Kamp om pengene

Store artister som Rihanna og Maroon 5 kjemper mot strømmegigant som vil redusere utbetaling av royalties.

Mens vi i Norge har Spotify og WiMP som de største aktørene i markedet for strømmetjenester er det Pandora som har dominansen i USA, med sine 175 millioner registrerte brukere.

Pandora, her vist som mobilapplikasjon, er den største strømmetjenesten i det amerikanske markedet. Foto: NTB Scanpix / Bernardo Montoya, Reuters.
Pandora, her vist som mobilapplikasjon, er den største strømmetjenesten i det amerikanske markedet. Foto: NTB Scanpix / Bernardo Montoya, Reuters.

Men de sliter med å tjene penger og har gått til sak mot opphavsrettsorganisasjonen American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP), for å få redusert det beløpet de må betale til utøvere og komponister – såkalte «royalties».

Forslag om nye kutt

Akkurat som i Norge går det en debatt om hvorvidt strømmetjenestene gir nok tilbake til artistene, og enkelte artister har pekt på at det de får igjen for å ha musikken sin tilgjengelig er «lommerusk».

I 2007 bestemte et panel av dommere (the Copyright Royalty Board) hvilket nivå man skulle legge utbetalingene på, fra strømmetjenester til artister. Pandora la imidlertid inn en klage og fikk framforhandla en midlertidig rabatt på disse utbetalingene. Denne avtalen går ut i 2015.

I et lovforslag som ble lagt fram for den amerikanske kongressen i september foreslås det igjen å kutte i det Pandora må betale til artistene.

Tim Westergren, gründeren som starta opp Pandora, er redd for at hans tjeneste vil kollapse om man ikke finner en løsning på royalties-spørsmålet. Foto: NTB Scanpix / Alex Wong, AFP Photo.
Tim Westergren, gründeren som starta opp Pandora, er redd for at hans tjeneste vil kollapse om man ikke finner en løsning på royalties-spørsmålet. Foto: NTB Scanpix / Alex Wong, AFP Photo.

De som er for forslaget argumenterer med at det er et urettferdig avvik mellom det «nettradioer» må betale og royalties-kravene som settes overfor radio sendt over satellitt. Mens Pandora betaler fire prosent av sine inntekter i royalties må sattelittradioene betale 1,7.

Tar bladet fra munnen

Fram til nå har det vært stille fra utøverne sjøl, men nå har de tatt bladet fra munnen. En rekke profilerte artister har signert et protestbrev, melder Musicweek. Et brev der de hyller Pandora for deres tjeneste, men er kritiske til at de nå igjen vil kutte i utbetalingene.

På lista over artister finner vi artister som Bryan Adams, Rihanna Pink Floyd, Maroon 5, Megadeth og Britney Spears.

Brevet i sin helhet:

«Vi er alle store fans av Pandora. Derfor har vi også gitt selskapet rabatt på prisene det siste tiåret. Pandora opplever nå en fenomenal suksess og er registrert på Wall Street-børsen. Deres inntekter og antall brukere skyter i været. Dette er noe vi feirer, men samtidig er utøvere og opphavsmenn akkurat i ferd med å få et fotfeste i den digitale verden».

«Pandoras viktigste aktivum er musikken. Hvorfor spør selskapet igjen kongressen om å kutte de utbetalingene som tusener av musikere er avhengige av? Det er ikke rettferdig og det er ikke slik partnere samarbeider».

«Kongressen har mange viktige saker de skal ta stilling til, men dette burde ikke være en av dem. La oss finne ut av dette som partnere og fortsette med å gi fansen den fantastiske musikalske opplevelsen de med rette forventer».

Grunnleggeren av Pandora, Tim Westergren, blir sitert av New York Times på at deres type tjeneste vil kollapse uten en «endelig løsning» på å holde royalties-utbetalingene nede.