– Hva fader er det du driver med?

Låta til Ukas Urørt-bandet Hajk handler om å ikke forstå seg på noen.

«Common Sense» er låta Hajk har blitt utnevnt til denne Ukas Urørt med. En semiglad poprock-låt med fine melodier og et svært fengende refreng, som handler om følelsen av å bli forbanna og å synes synd på noen på en og samme tid.

– Når man ikke forstår seg på noen og tenker “hva fader er det du driver med?”. Låta handler om følelsen av å bli forbanna og synes synd på noen på en og samme tid. Samtidig som man også ser noe av det samme i seg selv. Frustrerende saker, forteller vokalist og gitarist Preben S. Andersen.

Urørt mener:

Med forfriskende og vårlig virilitet tar HAJK fatt på alternativ pop med overbevisende meloditeft. «Common Sense» er enkelt og greit en vanvittig god poplåt.

 

«Sorry» av Bieber er en stilig sang

I tillegg til å undervise musikk og måle land i gul refleksvest, jobber medlemmene i Hajk som et slags låtkriverkollektiv hvor alle fem medlemmene bidrar med selvskrevne låter. Popbandet inspireres av artister og band som Unknown Mortal Orchestra, Amason, Sheer Mag, Twin Peaks, men kan også sette pris på en skikkelig poplåt som «Sorry» av Justin Bieber samt musikken til Adele. Som de er store tilhengere av.

– “Like” er et sterkt ord i denne sammenhengen, men «Sorry» av Bieber er en stilig sang. Ganske flaut. Vi elsker derimot Adele, og det er ikke flaut.

Les anmeldelsen av søndagens Adele-konsert her!

Når og hvordan startet dere dette prosjektet?

– Jeg, Johan og Knut Olav dro til sistnevntes barndomshjem i Telemark for snart to år siden. Vi rigget opp trommer, forsterkere og sanganlegg uten å ha en klar plan på hva som skulle skje. Deretter spilte vi rompa av oss, skrev noen låter, og skjønte at vi hadde noe bra på gang. Da vi senere bestemte oss for å lage et ordentlig band og spille konserter, trengte vi forsterkninger. Det ble Sigrid og Einar på vokal og tangenter. Alle fem har gått på skole sammen tidligere, og vi er først og fremst en gjeng som har det veldig morsomt sammen. Vi tror musikken blir best når man også er kompiser.

Hva inspirerer dere?

– Det kan være tre sekunder av en låt, eller kanskje en hypnotiserende konsertopplevelse!

Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager?

– At hver enkelt låt får “riktig” uttrykk er kanskje det viktigste for oss. Vi varierer derfor mellom mannlig og kvinnelig vokal. Vi prøver å være fleksible med lydbildet til bandet.

Hvilken låt skulle dere ønske dere hadde skrevet?

– «I want to know what love is» av Foreigner.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av.

– «Disciples» fra Tame Impala’s nyeste album er en veldig fresh låt. 90-talls-vibbene, lyden av bandet, melodien, og spesielt når han “trykker” på HIFI-knappen 45 sekunder ut i låta. Gåsehud hver gang!

Booket til Øya

Hajk finner glede i de minste ting. Å synge og spille for publikum. Å øve sammen hver mandag morgen og å vise hverandre musikk de nylig har oppdaget. Den første gladnyheten fikk de i fjor ved å bli booket til Øyafestivalen. Dét uten å ha spilt en eneste konsert, uten å ha satt sammen hele bandet og med bare to demoer liggende på Soundcloud.

Hva er det rareste dere noen gang har opplevd?

– I Østerdalen mellom Trondheim og Oslo er det tydeligvis et bermudatriangel vi havnet midt i på vei hjem fra en konsert. Turen tok over elleve timer, og det er fortsatt mange timer ingen kan gjøre rede for.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

– Ja! Vi har en del konserter på plakaten både innenfor og utenfor ring 3. Camp Indie 16. mai på Rockefeller i Oslo er første i rekken. Samtidig lager vi ny musikk til vårt debutalbum som kommer en gang i fremtiden.

Har dere andre favoritter på Urørt?
– Antler, med låta “Antler” er veldig kul! Låta har et skikkelig kok i kompet og har fet vokal.

 

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Fullstappet Rockefeller? Vi får se hva som skjer om et par uker.