Idoler: M.I.A og Mars Volta

…men anana som er Ukas Urørt lager klangfull dypvannspop.

P3 Urørt mener:

Karakteristiske og suggererende arrangementer ligger som underlag for anana sin forførende stemme. Dette er klangfull dypvannspop som det er verdt å dykke ned i.

Mer om: anana på Urørt

Hør radiointervjuet fra P3 Urørt:

– Jeg begynte så smått da jeg fikk en hard disk-recorder med mikrofon til konfirmasjonen, etter å ha spilt piano i en årrekke. Men det var ikke før jeg kom inn på musikkteknologi-linja (NTNU) for to år siden at jeg virkelig begynte å lage noe som kan kalles musikk. Det var der jeg lærte å bruke dataprogrammer som Logic, ProTools, og da jeg begynte å synge.

Etter oppstarten ville Anniken ha et navn å putte musikken sin under. – Men ikke mitt eget, for det ble for personlig. Øyeblikket jeg tenkte på dette gikk jeg forbi en fruktbutikk i Hellas, og der stod det «ANANA» (ananas) på et skilt. Så da ble det det.

Musikk man bør høre flere ganger

Hun beskriver prosjektet sitt som nokså mørkt, men med et snev av optimisme.
– Jeg liker å kalle den «dypvannspop» siden det høres som om den befinner seg under vann. Musikken er svært melankolsk, men må ikke forveksles med trist. Mange detaljer, og mye klang. Den kan kanskje også være litt utilgjengelig til tider, så man burde høre den gjennom flere ganger.
anana2

Mer følelser enn fornuft

– Jeg begynner som regel med å lage en melodi på piano, spille det inn, og så leke meg med beats og klanger. Deretter synger jeg inn vokal, helt til en tekst former seg. Skriver sjeldent ned teksten på forhånd – den får betydning i etterkant. Skulle ønske jeg kunne skrevet litt mer intelligente tekster, men har det med å basere de mer på følelser enn fornuft..

M.I.A og Mars Volta inspirerer

– Jeg er stor fan av The Mars Volta. De lager musikk på en annen måte, og gir mest mulig blaffen i den vanlige måten å utforme en popsang på. Også solomaterialet til gitaristen, Omar Rodriguez-Lopez, er en stor inspirasjonkilde. Han utfordrer det etablerte innenfor musikk som ingen andre innenfor hardrock/prog. M.I.A. er også et stort forbilde, da hun har en høyere agenda med sin musikk. Hun er en kunstner i den rette forstand!

anana4

Vi spør Anniken om høydepunkter så langt i karrieren; –  At jeg skal spille på Bylarm, så klart! Og at jeg, som én av ti, har blitt nominert til å spille på preshowet til Spellemannsprisen (!!).

En annen merkelig opplevelse som må nevnes er da hun som 18-åring ble invitert til å bli med under innspilling av Mars Volta-plate i Hamburg. – Bodde sammen med mine største idoler i en uke! Det var merkelig, det!

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

– Det betyr så utrolig mye! Har jo hengt på Urørt en stund, og vet at «Ukas Urørt» er en stor ære i det miljøet! Og at andre liker noe jeg legger så mye av meg selv i er jo nesten litt uvirkelig !

– Andre favoritter på Urørt?

Bendik (Silje Halstensen) – fordi hennes musikk er noe av nydeligste jeg noen sinne har hørt. Hennes stemme er så vakker og skjør, og tekstene slår meg rett i hjertet.
Erlend Elvesveen – fordi han blander alle mulige musikksjangere på en helt fantastisk måte, og lager deretter fengende popsanger ut av dette. Han kommer til å bli stor.

– En siste appell til folket?

Hør på masse bra musikk, og nyt livet!

Hør også intervju  med anana i Urørt på P3, onsdag mellom klokka 21 og 23!

Hva syns DU om anana og «Tredjegradsforbrenning?». Legg gjerne igjen en kommentar!