– Jeg er hiphopens Bjørn Sundquist

I Joddskis nye låt sammenligner han seg med bautaen Bjørn Sundquist. Hovedrollen i musikkvideoen har ikke overraskende gått til tittelpersonen.

Rapveteranen Joddski ble gang på gang spurt om han var sønnen til Bjørn Sundquist. Derfor skrev han like så godt låta «Bjørn Sundquist» og fikk den 67-årige skuespilleren til å spille seg selv i musikkvideoen.

– Jeg sammenligner med selv med ham. Både jeg og Bjørn har personifisert det litt tøffe, nord-norske, med tung språkbruk, og en macho holdning. Vi sliter også begge litt med stempler som vi ikke kommer oss unna uansett hva vi gjør. Vi er «han sure, gamle nordlendingen».

Sangen og musikkvideoen har blitt en sammensatt pakke av hyllest, sammenligning og kommentar.

– Låta er litt av hvert. Det er det som var så fint med Bjørn. I motsetning til mange, som tror jeg er sint uansett hva jeg gjør, så skjønte han de forskjellige lagene i teksten. Han tolka hver linje. I den ene er jeg ironisk, i den andre er jeg «dønn fette ærlig».

Foto: Skjermdump, Joddski - "Bjørn Sundquist".
Foto: Skjermdump, Joddski – «Bjørn Sundquist».

HØR OGSÅ: Joddski som gjest i National Rap Show.

Gjensidige fans

Joddski gikk til settet med en viss ærefrykt for å jobbe med forbildet sitt. Det trengte han derimot ikke å ha, ettersom beundringen mellom de to (selverklært misforståtte) grinebiterne viste seg å være gjensidig.

– Som livslang fan var det for meg var det helt surreastisk bare å stå der i samme rom og holde opp tekst, MIN tekst, for han (Sundquist). Da var det ekstra avvæpnende da han sa «Hælvete, æ kan ikke tru at han Jørgen fra Tungtvann står og holde opp tekst førr mæ».

Se klipp fra innspillingen av «Bjørn Sundquist» (saken fortsetter):

Mindre sint, like kritisk

Joddski (37) har vært en del av norsk hiphop siden Tungtvann-dagene rundt årtusenskiftet. Selv om Sundquist-sammenligningen har kommet til overflaten med den siste låten, mener han selv at han levde mer opp til rykte tidligere.

Som norsk hiphops Sundquist, har du blitt mer eller mindre sint med åra?

– Jeg var mye sintere før, selvfølgelig. Det er også noe jeg fleiper med i låta, at jeg har blitt gammel. Jeg er ikke mindre kritisk, men mindre sint. Man kan ikke være en sint 22 år gammel mann hvis man nærmer seg 40, da må man kanskje gå til psykolog.

HØR OGSÅ: Joddski og Klish live hos Ruben.

Da passer det kanskje fint at «Bjørn Sundquist», ifølge Joddski selv, er den mest retro, Tungtvann-aktige låta på hans nye album Bygdedyret.

Det har ikke lykkes P3 å komme i kontakt med Bjørn Sundquist for å få bekreftet eller avkreftet om han ser på seg selv som skuespillernes Joddski.

TA QUIZ: Kan du gjette hva slags sinnstilstand Bjørn Sundquist er i?