Hypnotiserende med en langvarig appell

Denne Ukas Urørt, Farao, har aldri tatt gitartimer og prøver å ikke gjøre til stemmen når hun synger. Det er noen av grunnene til den særegne musikken hennes.

– Noen sier jeg har en eterisk stemme, noe jeg synes er passende. Jeg prøver å ikke gjøre meg til for mye når jeg synger.

Bak artistnavnet Farao finner vi 26 år gamle Kari Jahnsen. Hun begynte å skrive sine egne låter da hun var 18 år, fordi hun måtte sende en selvlaget låt til opptaksprøven for Trøndertun Folkehøyskole, som da ble den første låten hun skrev.

– Den var sykt dårlig, men jeg kom heldigvis inn på skolen allikevel.

Siden den gang har Farao tatt sjumilssteg, og nå er hun blitt Ukas Urørt med låten «Tell A Lie». Fremdeles skriver og arrangerer hun nesten alt selv. Når hun spiller live får hun hjelp av et band, men på innspillingene spiller hun alt selv, unntatt trommer.

– «Tell A Lie» handler om løgner, og det å være så naiv at man ikke innser det selv om varsellampene lyser.

At låten er litt annerledes enn mye annet man hører, har Jahnsen en forklaring på.

– Jeg har hørt folk si at jeg har en egen måte å spille gitar på. Jeg har aldri tatt gitartimer eller brukt tid på lære andres låter, så jeg har utviklet min egen spillestil som består nesten kun av fingerspill. Og jeg liker å presse inn så mange seksere, sjuere og niere som mulig.

P3 URØRT MENER:

«Tell A Lie» spinner lytteren inn i et nett av gitar-samples og repeterende trommer, koblet med Faraos kjølige stemme sitter man igjen med en artist med hypnotiserende egenskaper og langvarig appell.


Les og hør mer fra Farao her!

Hva er bakgrunnen for at du kaller deg Farao?
– Jeg ville ha et artistnavn som var kort og lett å huske. En dag poppet det bare inn i hodet mitt, og jeg synes det var veldig fint både visuelt og hvordan det høres ut. Jeg ville også ha et norsk navn, du vet, de engelskmennene over dammen synes jo slike ting er eksotisk.

Hvordan går du frem når du lager musikken?
– Jeg starter nesten alltid med å skrive gitardeler, deretter melodier og tilslutt skriver jeg tekst. Jeg er ganske fastlåst i den måten å skrive på, så jeg prøver å variere en del.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
– Det må ja vært å selge ut min første headlinekonsert i London nå i november. Det var et stort øyeblikk for meg, og jeg hadde aldri forventet at det skulle komme så mange. Sykt gøy.

Hva gjør du når det ikke lages musikk?
– Da går jeg på konserter, lager god mat hjemme, henger med venner. Jeg er dårlig til å slappe av, og må ha noe å gjøre hele tiden.

Har du noen andre band, artister eller inspirasjonskilder du liker?
– PJ Harvey, Poliça, Sigur Rós, Radiohead, Atoms For Peace, Midlake, Björk, Ultraista, Bendik, Magnetic North, Angelica’s Elegy og en haug andre som jeg ikke kommer på. Mye bra musikk som kommer fra Norge om dagen! Også elsker jeg Emilie Nicolas!

Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
– Det er flott å være Ukas Urørt, og setter stor pris på den ekstra eksponeringen det gir. Det er viktig for uetablerte artister å ha et sted å vise seg frem, og da er Urørt er det beste stedet å starte.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?
– Jeg har vært på Europaturné med Ásgeir Trausti i to uker, og i dag er siste kveld med konsert i Brüssel. Neste uke starter UK-turné, og i romjulen skal vi til Island for å varme opp for Ásgeir på hjemmebane. Over nyttår starter innspilling av mitt debutalbum, noe jeg gleder meg veldig til, pluss at vi skal spille på bransjefestivaler som Eurosonic, Trondheim Calling og Bylarm.