– Lei av at alle skulle hoppe opp og ned

«Younger»-remikser Kygo spilte sin første konsert i Oslo fredag – og vil heller at folk skal danse enn hoppe.

Kygo. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Kygo. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

I fjor la Kyrre Gørvell-Dahll ut sin første remiks på Soundcloud. Ett år senere har han vært på USA-turné, toppet VG-lista med remiksen av Seinabo Seys «Younger», blitt kontaktet av Coldplay og signert platekontrakt med Sony.

Fredag spiller han på den nyetablerte festivalen Findings i Oslo, som headlines av Avicii – en av verdens klart største popstjerner innen EDM-sjangeren. På programmet står også elektroniske stjerner og DJer som Icona Pop og Steve Angello.

Les: – Størst og kulest

– Jeg gleder meg som en unge til å spille! Den sommeren har vært så bra for den type musikk, så det er veldig bra timing at Oslo får en slik festival nå, sier Kygo når P3 møter han tidlig fredag morgen.

Det er fortsatt åtte timer igjen til han skal på scenen, men dagen med intervju og møter er i full gang. Bergenseren er jovial og pratsom selv om det er tidlig og han ikke kom til Oslo før sent kvelden før.

Nettopp den norske hovedstaden topper statistikken over hvor Kygos Soundcloud-låter er strømmet mest.

– Oslo har ligget på topp de siste fem månedene. Så det blir topp å spille her, jeg har hatt lyst til det lenge.

Slipper singel i september

Selv om han så langt har blitt kjent for jobben han har gjort med andres låter, er det ingen hemmelighet at Kygo har jobbet med eget materiale parallellt. Den første singelen med Kygos egen musikk slippes i september, og store deler av høsten er satt av til å jobbe frem flere låter. Når Kygo går på scenen på Bislett Stadion fredag kveld, kommer han etter alle solemerker til å gi publikum premiere på en ny, egenprodusert låt.

– Det blir hovedsakelig remiksene mine, men kanskje også en egen låt, sier han til P3.

Han forteller at uttrykket i hans egne låter ligger relativt tett opp mot lydbildet i remiksene.

– Jeg tror det er det folk vil høre, og det er det jeg vil høre. Så folk kan nok kjenne det igjen på lyden og høre at det er mitt. Jeg har jo prøvd å lage mitt eget sound, med en litt drømmende, tropisk synth.

– Gikk lei av alt skulle være hardt

EDM – elektronisk dansemusikk – har de siste åra blitt en av verdens mest populære sjangre, takket være navn som Avicii, Swedish House Mafia, Skrillex David Guetta og Calvin Harris. Men der de største og best betalte navnene har kjørt på med kjappe beats, gjerne rundt 130 bpm (beats per minute) og oppover, har Kygo bemerket seg med roligere låter.

– Holder det sexy.

Diplo, en av verdens mest anerkjente DJer og produsenter, beskrev bergenserens musikk slik da Kygo leverte en gjestemiks til BBC-programmet Diplo and Friends:

– Han holder det rundt 100 bpm, han holder det sexy. Han har sitt eget uttrykk. Det er det vi liker her i Diplo and Friends, at folk er hundre prosent originale.

Hør Kygos timelange miks for BBC her:

Bergenseren sier han gleder seg til å se Avicii avslutte fredagskvelden i Oslo, men at han helt bevisst har valgt et annet musikalsk uttrykk selv.

– Jeg gikk litt lei av at alt skulle være så hardt, og at alle skulle hoppe opp og ned hele tiden. Jeg har spilt piano og var mer opptatt av musikkdelen ved det å lage låter. Jeg hadde lyst til å lage fine melodier, og så kan tempo være slik som passer best til melodien. Jeg vil at folk skal bli glade av låtene mine, og er opptatt av at folk kan danse litt i stedet for å bare hoppe opp og ned. Det er bra at folk kan bruke kroppen litt. Jeg tror de liker det óg.

Musikk + mindfulness

Kygo i Stockholm 10. august (@kygomusic/Instagram)
Kygo i Stockholm 10. august (@kygomusic/Instagram)

Bergenseren spilte sine første konserter tidligere i år, og forteller at han i begynnelsen var nervøs for hvordan et feststemt publikum som var vant til kjappere låter skulle reagere på det har presenterte.

– Det har funket overraskende bra! Folk er vant til å hoppe opp og ned, men det er ikke så lett å hoppe opp og ned til min musikk. Da må du hoppe veldig høyt, eller veldig sakte. Heldigvis har det gått fint. Folk danser og det er god stemning, sier han.

Han er ikke fremmed for idéen om at musikktrender henger sammen med samfunnet for øvrig; at behovet for å stresse ned og puste med magen også kommer til uttrykk gjennom folks lyttevaner.

– Det kan jo være? Jeg liker iallfall å slappe av når jeg hører på musikk. Jeg har lyst til å sette meg tilbake og bare lytte til musikken. Det kan godt være folk synes musikken har blitt veldig hard i det siste, og at de har et behov for noe roligere.

Remiksene til Kygo kjennetegnes blant annet ved mye bruk av en panfløyteaktig lyd. Det startet tilfeldig, men har blitt et slags varemerke for 22-åringen.

– Det har skjedd tilfeldig. Når jeg lager musikk prøver jeg meg frem med veldig mye forskjellig, men så ender det ofte med at den fløytelyden høres veldig bra ut, så jeg klarer ikke å la det ligge. Den passer liksom perfekt, sier han.

– Fant «Younger» helt tilfeldig

Kygos første store remiks-suksess kom da han tok tak i Ed Sheerans «I See Fire». Tidligere har bergenseren fortalt NRK at han falt for melodilinjen i låta.

– Jeg har vært fan av Ed Sheeran og Passenger lenge, så det var egentlig en selvfølge for meg å remikse dem.  Det at de er akustiske gjør det veldig lett å legge til ting uten at det blir for mye.

Hør remiksen her:

Bergenseren hadde adlri hørt om Seinabo Sey før han kom over originalversjonen av «Younger». Senere skulle hans remiks av nettopp den låta bli blant sommerens mest populære, og toppe VG-lista i sju uker.

– Jeg kom tilfeldig over låta på nett, og tenkte «denne er egentlig helt perfekt for en remiks», sier han nå.
Se Seinabo Sey fremføre «Younger» på Rådhusplassen i Oslo:

Til tross for suksessen med «Younger», synes Kygo det gjeveste som har skjedd er å bli kontakten av Coldplay for å remikse deres «Midnight».

– De har vært et av mine favorittband i mange år, så det var stort.

Fremover håper han å få jobbet med så mange forskjellige produsenter og vokalister som mulig. Norske Cashmere Cat og Lemaitre er blant navnene på ønskelista.

– Cashmere Cat er ufattelig dyktig. Jeg traff han i USA, og selv om vi lager ganske forskjellig musikk, så hadde det vært utrolig kjekt om det kunne blitt et samarbeid en gang i fremtiden. Vi har ikke snakket om det, men jeg er absolutt åpen for det. Lemaitre har jeg møtt og jammet litt med. Vi får se hva det blir til. Det viktigste for meg er bare å få fortsette. Jeg elsker å lage musikk, og håper selvsagt at det fortsetter å gå bra – men jeg kommer til å holde på med det hele livet, uansett.