Holdt konserter mens han rømte fra politiet

P3X: Mens rapperen Kamelen var på rømmen fra politiet, slapp han både musikk og holdt konserter.

Under et intervju med Abiel Tesfai i P3X deler Marcus Mosele historier fra det kriminelle livet han levde parallelt med sin musikalske karriere.

Det har nå gått fire år siden 26-åringen fra Laksevåg i Bergen rømte fra varetekt ved politihuset i Bergen.

Rømte opp på taket

Det var under en luftetur med to politibetjenter at Mosele øynet muligheten for å komme seg ut av politistasjonen via et tak fra bakgården.

– Jeg hadde tenkt på det så mange ganger, og da var jeg sikker på at nå blir jeg uansett fengslet, så nå bare går jeg for det!

Selv forklarer han hele manøvren som «noe next level athletic shit». Han sprang opp etter veggen, opp på taket – og utfor takkanten på politistasjonen i Bergen sentrum.

Bergens Tidende omtalte saken like etter at han rømte. Les den her.

– Det var jævlig gøy, jeg tror det er derfor de ikke liker meg så godt nå. Jeg pisset jo litt på dem, sier Mosele.

Se hele intervjuet med Mosele under:

– Sliten og paranoid av å rømme

Mosele var på rømmen i to måneder, og selv om han levde i skjul fortsatte han å spille konserter og lage musikk.

– Politiet kom hver gang, men jeg greide å stikke før de tok meg.

Like før en konsert etter to måneder på rømmen fikk han imidlertid nyss i at politiet hadde vært og spurt etter plantegninger på lokalet han skulle spille i.

Da bestemte han seg for å kaste inn håndkleet.

– Jeg begynte å bli sliten og paranoid av å gå og se meg over skulderen hele tiden. Jeg var usikker på hvor lenge jeg skulle orke å være på rømmen, og tenkte at jeg bare fikk ta det som det kom etter konserten, forteller han.

Da konserten var over stod det seks politibiler utenfor lokalet. Tolv politimenn passet på alle ut- og innganger.

– Det var flere sivilpoliti inne i lokalet som ventet til jeg var ferdig med konserten. Da jeg gikk ut bakdøren stod de der og ventet på meg.

Ønsker å være et forbilde

Fra 2016 til 2018 sonet rapperen Kamelen 20 måneder i fengsel for en rekke voldsepisoder.

Selv bedyrer han at han fikk jobbet både med seg selv og musikken innenfor murene. Han sier også at han reflekterte mye over sin egen- og de andre innsattes situasjon mens han var fengslet.

– Jeg ble godt likt blant de innsatte fordi jeg ikke dømte noen. Jeg ville høre deres historier og ønsket å lære av deres opplevelser. Det som gikk mest inn på meg var historiene til alle disse menneskene, og hvordan det de har opplevd har påvirket dem og ført til hvor de er i dag.

Som en fri mann ønsker rapperen å være et forbilde for de yngre. Han bruker både musikken og noen litt utradisjonelle metoder for å få frem sitt budskap til sine fans.

– Når kidsa kommer til meg og forteller at de har stjålet fra butikken, så prøver jeg å sette dem på plass der og da. Jeg vil jo redde dem fra å ende opp sånn som jeg gjorde.

Han sier at han forsøker å være et godt forbilde både på gata og gjennom musikken. For mens noen av låtene handler om hvor gøy det er å tjene penger, feste og ta dop, handler andre låter om baksiden av å leve dette livet.

– Jeg håper jo at de hører på de mer reflekterte låtene mine også, selv om jeg kan tenke meg til at de liker de harde låtene mine best.