Jamie xx: – Det hele føles litt tilfeldig

Han står bak et av årets sterkeste album, men bestemte seg aldri for å bli artist. P3 fikk et eksklusivt møte med Jamie xx i København.

Det kritikerroste albumet In Colour med den tilhørende verdenshiten «I Know There’s Gonna Be (Good Times)» har gjort britiske Jamie xx til et av de største navnene som har preget musikkåret 2015. I forbindelse med den utsolgte konserten på Vega i København fikk P3 anledning til å bli litt bedre kjent med den relativt sjenerte klubbkongen, som akkurat nå kanskje er mest kjent for denne låta:

Hva er ditt første musikalske minne?

– En gatemusikant som spilte blues på en subwaystasjon i New York. Jeg kjøpte en av CDene hans og hadde den på repeat mens vi kjørte gjennom Amerika. Jeg tror foreldrene mine ble ganske lei av den.

Hvordan oppdaget du at du kunne spille?

– Jeg har spilt piano så lenge jeg kan huske. Da jeg var ung tok jeg noen pianotimer, men jeg likte ikke at noen skulle lære meg å spille. Derfor sluttet jeg og begynte å lære meg selv.

Hva er den første sangen du kan huske at du digget?

– «My Girl» av Otis Redding. Foreldrene mine hadde den på vinyl og jeg spilte den mye i 6-7 års alderen. Den gjorde meg glad.

Hvordan skjønte du at du skulle bli musiker?

– Jeg bestemte meg aldri for å bli musiker. Det hele føles fortsatt litt tilfeldig, men jeg er veldig glad for at det har gått så bra som det har gjort. Jeg sluttet på skolen for å lage musikk. Heldigvis var det noen som hørte musikken vår og likte det vi (The xx red.anm.) holdt på med.

Når danser du?

– Alltid. Jeg elsker å danse. Det er grunnen til at jeg lager dansemusikk. Det å gå på klubber og høre musikk som gir meg lyst til å danse er veldig inspirerende. Det er verdens beste jobb å kunne gjøre dette for andre mennesker.

Når gråter du av musikk?

– Det er ikke min greie. Jeg elsker å høre på en trist låt, gjerne med en underliggende rytme som samtidig gir meg lyst til å danse. Det er en veldig fin kontrast. Men jeg er ikke en type som blir emo og sitter alene og gråter.

Hvilken sjanger hører du på i dag som du ikke hørte på for 10 år siden?

– Nesten ingenting av det jeg hører på i dag er noe jeg hørte på for 10 siden. Jeg har utvidet horisontene mine gjennom å reise til nye steder og møte bra folk. Det å være en del av XL (plateselskapet red.anm.) i starten var viktig. Vi fikk høre veldig mye bra musikk som åpnet opp for nye retninger og ideer.

Hvilken låt ville du hatt i bryllupet ditt?

– «My Girl» av Otis Redding ville vært en passende låt å gifte seg til, ettersom det er den første låten jeg ble skikkelig glad i.

Hvordan var det å høre musikken din på radio for første gang?

– Jeg husker faktisk ikke den første gangen jeg hørte meg selv på radio. Jeg husker derimot første gangen jeg skulle prate på radio og hvor skummelt det var. I tillegg husker jeg første gangen noen spilte et av DJ-settene mine på piratradio. Jeg hørte mye på den type radiostasjoner da jeg var yngre og hentet mye inspirasjon derfra.

Hva er tidenes beste låt?

– «Dreams» av Fleetwood Mac. Den gjør meg glad og gir meg lyst til å danse. Jeg har flere gode minner knyttet til den låten.