40 land med albumet MDNA og aldri har så mange sett pauseshowet i Superbowl da hun var der, ramser Johannes Brun opp for NRK.

Madonna på Valle Hovin-scenen i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
Madonna på Valle Hovin-scenen i 2009. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.

Mats Borch Bugge opplever også at Madonnas glimrende backkatalog er i ferd med å visne.

– Selv ute på klubb dør dansegulvet når Madonna fyller det. Hun evner fortsatt å provosere gjennom politisk aktivisme fra scenekanten – men det er viktig for henne å registrere at folk aller helst vil høre god musikk. Og folk som liker den, blir åpenbart færre for hvert album som utgis.

En rekke stunts fra sangeren den siste tiden, der Madonna har vist fram diverse kroppsdeler, mener enkelte kan tyde på desperasjon og at hun sjøl synes at hun får for lite oppmerksomhet.

Musikkjournalist i VG, Stein Østbø forteller til egen avis at han har vondt i magen i forkant av onsdagens konsert.

– Signalene fra tidligere konserter på turneen tyder på at hun er pyntet med gull og glitter, pistoler og porno i en miks som jeg vanskelig kan forstå vil falle i god norsk jord, sier Østbø.

Madonna, her på scenen under en konsert i juli, liker å sjokkere. Foto: NTB Scanpix / Ronald Zak, AP Photo.
Madonna, her på scenen under en konsert i juli, liker å sjokkere. Foto: NTB Scanpix / Ronald Zak, AP Photo.

– Høyst aktuell

Brun mener imidlertid det at Madonna fortsatt skaper overskrifter og irriterer folk er en indikasjon på at hun er høyst aktuell.

– Du har både artisten Madonna og den politiske Madonna. Og den politiske er veldig levende. Det viser bare reaksjonene hun har fått den siste tiden når hun avdekker sosiale problemer, mener Johannes Brun.

– Hun har alltid hatt sex i showene sine, danser mye og dans og sex hører sammen i Madonna-sammenheng. Jeg skjønner ikke hvorfor hun skal slutte med det bare fordi hun er 53 [fyller 54 16. august red. anm.]. Hun har jo kropp som en olympisk atlet, hvorfor skal hun holde det for seg selv når hun kan dele det med folket, ler Johannes Brun

– For øvrig omtaler hun seg selv som en performance-artist og liker ikke å bli kalt popartist. Hun bruker kroppen sin i kunsten og det er forklaringa på at hun viser hud. Hun har skrevet «No fear» på ryggen når hun drar av seg buksa. Det er kult! sier Johannes Brun.

– Man kan tolke mye rart rundt i hennes sceneopptreden, men kanskje hun tar et oppgjør med aldersdiskrimineringen, hun framstår som en feminist som i sin egen person driter i hva andre synes og kjører på som hun alltid har gjort.

– Patriarkiet slår til?

– Hun får nå veldig mye kritikk for å være «over the top», hva synes du om det?

– Det er morsomt å se hvordan media omtaler henne som «popbestemora», men du ser aldri det når det gjelder for eksempel Bruce Springsteen eller Mick Jagger som begge er eldre enn henne. Det er patriarkiet som slår til.

Se bildene fra Madonnas konsert på Valle Hovin i 2009: