Synger om den mørke tiden

Samtidig som stjernene søker mot storbyene har Lil Halima valgt å bli i Bardu i Troms. Der har hun skrevet musikk om dunkelt vær og en drøm om å bli bortført av romvesener.

– Okei, dette kommer til å høres rart ut. Vi er ikke superkristne eller noe sånt, men vi endte opp med å finne en sang som heter «Turn Up 4 Jesus», og det er en 11 år gammel gutt eller noe som synger den. Vi hørte på den før en konsert, og så gikk den veldig bra. Så av en eller annen grunn hører vi på den før vi skal spille konsert.

Lillian Halima Anderssen smånynner videre på den ganske fengende rap-låta. Sidestilt med pusteøvelser og det hun selv omtaler som å sette beina på bakken, er «Turn Up 4 Jesus» blitt en del av før konsert-ritualet til Lil Halima og bandet.

Det har gått rundt et år siden Bylarm 2018, hvor 20-åringen spilte sin første ordentlige konsert under eget artistnavn. Siden det har hun jobbet i høygir, og gitt ut EPene «Love Songs For Bad Lovers» og helt ferske «For the dark days».

Lil Halima spilte på Bylarm for andre året på rad. Foto: Tom Øverlie.

En knapp uke før hun igjen står på scenen under bransjefestivalen, forteller Lillian at selve filosofien hennes som artist går ut på å spørre seg hva hun ønsker å gjøre, for så å gjøre det.

Sin egen musikk beskriver hun som «seg selv», og forteller at hun ikke forholder seg til noen spesiell sjanger når hun lager den – men sangene handler ofte om kjærlighet, noe hun lattermildt forteller opptar mye av tiden hennes.

– Men ikke nå lenger. Så, det blir litt andre ting nå.

Lillian ler mellom ordene. Selv om hun selv ikke sitter på svaret til hva som gjør at musikken hennes skiller seg ut, forteller hun at hun håper den skal være med på å inspirere lytterne til å lage noe selv.

Hva betyr det for deg å skulle spille på Bylarm?

– Det blir dritgøy! Jeg har øvd en god del, og planlagt en del ting. Jeg har vokst ekstremt mye på ett år, og gleder meg til å vise det fram.

Det betyr mye for Lil Halima å spille på Bylarm. Foto: Tom Øverlie.

Inspirert av Auroras autentisitet

Lillian forteller at hun har vokst opp med en sterk tilknytning til RnB, men at hun ikke følte hun hadde riktig stemme for sjangeren. Hun forteller om da hun hørte Auroras musikk for første gang.

– Jeg tenkte at jeg kan gjøre det her. Hun minner meg litt mer om min stemme, så ja.

Hun forteller videre at hun ikke hører særlig på norske artister innenfor samme sjanger som henne selv, men at hun lar seg inspirere av artister som Emilie Nicolas og Aurora. Sistnevnte beskriver hun som litt rar, men trekker frem hvor ekte hun syns bergenseren virker.

– Jeg vet jo at jeg er veldig rar også, så jeg fant ut at det er veldig kult at hun minner meg litt om meg selv.

Oppvokst i Bardu, en bygd med om lag 4.000 innbyggere, skiller Lillian seg ut fra den typiske artisten som nærmest på automatikk trekker seg mot storbyen. 20-åringen har valgt å bli boende på den vesle plassen, selv etter at karrieren hennes har skutt fart.

– Bardu er det mest fantastiske stedet å vokse opp! Det høres kanskje rart ut, for mange tenker at jeg ikke kan ha vokst opp midt i skogen, men jeg har det. Og det har hatt veldig mye å si for den jeg er i dag, for du får så mye tid til å finne ut hvem du er.

Til spørsmål om hun noen gang føler press om å måtte flytte til Oslo svarer Lillian med et bestemt «nei».

Hun legger ikke skjul på at det blir mange turer til hovedstaden i forbindelse med artistkarrieren, samtidig mener hun at valget om å bli boende nord har vært utslagsgivende for musikken.

– Det har vært viktig for musikken min, og for meg som artist. For det er ingen som kan ta det fra meg, for jeg har liksom sittet og tenkt på og utviklet for meg selv i alle år. Og jeg gjør det fortsatt.

På sin nye EP har Lil Halima skrevet låter om mørketiden i nord. Foto: Tom Øverlie.

Fra Bardu til Berlin

Nylig slapp Lillian EP-en «For the dark days», et knippe sanger hun forteller skal være kontrast til «For the bright days» som kommer til sommeren. Låtene er inspirert av plassen hun holder så kjært, og av nordlyset som årlig setter sitt preg på både naturen og menneskene som bor der.

– Jeg hører på så annerledes musikk når det er mørketid. Den har vært en stor del av livet mitt – for det er så mange måneder av et år som bare er mørke. Og på den tiden hører man på helt annen musikk, gjør andre ting, og jeg ville lage en EP som er dedikert til det.

Med inspirasjon og rot i den mørke halvdelen av året handler det siste sporet på EP-en, «Take Me To Your Planet», om en fjern drøm om å bli bortført av romvesener når man går rundt og kjeder seg i vinterhalvåret – noe som ifølge Lillian er en helt vanlig syssel om vinteren i Nord-Norge.

Selv om bardudølingen holder et stramt grep om boplassen, forteller hun at et av sine desiderte høydepunkt som foregikk langt fra hjemplassen.

Et av målene hennes har ifølge henne selv lenge vært å få opptre på Colors – en Youtubebasert musikkplattform med base i Berlin. Ifølge egen beskrivelse jobber de for å løfte frem eksepsjonelle talenter fra hele verden og promotere original musikk, deriblant fra Lil Halima.

– Det fikk jeg gjort! For meg er det ganske sykt siden det er sånn ett år siden jeg slapp første sang.

Hva som er neste mål og hvor veien vil gå videre er 20-åringen usikker på, men to ting er hun derimot helt sikker på:

– Jeg skal bare fortsette å lage musikk og være meg selv egentlig.