– Ja til alt!

Green Day-vokalistens filosofi kan forklare den senere tidas oppførsel: Bedre å angre på noe man har gjort, enn noe man ikke har gjort. Se eksklusivt intervju her!

I løpet av den siste uka har Bille Joe Armstrong klikka på en konsertarrangør og blitt lagt inn på avrusning – og gitt ut det første av Green Days varslede albumtriologi, ¡Uno!.

Anmeldelse: Nesten tilbake til start (3/6)

I et rykende ferskt intervju med Lydverket forteller poppunkbandet, som nå har holdt det gående i 25 år, om sin livsfilosofi.

– Hvis jeg nå, som erfaren musiker, skulle fortalt noe til den jeg var da jeg startet som artist, er det at det er bedre å angre på noe man har gjort, enn noe man ikke har gjort.

Angrer ingenting

Sist helg skjelte Billie Joe Armstrong ut arrangøren av en festival i Las Vegas da det ble klart at bandet kun hadde et minutt igjen å spille. Kort tid etter beklaget bandet seg, og det kom fram at det kanskje ikke bare var temperamentet som var Armstrongs problem – han sjekket nemlig inn på avrusning.

Allikevel bedyrer vokalisten at han ikke angrer på noen avgjørelser som har med bandet å gjøre.

– Jeg tror egentlig ikke vi har gjort noen dårlige avgjørelser. Jeg har sikkert tatt noen dårlige personlige avgjørelser, men ikke noe jeg gjerne vil dele med det norske folk. Enkelte perioder har vi ikke vært så populære som vi var tidligere. Jeg tror det stopper mange band i å fortsette, men akkurat det viser vår sanne natur. For oss har det alltid handlet om å spille og lage mer bra musikk, sier han. 

Bassist Mike Dirnt har også en offensiv filosofi.

– Hvis jeg kunne sagt noe til meg selv for 25 år siden, måtte det å bli å si ja til alt! Da får du det mye morsommere enn hvis du sier nei til alt, konkluderer han.

30. juni neste år kommer Green Day til Norge. Vinn billetter her! 

Tre album

Green Day har nettopp sluppet albumet  ¡Uno!. Oppfølgerne Dos! og Tre! kommer i henholdsvis november og januar. Etter flere utgivelser trioen selv kaller mer symfoniske og stramme, sier de at de nå ønsket å gå mer tilbake til sin poppunkrøtter.

– Vi hadde ikke noen store planer eller mål, men vi ville komme sammen å spille som et skikkelig band igjen, forteller vokalisten om prosessen mot utgivelsene.

– Ja, vi er på mange måter som et nytt band nå. Vi bare kom inn i rommet og spilte hver dag, svetta og tok opp på en bitteliten båndopptaker og hørte på det med skikkelig dårlig lyd , så vi ikke skulle bli hengt opp i at vi spilte inn perfekt. Vi jammet i stedet, tilføyer Tre Cool.

Albumet er produsert av Rob Cavallo.

– Da han kom inn i bildet synes han det var viktig at vi bevarte den følelsen, at lytterne skulle føle de var i rommet med et band som spilte.

Helt fantastiske, eller veldig dumme

Vokalist Armstrong hadde mange låter på lager etter å ha jobbet med musikalen American Idiot i New York en lengre periode. Det er noe av grunnen til at bandet har valgt å gi ut en albumtriologi.

– Jeg vet ikke om det er fordi vi er fantastiske eller fordi vi veldig dumme. Men i musikkenbransjen  i dag er det så mye fokus på singelen, og alle gjør alt veldig sikkert. Ingen vil legge for mye anstrengelse i noe, av frykt for å bli skuffet. Vi driter i det. Vi ville gi ut tre album. Vi vet ikke hvor det kommer fra eller hvem som vil kjøpe det – om noen vil kjøpe i det hele tatt, eller om folk bare laster det ned gratis.

Bedre enn de fleste

Armstrong har tidligere fortalt at The Beatles er blant hans største inspirasjonskilder.

– Jeg har alltid vært stor fan av The Beatles. Å si at man ikke liker dem, blir som å si at man ikke liker å puste. Inspirasjonen fra dem handler om de gode melodiene.

Gitarlyden på plata er inspirert av AC/DC.

– Vi prøvde å ikke bare å bruke forsterkere, men også renere toner – men allikevel skikkelig kraftige riff, for å lage noe skikkelig kraftfullt. Hvis du hører på for eksempel AC/DCs “Highway to hell” er ikke det forvrengt gitarlyd; gitarlyden er ren, men spilt med kraft. Det var den lyden vi ville gå for, forklarer han.

Bandmedlemmene møtte hverandre da de var 15 år.

– Da vi startet hadde vi bestemt oss for å spille musikk for resten av livet, og så langt tilbake vi kan huske, er det det eneste vi ville. Tilfeldigvis spilte vi skikkelig bra sammen, vi er et veldig bra band i tillegg til å være gode venner. Bedre enn de fleste andre band, konkluderer vokalisten.

I nesten ukes Lydverket på NRK2 får du se Billie Joe Armstrong fortelle om norske Gorgoroth, som han alltid har med seg plakat av på turné.