– Helt logisk å spille uten skjorte

Vi har snakket med Biffy Clyro om å være et halvnakent, bestselgende progrockband, den elleville norske fansen og albumkunstneren Storm Thorgerson.

I sommer spiller skotske Biffy Clyro på hele tre norske festivaler. Først ut var Bergenfest, der redaksjonens Biffy Clyro-maestro, Totto Mjelde, rullet den gigantiske sekseren til deres konsert, mens Slottsfjell i kveld og Malakoff i morgen står som det neste i turnéalmanakken. Og selv om bandet selv påstar at de  ikke er invitert, svirrer det rykter om at trioen skal spille under Kronprins Haakons 40-årslag i morgen. Kort fortalt: Vi kan ikke få nok av Biffy Clyro. Og jommen er ikke forholdet gjensidig.

– Hver gang vi spiller i Norge går publikum helt bananas. Hvis jeg kunne satt en finger på det, skulle jeg gjerne forklart hvorfor. De få konsertene vi har spilt her har vært blant de beste konsertene vi har spilt, og det alt jeg har å si om det. Så takk skal dere ha, det norske folk, sier frontmann Simon Neil i videointervjuet øverst i saken.

Akkurat passe prog

En fascinerende sak med det skotske rockebandet er at nummer én-plasseringene på både hit-  og albumlistene har skylt over dem, på tross av at elementer fra den progressive rocken gjennomsyrer musikken deres. Hyppige temaskifter, snodige taktarter og monumentale arrangementer er nemlig helt naturlige ingredienser i en typisk Biffy Clyro-låt. Visse begrensninger setter de likevel under skriveprosessen.

– Vi prøver å stanse akkurat før proglyset begynner å blinke infernalsk. Så vi styrer unna fløyter og trollmannskapper, spøker bandmedlemmene.

Se vårt intervju med Biffy Clyro øverst i saken. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.
Se vårt intervju med Biffy Clyro øverst i saken. Foto: Tom Øverlie, NRK P3.

– En helt spesiell mann

I vår døde Storm Thorgerson, en av verdens mest kjente kjente albumkunstnere, 63 år gammel. Har du sett ett av Pink Floyds briljante albumomslag, har du sett det enesteående arbeidet til engelskmannen. Men i tillegg til Led Zeppelin, Peter Gabriel og Muse, har Thorgerson stått bak alle covrene til Biffy Clyro siden gjennombruddsalbumet Puzzle.

– Han pleide å få før plateselskapene for å bli ordentlig involvert i musikken, eller så ringte han til Simon for å komme inn i hodet hans. For han ville at albumkunsten skulle reflektere musikken på en ordentlig måte. Han var virkelig helt spesiell, så jeg blir litt trist av å prate om det, forteller trommis Ben Johnston.

BONUS: Biffy Clyro prater om albumkunstneren Storm Thorgerson: