– Jeg måtte åpne sårene mine og blø

Angel Haze om hvorfor hun valgte å fortelle om seksuelt misbruk i barndommen.

Angel Haze (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Angel Haze på Øya 2013. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Etter sin opptreden på Øyafestivalen satt Detroit-rapperen Angel Haze seg ned med Lydverket for et mer intimt og privat intervju.

Der valgte hun blant annet å snakke om låta »Cleaning Out My Closet» – en låt hvor hun åpner opp om barndommen da hun ble seksuelt misbrukt.

– Første gang jeg hørte versjon din av »Cleaning Out My Closet» følte meg dårlig. Jeg ville kaste opp og jeg endte opp med å gråte. Er det reaksjonen du ønsker på låta?, spør Lydverkets reporter Siri Knudsen. 

– Det er akkurat den reaksjonen jeg ønsket, forteller den fremadstormende rapperen.

Les også: Anmeldelse av Angel Haze på Øya 2013 | Se Angel Haze sin konsert fra Øya

Voldtatt som 7-åring

– Jeg ville få folk til å føle det jeg følte da jeg vokste opp. Da jeg følte meg skitten, da jeg ikke klarte å se på min egen kropp og heller utviklet en spiseforstyrrelse så folk ikke ville bli tiltrukket av meg. Jeg ville at folk skulle føle seg like syke som jeg gjorde, i håp om at det tente en gnist som gjør at du aldri vil se noen du elsker eller hater gjennomgå det samme.

Se også: P3 Spanderer: Angel Haze

I den brutale ærlige versjonen av Eminem-låta rapper hun om tiden hun som 7-åring ble voldtatt og misbrukt i kjelleren i hennes eget hjem.

»… One night he came home and I was asleep in my bed. He climbed on top of me and forced himself between my legs. He told me: Hey Ray, I see you like them Popsicle sticks so put your mouth on my dick and fucking swallow the spit. And I was confused but I was scared so I did what he said’’.

– Ærlighet er et våpen

Det er ikke uten grunn at Haze har valgt å brette ut barndommen i en låt. Til Lydverket forteller hun at det er for få artister i dag som tør å være ærlige om hvem de er og hva de gjør. Selv var hun stor fan av Eminem i ungdomstida – og spesielt låta og setningen til »Hailies Song»:

»I act like shit don’t phaze me, Inside it drives me crazy, My insecurities could eat me alive».

– Ingen rappere ville sagt dette i dag. I dag har alle en fasade og er for kule til å være ærlige. Det er viktig å ha noen som vil rappe om den faktiske virkeligheten.

– Folk forteller meg at de aldri kan høre på min versjon av »Cleaning Out My Closet» igjen. Men det er viktig å ikke glemme virkningen den hadde. At du skal se din datter ti ganger nærmere fordi du ikke ønsker at dette skal skje med henne. Det er den reaksjonen jeg vil ha – at folk skal bry seg mer om hva som foregår i livene til sine barn. Jeg vil at folk skal forstå at ting som dette skjer faktisk.

– Er ærlighet som et våpen for deg?

– Ja, ærlighet er definitivt et våpen, spesielt i denne bransjen. Og folk ønsker fortsatt at noen kan si: Jeg er fri og kan være gal, men jeg er fortsatt meg selv.

Hør hele intervjuet med Angel Haze her:

Lydverkets Angel Haze-intervju på Øya 2013