Hva rapper de mest om?

Et nytt verktøy gir deg svaret på hva som er viktigst for rappere av penger, dop og damer.

Har du noen gang lurt på hvor mye det rappes om penger? Eller når ord som «twerk» og «swag» ble populært? Nå kan du endelig få svaret, takket være RapStats.

Følg utviklingen

RapStats er utviklet av tekstforklaringssiden Rap Genius, og er en søkbar database som inneholder teksten til mer enn 50 000 raplåter, fra 1988 til i dag. Verktøyet forteller deg hvor ofte bestemte ord blir brukt i raplåter, og man kan følge både vekst og fall av populariteten til ordet gjennom de siste 25 årene.

– RapStats er mer enn bare en morsom avledning – det er et verktøy for å samle og dele kulturelle bevis, sier Shawn Setaro, sjefredaktør i Rap Genius, til Wall Street Journal.

Men enten du vil få svar på hip-hopens tidløse spørsmål, som for eksempel hva som er viktigst for rappere av penger, damer og dop, eller om du vil finne ut hvilke biler rapperne liker å skryte på seg, så har du muligheten til å finne ut av det ved hjelp av RapStats.

Aktuell sjanger

Rap er en sjanger som alltid har vært veldig i kontakt med verden og tiden rundt seg, og det kan man se i RapStats. Hvis man for eksempel setter de forskjellige sosiale mediene opp mot hverandre, kan man trekke større linjer.

MySpace nådde toppen i 2008, og stupte kort tid etter det. Twitter skjøt opp i 2007, og dominerer fremdeles raptekstene. Instagram passerte Facebook i 2011, og klatrer fremdeles, noe som viser bildedeling-appens økende innflytelse.

RapStats_MyspaceFacebookTwitterInstagram

Banning mer populært

Bruken av klassiske banneord som «fuck» og «shit» går tydeligvis i bølgedaler, og i følge RapStats kan vi stå foran en periode med mer banning i raplåtene.

RapStats_fuckshit

Mer penger, ikke mer problemer

Selv om det har blitt mer penger de siste årene, har det ikke blitt flere problemer som Notorious B.I.G. spådde i 1997-hiten «Mo Money Mo Problems».

RapStats_moneyproblems

Godt skodd

Lurer du på hvilke skomerker som står høyest i kurs hos rappere? Nike er nå det soleklart mest populære skomerket, etter å ha passert Timberland i 2003.

RapStats_nikenikesadidasjordanstimberlan

Del gjerne dine beste oppdagelser i kommentarfeltet!