Kunstpop på klubb

Ukas Urørt har en egen planet, og det er AUKRA!

– Musikken vår er teatralsk, rå, intim, dramatisk, pulserende, personlig og framfor alt veldig ærlig!

P3 Urørt mener:

«Blue Island» er en fireminutters reise fra det skumle og søkende til det neonfarvede og basstunge. AUKRA er definitivt et av de mest spennende elektroniske prosjektene på Urørt for øyeblikket.

Mer om: AUKRA på Urørt

AUKRA består av de to halvt norske/halvt svenske søsknene Amanda Elida Varhaugvik og Marius Varhaugvik. – Vi tror ikke på tall som alder og vi er begge to kroppene bak alle lyden i bandet.

Om Ukas Urørt-låta forteller de:

– Amanda er aktiv feminist og arbeider mye med kjønnsproblematikk i sitt kunstneriske arbeid. Hun kom inn i en periode da hun tenkte mye rundt kjønnsrelatert vold. Teksten «You can raise your fist, we will dance though it bleeds» avslører mye. Marius fant på den samme tiden et gammel velbrukt orgel fra 1950. Fra den vokste hovedmelodien i «Blue Island» frem.

Amanda bor for tiden i Trondheim hvor hun går på kunstakademiet og er en av arrangørene bak Gender Now, mens Marius bor i Stockholm hvor han stort sett bruker all sin tid på lyd.

Har en egen planet

Allerede da de var små begynte de å leke seg i et musikalsk univers.

– Lydene og det visuelle kom til live så fort vi klarte å stå på beina. Amanda syngende på en stol midt i stua og Marius tvangsutkledd i kjole, sminke og koreografert av verdens mest sjefete storesøster, forteller de to.

aukra4

– Selve prosjektet AUKRA startet i 2009 på Marius sitt gutterom. Han hadde laget en sinnssykt rå beat som gikk rett inn i skjelettet, Amanda begynte å rappe og vi spilte inn vår første låt «fracture no.1» i en tagning. Etter det falt alt på plass. Vi kommuniserer på en veldig søskenaktig måte (mye krangel), men i den visuelle og musikalske verden har vi en egen planet og det er AUKRA.

– Inspirasjonen bak musikken vi lager kommer først og fremst fra vår felles verden. Vi tror at et menneske ubevisst/bevisst tar inn inspirasjon hele tiden og fra alt. Vi liker Prodigy for deres rå 90-talls puls og for at de er så skitne. Björk for hennes ustoppelige kraft og for bruket av stemmen som instrument.

Norske røtter

– Aukra er navnet på en øy som ligger utenfor Molde. Der har vår norske familie sine røtter. Under vår oppvekst var Aukra et magisk sted med Ringenes Herre-skog, fjell i skiftende nyanser av blått og en stillhet som bare ropte etter lyd. Vi følte at dette var et navn vi begge hadde positive følelser rundt og at øya ble vår estetiske fargepalett.

aukra3

Møtes på midten

Nå musikken lages jobber hun mye med tekst, mens han uttrykker seg med lyd.

Intime opplevelser, søsterskap, natur og kjønnsproblematikk er store inspirasjonskilder for Amanda. Marius fanger opp lyder rundt seg, det kan være alt fra en vaskemaskin til hans analoge synther, og deretter forvandler han dem og skaper AUKRAs lydlandskap.

– I prosessen møtes vi på midten og der kjenner vi hverandre godt.

– Det mest interessante som har skjedd så langt i karrieren er å se dette prosjektet vokse. Når folk etter konserter sier at de kjente igjen seg i hvert eneste ord, for eksempel. Det er heller ikke feil når de kler seg nakne og danser.

aukra2

Vil nå ut visuelt

– Å bli kåret til Ukas Urørt betyr at vi endelig kan ta over Norge! Akkurat nå arbeider vi med en musikkvideo, vi skal prøve og få ut musikken visuelt fremover. Til våren skal vi ha et euforisk show på kunstakademiet i Trondheim. Hold øyne og øre åpne!

Av andre favoritter på Urørt kan de foreløpig ikke nevne én spesifikk favoritt.
– Det er jo et helt hav av lyd! Det svømmer over. Fantastisk! Vi må ta oss tid til å høre ordentlig etter før vi kan bruke ordet favoritt.

– En siste appell til folket?

– Har akkurat sluppet to nye sanger «Wolf» og «Norweigan wood». De er til dere. Gratulerer med 100 års jubileum for kvinnelig stemmerett!

Hør også intervju med AUKRA i Urørt på P3, onsdag mellom 21 og 23.

Liker du AUKRA? Vi vil gjerne høre din mening i kommentarfeltet under