Jager en følelse

– Når jeg lager sanger til The Fjords er det gjerne slik at jeg mister tid og sted og bare holder på. Få med deg Ukas Urørt.

– Kjøp mer musikk, gå mer på konsert! Støtt din lokale artist! Kultur og musikk er det hippeste menneskene har funnet på, det gir mening utover de første par trinnene i Maslovs behovspyramide, og er viktig, understreker Petter Vågan i The Fjords.

P3 Urørt mener:

Dette er filmatisk, velprodusert og spennende popmusikk fra en artist med mange utradisjonelle musikalske innfallsvinkler. The Fjords overbeviser når mystikk og mørke møter det vakre i låta «Solidify».

Mer om: The Fjords på Urørt

Ambisiøs idé

Ukas Urørt-låta «Solidify» begynte som en gitarballade, men utviklet seg til en langsom elektronikalåt etterhvert som den ble til.

– Ideen bak er temmelig ambisiøs, teksten tar for seg universets livssyklus fra The Big Bang til The Big Crunch som en lignelse på et kjærlighetsforhold, så den foregår hele tiden på to plan, forteller Petter før han fortsetter:

– Når jeg lager sanger til The Fjords er det gjerne slik at jeg mister tid og sted og bare holder på. Ofte glemmer jeg også å drikke kaffe og spise, så jeg kan ikke helt si hvordan den har blitt til. Vi kan si jeg jager en følelse.

Rørt av responsen

– Jeg ble veldig positivt overrasket av responsen jeg fikk på låtene jeg la ut på Urørt! Jeg ble rett og slett rørt. Det var også veldig kult at NRK har brukt musikken på nyhetssendinger og i dokumentaren om kongefamilien som ble sendt i romjula.

Å være Ukas Urørt er naturlig nok stas for artisten som holder til i Trondheim.

– For meg er det er først og fremst en stor motivasjonsfaktor. En dytt til å satse hardere og ta steget videre. Jeg blir stolt også, med tanke på at det kun er mine hender som har tatt i disse låtene frem til nå. Da er det åpenbart at noen liker musikken. Takk!

Allsidig bakgrunn

Petter Vågan (30), som står for prosjektet The Fjords helt alene, har spilt siden 9-10 års alderen og begynte så smått å lage sanger allerede da, gjerne på en streng om gangen.

–  Siden ble det et par band i Brønnøysund hvor jeg kommer fra, før jeg dro til Mosjøen for å gå på musikklinja. Der ble jeg forført av jazz og forsvant inn i en gitarteknisk periode.

Etter dette stod jazzlinja i Trondheim for tur. Her tilbrakte han noen herlige år og gikk ut med utøvende mastergrad i jazzgitar.

– Selv om jeg spilte mye jazz, hørte jeg hele tiden på pop, rock og elektronika hjemme og på fest, og kjente mer og mer at jeg ville gjøre noe på den fronten også. Jeg hadde også hele tiden lagd sanger som stort sett forble uberørt.

Finner formen

thefjords

– The Fjords har vært et prosjekt som har forandret seg mye før det fant formen, men jeg har ikke gjort noen fremstøt før jeg følte at musikken var kommet til et sted hvor jeg kunne la folk høre den. Nå føler jeg at jeg kan stå hundre prosent bak låtene, og det har vært viktig for meg. Låtene som er lagt ut på Urørt er ikke gamle, så vi kan vel si at dette prosjektet ble født for et års tid siden.

– Jeg synes The Fjords måtte være det perfekte navn for norsk elektronisk pop.

Gjennom dette prosjektet sysler han både med gitar, piano, trommer og bass i tillegg til at han står for både programmering og vokal.  Det varierer veldig hvordan han går frem når musikken skal lages.

–  Noen ganger begynner det med en tekstfrase som dukker opp. Eller en følelse jeg vil beskrive. Andre ganger setter jeg meg bare ned med gitaren eller et piano, så kommer det noe etterhvert som er verdt å forfølge. Det hender også at jeg synger inn uforståelige småbiter på telefonen på vei hjem fra byen. Av og til skjønner jeg hva jeg mente med opptaket dagen etter også.

Håper folk føler musikken

– Jeg synes jeg har fått til en fin miks av elektronika og rock/pop. For meg er musikken min en blanding av gode låter med utvikling og elementer fra IDM (engelsk forkortelse for en sjanger innen elektronisk musikk kalt Intelligent Dance Music red.adm) og elektronika. Ellers håper jeg at folk føler noe av musikken, det er målet.

thefjords4

– Jeg hører på mye forskjellig, i mange sjangre, men artister som har vært viktig for meg og fulgt meg lenge er f.eks Radiohead, som har fulgt meg siden OK Computer. De er min tids Beatles, når de slipper plate er det bare å kjøpe og høre andektig på hva de har funnet på denne gangen.

– Aphex Twin´s musikk holder seg godt. Arcade Fire begynte jeg å like mot min vilje, men ble kjapt fortapt. David Bowie har noe spesielt, samme med Joy Division, James Blake, Frank Ocean, Mariam The Believer, Jim O´Rourke, Robert Plant/Allison Krauss, Busta Rhymes, The Locust, Lasse Marhaug, Sufjan Stevens, Nick Drake etc. Temmelig eklektisk opplegg.

Har spilt for 18. 000 fugler!

Parallelt med satsingen på The Fjords spiller Petter også mye jazz og improvisert musikk.

– Jeg har fått reise mye rundt i verden pga av det. Akkurat nå har jeg for eksempel akkurat vært i Cape Town i Sør-Afrika og spilt på On The Edge of Wrong-festivalen. Her har vi blant annet spilt for 18.000 fugler og 1500 seler som en del av et kunstprosjekt, spilt konserter i townships og på klubber og live på radio et par ganger. Så jeg har vært veldig heldig der.

– Nå håper jeg The Fjords kan komme seg rundt og spille også, jeg har veldig lyst til å få spredt den musikken så mye som mulig.

thefjords1

– Hva gjør du når det ikke lages musikk?
– Da er jeg hjemme med den nydelige kona mi og barna mine, eller forfølger en ny interesse eller hobby som gjerne byttes ut ofte. Er i grunnen temmelig rastløs og interessert i å lære nye ting, at noe skal skje hele tiden. Kjeder meg svært sjelden.

Spennende planer

– Fremover nå blir det først ferie med familien i Los Angeles etter jeg kommer hjem fra Sør-Afrika, deretter er det Japan-turné med Noiserock/IDM/Electronica-bandet Marvel Machine, så plateinnspilling med et hemmelig band (inntil videre). Så er det vel litt festival-sommer.

Av andre artister på Urørt nevner han artister som har funnet et eget uttrykk og som han mener folket bør høre mer på.

– Highasakite, Emilie Nicolas fant jeg ikke på Urørt, men hun burde komme seg dit. Hun er på Soundcloud. Tips. Ósk, Bartin, Your Headlights are On, Broen, Angelica’s Elegy, Captain Credible.

– En siste appell til folket?

– Kjøp mer musikk, gå mer på konsert! Støtt din lokale artist! Kultur og musikk er det hippeste menneskene har funnet på, det gir mening utover de første par trinnene i Maslovs behovspyramide, og er viktig! Se mindre på middelmådig reality-tv. Slutt å kjøpe ting du ikke trenger. Slutt å bekymre deg for ting du egentlig ikke bryr deg om, selv om media synes du burde bry deg. Skru av internett og gjør noe som er virkelig. Si fra selv om det er lettere å holde kjeft. Jeg gjør det hvis du gjør det.

Hør også intervju med The Fjords i Urørt på P3, onsdag mellom 21 og 23.

Liker du The Fjords? Vil vil gjerne høre din mening. Legg gjerne igjen en kommentar.