Kristian Kristensen «snek» seg med i Urørtfinalen

Mange stemmer og et stort talent – Det er grunnen til at Urørtredaksjonen valgte Kristian Kristiensen som årets femte finalist.

Vi gratulerer Kristian Kristensen med den siste plassen i årets Urørtfinale 20. februar!

 

– Oj, okei, se derja! Oj, shit, det var ekstremt godt å høre. Dette ble en liten eksplosjon av lettelse og glede! Tusen takk, dette var skikkelig digg!, sier Kristian Kristensen på telefon til Christine.

Harstadværingen Kristian Kristensen tapte den siste duellen mot WDSTCK hos Christine på P3 fredag ettermiddag. Nå er han imidlertid plukket ut som den heldige vinneren av den aller siste plassen i årets finale. Kristian vant dermed over de tidligere duellantene Hjertesalg, Aiming For Enrike og Jannicke Forsgren, som alle fikk nok en sjanse til å få delta i den gjeve konkurransen fra Studentersamfundet i Trondhjem. Urørtredaksjonen stod for utvelgelsen av den siste finalisten.

Urørtredaksjonen har vektlagt hvem som fikk flest stemmer utad. Det er ifølge Mari Monsson og Jørgen Hegstad hovedgrunnen til at Kristian Kristensen hentes inn igjen, men de legger også til at det har hjulpet på at Kristian har et stort talent.

– Kristian Kristensen gjorde en enormt god innsats i duellen og fikk soleklart flest stemmer av alle som røyk ut. Han er en solid artist som vi virkelig ser frem til å ha med i finalen, sier de to.

Kristian Kristensen er videre til Urørtfinalen med låta «Lyset»:


 

Nå kan du også stemme på hvem du vil skal vinne Urørtfinalen 2015 her:

 


 

Stem på din favoritt via SMS: Send U mellomrom (finalist) til 1987. Det koster én krone pr SMS.

U 1 Slutface
U 2 Silja Sol
U 3 WDSTCK
U 4 Kristian Kristensen
U 5 Miss Tati

En skitten fantasi

 

Store deler av dagen til Kristian brukes på musikk. På dagtid går han på musikallinjen på Bårdar Akademiet i Oslo.I tillegg jobber han stadig med sin egen musikk. Ikke rart at X-boxen står og samler støv.

– Det blir ikke tid til så mye annet. X-boksen er litt deppa og støvete, spøker Kristian på spørsmål om hva han liker å gjøre ved siden av musikken.

I lunsjpausen på Bårdar får vi en liten omvisning på skolen. Det er få av studentene som bruker pausen på å spise. De okkuperer heller dansesaler og øver til avslutningen som skal være neste dag. Kristian må selv innom en øving. Han og en gruppe skal synge låta «Gold» fra musikalen Once a cappella. En typisk Bårdar-dag består av sang, skuespill, dans, kor og musikalhistorie.

– Jeg kunne godt tenke meg å både holde på med musikaler og å ha en artistkarriere. Det kunne også vært kult å lage en musikal, sier han.

Drømmerollen til Kristian er Elder Cunningham i Book of Mormon – en musikal skrevet av gutta bak South Park. Hans første opptreden noensinne var faktisk i en musikal, da han som syvåring var med i en oppsetning av Putti Plutti Pott i hjembyen Harstad. Likevel er musikaler fortsatt litt nytt for Kristian.

– Det har ikke vært min eneste store drøm, men det har alltid vært en skitten fantasi, røper han.

Kari Bremnes all the way

Da han begynte på Bårdar høsten 2013 var motivasjonen å begi seg ut på noe som var langt fra det han vanligvis drev med. Mye av det han lærer har han tatt med inn i sin egen musikk.

– Jeg tror det er mange musikere og sangere som hadde hatt godt av et par timer med skuespill. Jeg får mye mer ut av å stå på scenen og synge når jeg kan leve meg helt inn i det jeg faktisk synger om. Ikke bare stå og trille opp og ned på så mange toner som mulig, men å ha noe å si.

Også timene i dans har tilført noe til Kristians musikk.

– Det er noe med å uttrykke seg selv i dans og aktivere hele kroppen i musikken. Å virkelig føle musikken gjennom hele kroppen, og ikke bare som noe teknisk i fingrene og halsen. Man lever seg mer inn i musikken.

Han beskriver seg som en alternativ singer-songwriter med elementer fra indie, folk og britisk elektronika. I finalen stiller Kristian med sin ferskeste singel «Lyset» – en stemningsfull og inderlig låt på nordnorsk.

– Jeg liker å skrive både på norsk og på engelsk. Når jeg sitter og «jammer» kommer det ut på det ene eller det andre språket, og både «Rusen Våkner Igjen» og «Lyset» kom på norsk. Jeg har blitt veldig fan av å skrive på norsk i det siste.

Ásgeir Trausti, som synger på islandsk, var med på inspirere Kristian til å skrive låter på nordnorsk. Han tror han vil holde seg til sitt eget språk fremover.

– I første omgang kommer jeg nok til å produsere mye på norsk, og så får vi se etterhvert, når jeg begynner å få litt baller og begynner å satse litt internasjonalt. Kanskje jeg produserer noen engelskspråklige låter da, men foreløpig er det Kari Bremnes all the way.

Det var låta «Rusen Våkner Igjen» Kristian ble Ukas Urørt med. Den var et resultat av gnisten han fikk etter deltagelsen i sangkonkurransen på TV2 The Voice.

– Jeg kjente at jeg var klar for å kjøre litt på. Jeg ville skape noe, og måtte bare starte et sted. Jeg hadde utsatt det lenge. Man føler seg jo aldri god nok, eller at man har de rette ressursene. Men man har kanskje mer ressurser rundt seg enn man tror. Det er bare å jobbe hardt med det man har.

Kristian Kristensen har vært med på både X-faktor og The Voice. Nå står Urørtfinalen 2015 for dør. (Foto: Ruben Hestholm)
Kristian Kristensen har vært med på både X-faktor og The Voice. Nå står Urørtfinalen 2015 for dør. (Foto: Ruben Hestholm)

En overveldende opplevelse

Kristian markerte seg i The Voice, og ansiktet til Espen Lind på blindaudition er en god illustrasjon på hvordan Kristian grep både seere og dommere da han sang Matt Corbys «Brother». Lind går nemlig fra glisende og ukonsentrert til gravalvorlig i øyeblikket Kristian begynner å synge.

Se Kristian Kristensen synge «Brother» i The Voice blind-audition her!

– Det var en veldig overveldende opplevelse og veldig surrealistisk. Å gå og klemme Espen Lind og Sondre Lerche som begge var lavere enn meg, var veldig rart – de ser alltid så mye høyere ut på TV. Når folk møter meg i virkeligheten nå, sier de at jeg ser mye lavere ut enn det jeg gjorde på TV, så det er vel karma.

På grunn av The Voice-deltagelsen var duellformatet i Urørt ikke helt ukjent for Kristian.

– Jeg merker at jeg får litt déjà vu tilbake til The Voice-tida. Der var det masse dueller og knock out-runder.

Sammen fungerer det bra

Kristians god-gutter, som han kaller det, og go-to-karer for inspirasjon, er Jeff Buckley, Ásgeir Trausti, James Blake, Bon Iver og Matt Corby. De tre siste årene har musikkmekkingen blitt enda mer seriøs enn tidligere for Kristian. Han har begynt å nærme seg den musikken han virkelig ønsker å lage.

– Jeg føler ikke jeg har funnet mitt lydbilde ennå, man er jo alltid på jakt etter «soundet» sitt. Man føler seg aldri ferdig med det, tror jeg. Jeg er glad i å bygge opp til et klimaks og så ta det ned igjen. Musikken min er veldig enkel og drømmende, men har likevel noen progressive elementer. Jeg liker å utforske med elektroniske lyder og merkelige synkoper på trommene, forteller Kristian.

Kristian spiller fast med et band han har satt sammen av musikere han har møtt på folkehøgskolen og gjennom musikkvitenskap-studier på universitetet.

– Lyden av bandet falt veldig naturlig på plass da vi «jammet» sammen. Pianisten er en veldig flink jazz-kis og bassisten er egentlig en litt bluegrass-fusion-type. Trommisen er sånn dødmetall-fyr – så har du meg – som er den emosjonelle, pinglete gutten med gitar og masse følelser. Sammen fungerer det veldig bra.