Kurt Cobain-trøyer satte sinner i kok

T-skjorter med trykk av Nirvana-frontfigurens selvmordsbrev er nå, etter mye press, trukket for salg.

Da Kurt Cobain begikk selvmord i 1994 la han igjen en siste beskjed til sine nærmeste. (Foto: NTB Scanpix, Mark J. Terrill)
Da Kurt Cobain begikk selvmord i 1994 la han igjen en siste beskjed til sine nærmeste. (Foto: NTB Scanpix, Mark J. Terrill)

At noen forsøker å tjene penger på avdøde artister og deres merkenavn er slettes ikke noe nytt.

Det har nærmest blitt som tradisjon å regne at noen utgir både samlealbum og tidligere ikke-utgitte låter når en artist av en viss størrelse dør.

Les også: Byr på uhørte Nirvana-låter

Men et forsøk på å selge t-skjorter med trykk av Kurt Cobains selvmordsbrev mente mange var å tøye strikken altfor langt.

Etter mye press har selgerne nå trukket trøyene fra markedet.

Trykket i sin helhet

Det var først på tirsdag en Reddit-bruker gjorde folk oppmerksom på markedsplassen Etsy, som solgte de kontroversielle plaggene for en drøy hundrelapp.

Et bilde publisert på nettsamfunnet viste en singlet med den avdøde Nirvana-frontfiguren Kurt Cobains selvmordsbrev trykket på i sin helhet.

Denne singleten ble lagt ut for salg på nettstedet Etsy. (Foto: Imgur)
Denne singleten ble lagt ut for salg på nettstedet Etsy. (Foto: Imgur)

Da Cobain tok sitt eget liv i 1994, etter å ha slitt med både heroin-avhengighet og depresjoner, la han nemlig igjen en siste beskjed til sine nærmeste – og mente nok ikke at brevet skulle deles med hele verden.

Kort tid etter dødsfallet ble selvmordsbrevet likevel offentliggjort, og nylig dukket det altså opp på trøyene.

Det tok ikke lang tid før t-skjortene ble en snakkis på sosiale medier og omtalt av nettaviser verden rundt.

Trukket for salg

En underskriftskampanje mot salg av trøyene ble også startet. Der blir t-skjortene kritisert for å “glamorisere av psykiske lidelser”, og sammenlignet med “klær som viser fly som styrter inn i World Trade Center”.

– Det er ikke bare en fornærmelse mot legenden Kurt Cobain, men også mot alle hans nærmeste, lojale fans, arv, og viktigst av alt; folk rundt om i verden som for øyeblikket lider av psykiske sykdommer, skriver initiativtaker Julian Godinez.

– Psykiske sykdommer og suicidal atferd er ikke noe “fashion statement”, og det er ikke meningen at det skal glamoriseres eller vises frem på en t-skjorte.

De negative reaksjonene førte til slutt til at trøyene, som også dukket opp på auksjonssiden eBay, ble trukket for salg. Det melder blant annet NME.

Se noen av Twitter-meldingene som omtaler t-skjortene: