Hvem skal bli med i rockens Hall of Fame?

De nominerte er klare, og nå kan du være med å bestemme hvem som skal skrives inn i rockehistorien.

Hvert år innvies en håndfull artister i Rock and Roll Hall of Fame, et celebert selskap bestående av flere hundre av de mest innflytelsesrike rockemusikerne gjennom tidene.

Les også: Raphelter i rockens Hall of Fame

I dag ble nominasjonslisten til årets innvielse kjent. Der finner vi blant annet velkjente band som Nirvana, Kiss og Deep Purple, som sammen med de andre nominerte får sjansen til å skrive seg inn i rockehistorien.

Kurt Cobain var vokalist i grungebandet Nirvana, som er nominert til Hall of Fame. Foto: NTB Scanpix / Mark J. Terrill, AP Photo.
Kurt Cobain var vokalist i grungebandet Nirvana, som er nominert til Hall of Fame. Foto: NTB Scanpix / Mark J. Terrill, AP Photo.

De nominerte er …

For å bli nominert til årets Hall of Fame-kåring må man ha sluppet en plate eller singel i 1988 eller tidligere. Siden Nirvana ga ut sin første singel, «Love Buzz», i 1988 er grungebandet derfor nominert for første gang i år.

Den fullstendige nominasjonslisten består av The Paul Butterfield Blues Band, Chic, Deep Purple, Peter Gabriel, Hall and Oates, LL Cool J, Kiss, The Meters, Nirvana, N.W.A., The Replacements, Linda Ronstadt, Cat Stevens, Link Wray, Yes og The Zombies.

Du kan være med å bestemme

Fra fem til syv av de nominerte kommer til å få navnet sitt skrevet inn i de berømte hallene. De som bestemmer hvem dette blir, er i all hovedsak rundt 600 «rockeeksperter» som består av nåværende medlemmer, historikere, anmeldere og andre bransjefolk. Men de skal i år også få hjelp av publikum til å bestemme hvem som skal vinne kåringen.

Du kan frem til 10. desember gå inn og stemme på dine favoritter her, og de fem artistene som får flest publikumsstemmer får en ekstra stemmeseddel blant de 600 andre.

Nedtegner rockehistorien

Rock and Roll Hall of Fame er et museum som ligger i Cleveland, USA, og har siden oppstarten i 1983 vært dedikert til å ta vare på rockehistorien gjennom å inkludere noen av de mest kjente og innflytelsesrike rockeartistene gjennom tidene i deres egen Hall of Fame.

Blant de 295 medlemmene av Rock and Roll Hall of Fame finner vi legender som blant annet Elvis Presley, Marvin Gaye, The Rolling Stones og The Beatles.

Fått kritikk

Rock and Roll Hall of Fame har tidligere fått kritikk for å nominere for mange artister fra for mange sjangere som ikke kan defineres som rock og for å fullstendig ignorere enkelte rockesjangere. I 2006 nektet Sex Pistols å være med på innvielseseremonien, og kalte museet for en «pisseflekk».

Blant årets nominerte finner vi for eksempel fløtepusen og rapperen LL Cool J, og den legendariske hiphop-gruppen N.W.A., bestående av DJ Yella, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube og MC Ren. Selv om ingen av disse kan defineres som rockere, er det ikke uvanlig at hiphop blir hedret i Hall of Fame.

I fjor ble nemlig Public Enemy inkludert i den celebre selskapet, og tidligere har også navn som Beastie Boys, Run-DMC og Grandmaster Flash and The Furious Five blitt innviet i Hall of Fame.

Se nominasjonsvideoen til Rock and Roll Hall of Fame: