Lager musikk i verdensrommet

Kanadisk astronaut skal spille inn låt i romfartøy.

Hadfield avbildet oppe i verdensrommet i 2001. (Foto: NTB Scanpix, NASA TV, AP)
Hadfield avbildet oppe i verdensrommet i 2001. (Foto: NTB Scanpix, NASA TV, AP)

5. desember skal Chris Hadfield (53), en pensjonert kanadisk oberst i luftforsvaret, ut i verdensrommet i lag med den russiske kosmonauten Roman Romanenko og NASA-astronaut Tom Mashburn. Trioens avskytningsrampe er på en øde romstasjon i Kasakhstan.

Men det er ikke snakk om en hvilken som helst tur – Hadfield skal bruke tiden i verdensrommet for å lage musikk og visuell kunst, skriver The Globe and Mail.

Med ukulele ombord

Den kanadiske astronauten har samarbeidet med Ed Robertson, et medlem fra rockebandet Barenaked Ladies, til å skrive en sang han vil ta opp i romfartøyet.

– Jeg gleder meg til å se verden via et kunstnerisk uttrykk, ikke kun geografisk og vitenskapelig, fra verdensrommet, sier Hadfield.

Med gitar, keyboard og ukulele om bord, skal låta bli tatt opp i lag med fartøyets egne lyder.

Visuell kunst står i tillegg på plakaten når de blir skutt ut i verdensrommet tidlig desember. Hadfield samarbeider også med Takahiro Ando, en japansk kunstner. Det skal bli tatt bilder med utgangspunkt i en japansk bildetradisjon.

I løpet av Hadfields tjue år lange karriere som astronaut, har han tilbrakt tjue dager i verdensrommet.

– Det fyller hele sinnet. En overveldende skjønnhet, beskriver han opplevelsen av å vandre rundt utenfor jordklodens atmosfære som.