Klar for «tunge» studier i høst?

I Storbritannia starter denne høsten et toårig studium i heavy metal.

Joda, du leste rett. I Norge kan du studere Bob Dylan på Universitetet i Oslo og ta studiepoeng i Tupac og vi har vår egen «rockeprofessor» i Bjørn Ole Rasch, ved Universitet i Agder. Han vil sikkert være positiv til den nyoppretta studieretninga ved New College i Nottingham.

Slik profilerer den britiske skolen seg for få søkere til studier i heavy metal. Foto: Skjermdump.
Slik profilerer den britiske skolen seg for få søkere til studier i heavy metal. Foto: Skjermdump.

– kun en kulturell konstruksjon

BBC rapporterer (se video nederst) at man i det to år lange studiumet, som starter i september, vil lære komposisjon og framføring av heavy metal, lære om sjangerens historie, om musikkbransjen, og hvilken rolle musikken kan ha i spill og filmer.

–  Tidligere har ikke denne sjangeren blitt tatt seriøst og har manglet akademisk kredibilitet, sammenlikna med sjangre som jazz og klassisk musikk. Men det er kun en kulturell konstruksjon, sier Liam Maloy, som vil undervise studentene.

Skolen har møtt motstand mot opprettelsen av studieretningen. Blant annet har organisasjonen Campaign for Real Education (CRE) sagt at studiene «nok kan virke forlokkene, og som en enkel utvei for enkelte. Men man trenger ikke noen grad i heavy metal. Det er bortkasta tid».

– Ønsker å jobbe med metal

–  Du kan studere musikk mange steder i Storbritannia, men i Nottingham ønsket vi å tilby noe spesielt, sier Maloy til The Nottingham Post.

–   Musikkindustrien i Nottingham blir sterkere for hvert år som går. Våre studenter ønsker å jobbe med metal gjennom markedsføring, på festivaler og som arrangører. Med dette kurset kan de få til det, mener han.

Les også:

Slik beskrives studiet på skolens hjemmeside:

«Vi har laget dette studiet som en respons på en etterspørsel fra studenter og Nottinghams voksende økonomi for musikk og kultur. Heavy metal har stor kulturell betydning i Nottingham, nasjonalt og internasjonalt og vil være tema for dette studiet. Å opptre er sentralt i studiet og studentene vil lage band, spille konserter og promotere seg sjøl, mens de faglig dveler ved hva som gjør metal til et slikt musikalsk fenoment».

Se rapporten fra BBC her: